23.6 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
More

    50 χρόνια από τη διατύπωση του Νόμου του Moore

    Ένα “ορόσημο” στην ιστορία της τεχνολογίας γιορτάστηκε χθες 19 Απριλίου 2015, καθώς πέρασαν 50 χρόνια από τη διατύπωση του “νόμου του Moore”.

    gordon moore

    Ήταν 19 Απριλίου του 1965, όταν ο Gordon Moore (συνιδρυτής μετέπειτα της Intel) δημοσίευσε ένα άρθρο στο περιοδικό Electronics, στο οποίο προέβλεπε ότι ο αριθμός των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων (τρανζίστορ, αντιστάσεις, πυκνωτές) που θα μπορούσε να συμπιεστεί σε έναν ολοκληρωμένο κύκλωμα (αυτό που τώρα αποκαλούμε chip) μπορεί να διπλασιάζεται κάθε 18 μήνες, χωρίς υπερβολικό κόστος. Η πρόβλεψή του, που έγινε γνωστή ως “Νόμος του Moore”, επαληθεύτηκε από την πραγματικότητα.

    Gordon Moore and Robert Noyce at Intel in 1970
    O Gordon Moore, μαζί με τον Robert Noyce, δημιούργησαν την Intel, τρία χρόνια μετά από την διατύπωση του “νόμου του Moore”, το 1968.

    Το 1975, ο Moore αναθεώρησε την πρόβλεψή του σε “κάθε δύο χρόνια”, με το νόμο του να χρησιμοποιείται στη βιομηχανία ημιαγωγών, καθοδηγώντας το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της και θέτοντας στόχους στον τομέα της έρευνας και την ανάπτυξης. Οι δυνατότητες πολλών ψηφιακών ηλεκτρονικών συσκευών είναι, μάλιστα, άρρηκτα συνδεδεμένες με το νόμο του Moore.

    Τα τελευταία χρόνια ο Moore έχει σημειώσει ότι ο νόμος του δε θα διαρκέσει για πάντα, δίνοντας χρονικό περιθώριο 10 με 15 χρόνια. Με τα chips πλέον να κατασκευάζονται στα 14 νανόμετρα (όπως οι νέοι Broadwell επεξεργαστές της Intel) η βιομηχανία έχει αρχίσει να τα βάζει με τα “φυσικά όρια”

    Δείτε τις σκέψεις του Gordon Moore, με αφορμή την 50η επέτειο από τη διατύπωση του νόμου του.

    Δείτε ένα film 14 λεπτών με επίκεντρο μία αποκλειστική συνέντευξη του Gordon Moore με αφορμή την επέτειο.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles