21 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Το παιδί του ίντερνετ: Η ιστορία του Aaron Swartz (Ντοκιμαντέρ)

    Όταν ανακοινώθηκε η είδηση της αυτοκτονίας του 26χρονου Aaron Swartz, σε όλο το διαδίκτυο, ήταν η πρώτη φορά που η online κοινότητα θρήνησε τόσο πολύ, ένα «δικό της» παιδί. Όχι γιατί ο Swartz ήταν από αυτά τα «παιδιά θαύματα» που κατάφεραν, με το εξαιρετικό τους μυαλό να φτιάξουν εταιρείες που φιγουράρουν στις λίστες του περιοδικού Forbes. Δεν τον ενδιέφεραν αυτά. Αλλά κυρίως γιατί το παιδί αυτό, χρησιμοποιούσε το θαυμάσιο μυαλό του για να αλλάξει τον κόσμο. Και πίστευε, βαθιά επηρεασμένος από την στάση και τις πράξεις του δημιουργού του World Wide Web, του Sir Tim Berners-Lee, ότι το διαδίκτυο είναι εκείνη η πλατφόρμα που μπορεί να προσφέρει μία από τις μεγαλύτερες ελευθερίες: την ελευθερία στην πληροφορία.

    Aaron-Swartz-movie-download

    Στο ντοκιμαντέρ με τίτλο The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz που διατίθεται ελεύθερα στο διαδίκτυο (θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά;), ο δημιουργός του Brian Knappenberger προσπαθεί και κατορθώνει να «χωρέσει» σε 105 λεπτά την αναλυτική εξιστόρηση της υπόθεσης υποκλοπής αρχείων από την ψηφιακή βιβλιοθήκη του MIT, το JSTOR και το πώς το σύστημα δικαιοσύνης την αντιμετώπισε. Προσπαθεί όμως και να «χωρέσει» παράλληλα και όλα εκείνα που αντιπροσωπεύει ο Aaron Swartz, τόσο για τους πολύ δικούς του ανθρώπους, όσο και για όλους εμάς. Γιατί εμάς;

    Γιατί όλα αυτά για τα οποία πίστευε ο Swartz ότι άξιζε να επιδιώξει, έχουν αποτέλεσμα. Η πρόσβαση της παγκόσμιας κοινότητας σε επιστημονικές μελέτες που μπορεί να έχει κανείς πρόσβαση μόνο επί πληρωμή, μπορεί να λύσει πανανθρώπινα προβλήματα, όπως ο καρκίνος. Γιατί η νομοθέτηση πρέπει να γίνεται για τους πολίτες και όχι γι αυτούς που χρηματοδοτούν τις υποψηφιότητες πολιτικών. Γιατί χρέος κάθε ανθρώπου είναι να αντιστέκεται στους άδικους νόμους και να τους αμφισβητεί. Και γιατί η τύχη ενός επιτεύγματος όπως το διαδίκτυο, δεν πρέπει να αφήνεται στα χέρια ανόητων και άσχετων με το αντικείμενο, ανθρώπων.

    Στα 105 λεπτά αυτού του ντοκιμαντέρ, μπορεί κανείς να καταλάβει και να συνειδητοποιήσει άλλη μία φορά, γιατί το διαδίκτυο δεν είναι μόνο οι ηλίθιες και αυτάρεσκες φωτογραφίες που ανεβάζουμε στο facebook. Γιατί είναι θεμελιώδες για την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Μπορεί να συνειδητοποιήσει όμως επίσης πως, έχουμε ως ανθρωπότητα κατορθώσει να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που είναι άτενγκτο και απάνθρωπο. Το οποίο συντηρεί και δίνει εξουσία σε μέτριους ανθρώπους που έχουν μετά την ικανότητα να διαχειρίζονται ζωές. Ή να βάζουν τέλος σε αυτές, όπως συνέβη με τον Aaron Swartz. Κι αυτό μπορεί και πρέπει να αλλάξει.

    Δείτε παρακάτω το ντοκιμαντέρ που «ανέβηκε» στο Youtube στις 29 Ιουνίου. Κι αν πιστεύετε ότι μπορείτε να συνεισφέρετε στην δημιουργία υποτίτλων, βάζοντας τα Ελληνικά στις ήδη 16 γλώσσες στις οποίες μεταφράζονται οι διάλογοι  αυτής της ταινίας, μπορείτε να κάνετε click εδώ.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles