21.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Θρίαμβος των torrent sites στην Ελλάδα!

    Σε μια πολύ σημαντική για τη χώρα μας απόφαση, η προσφυγή της ΑΕΠΙ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας) για την απαγόρευση πρόσβασης των Ελλήνων χρηστών στα διάφορα sites διαμοιρασμού περιεχομένου μέσω torrents, απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

    music2

    Η απόφαση υπ’αριθμόν 13478/22 Δεκ. 2014 αναφέρει χαρακτηριστικά πως “…τα αιτούμενα μέτρα στο σύνολό τους, συνιστούν περιορισμούς των κατωτέρω αναφερομένων δικαιωμάτων, οι οποίοι, όμως, δεν είναι συμβατοί με την αρχή της αναλογικότητας και με το απαραβίαστο: (α) της ελευθερίας της πληροφόρησης (άρθρο 5 α παρ. 1 Σ), (β) του δικαιώματος συμμετοχής στην κοινωνία της πληροφορίας (άρθρο 5 α παρ. 2 Σ), (γ) του δικαιώματος προστασίας από τη συλλογή, επεξεργασία και χρήση των προσωπικών δεδομένων (άρθρο 9 α Σ), (δ) του απορρήτου της ελεύθερης ανταπόκρισης και επικοινωνίας (άρθρο 19 Σ)…”

    torrent2idm

    Αναφέρει επίσης πως τα μέτρα που αιτήθηκε η ΑΕΠΙ παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας (net neutrality) για την οποία γίνεται μεγάλη μάχη σε παγκόσμιο επίπεδο την τελευταία δεκαετία και επίσης περιέχει ένα άκρως δηκτικό σχόλιο για τα εν λόγω μέτρα, συγκεκριμένα πως “…αφορούν όλο και λιγότερο τους ίδιους τους δημιουργούς και περισσότερο τα συμφέροντα των ίδιων των εταιριών της πολιτιστικής βιομηχανίας…”!

    file-copy-piracy

    Επιπλέον, γίνεται αναφορά στην αιτιολόγηση της απόφασης και στη δυσανάλογη οικονομική επιβάρυνση που θα επέφερε σε ISPs (και πιθανόν κατ’επέκταση και στους καταναλωτές) η λήψη αυτών των μέτρων.

    Υπενθυμίζουμε ότι η ΑΕΠΙ ζητούσε την απαγόρευση πρόσβασης στα torrent sites (όπως συμβαίνει και σε κάποιες χώρες του εξωτερικού) ώστε να περιορισθεί η πειρατεία προστατευόμενου περιεχομένου όπως μουσικής και ταινιών, αλλά σε περίπτωση που γινόταν αποδεκτό το αίτημά της, μοιραία θα παρεμπόδιζε και τον ελεύθερο διαμοιρασμό νόμιμου περιεχομένου που λαμβάνει χώρα μέσω torrents.

    Δείτε την πλήρη απόφαση εδώ (PDF)

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles