20 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Η βασιλική χάρη για τον Alan Turing, τον πατέρα των υπολογιστών (που άργησε 61 χρόνια)

    61 χρόνια μετά την καταδίκη του Alan Turing, του θεωρούμενου και πατέρα των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης, με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας  του δόθηκε μετά θάνατον, βασιλική χάρη. Ω ποία υποκρισία…

    Ο Βρετανός μαθηματικός Alan Turing, αυτή η εκπληκτική φυσιογνωμία που θεωρείται ως ο πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών, εφόσον σχεδίασε την λεγόμενη και «μηχανή του Turing”, αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης, έλαβε από σήμερα μία «άφεση» από την Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ, για την καταδίκη του για ομοφυλοφιλία το 1952. Μία καταδίκη που οδήγησε, σε χημικό ευνουχισμό και εν τέλει, τον θάνατό του το 1954, σε ηλικία 42 ετών. Μέχρι και την δεκαετία του 1960,  η ομοφυλοφιλία θεωρείτο έγκλημα στη Βρετανία…

    Alan_Turing

    Η χάρη δόθηκε από την Βασίλισσα της Αγγλίας, μετά από αίτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης Chris Grayling, ο οποίος και ανακοίνωσε την απόδοσή της. Είπε πως το μεγαλύτερο επίτευγμα του Alan Turing ήταν η επιτυχία του να αποκρυπτογραφήσει τον κώδικα Enigma που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, κι ως τέτοιος πρέπει να παραμένει στη μνήμη όλων. Για την συμβολή του στην επιτυχή έκβαση του Πολέμου για τους Συμμάχους, αλλά και την συμβολή του στην επιστήμη.

    Η απόδοση χάρης όμως, έφτασε 61 χρόνια αργότερα απ’ ότι έπρεπε. Βλέπετε, όταν το 1952 ο Turing καταδικάστηκε για «ομοφυλοφιλία», πρώτα απ’ όλα επέλεξε τον χημικό ευνουχισμό αντί της ισόβιας κάθειρξης, κι έπειτα έχασε την διαβάθμιση ασφαλείας που του επέτρεπε να συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα project που είχε ξεκινήσει. Όλο αυτό οδήγησε στον θάνατό του το 1954, από ένα μήλο, δηλητηριασμένο με υδροκυάνιο.

    Υπήρχε η γενικότερη πεποίθηση ότι ο Alan Turing χρησιμοποίησε το υδροκυάνιο για να αυτοκτονήσει.  Και ο αστικός μύθος ήθελε την Apple να έχει «δανειστεί» το δαγκωμένο μήλο στο λογότυπό της, από τον θάνατο του Alan Turing. Καμία πηγή όμως, πια, δεν επιβεβαιώνει ότι ο Turing αυτοκτόνησε, ενώ πληθαίνουν οι αναφορές πως ίσως τελικά δολοφονήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της εποχής, εφόσον τον θεωρούσαν ως σοβαρή απειλή ασφάλειας για την χώρα, εφόσον δεν εργαζόταν πια για την υπηρεσία αποκρυπτογράφησης.

    Το μόνο σίγουρο είναι πως η απονομή χάρης, 61 χρόνια μετά, για ένα από τα λαμπρότερα μυαλά που πέρασαν από τη Βρετανία και τον κόσμο, έναν άνθρωπο που μπορεί μόνο να φανταστεί κανείς πόσο θα είχε αλλάξει ακόμα περισσότερο τον ρου της ιστορίας και της τεχνολογίας, είναι ένα τεράστιο fail μίας χώρας που ποινικοποίησε την προσωπική ζωή των ενηλίκων πολιτών της για περίπου 80 χρόνια. Γι αυτό και η απόδοση χάρης για μία τόσο άτοπη καταδίκη στον Alan Turing και μόνο, και όχι στους περισσότερους από 75000 Βρετανούς που υπέφεραν από αυτό τον νόμο, είναι αδικη. Και ασεβής για την μνήμη, τόσο του Turing, όσο και για όλους τους υπόλοιπους… όπως τον Oscar Wilde.

    Διαβάστε περισσότερα για τον Alan Turing εδώ, για την μηχανή του, εδώ και για τον «υπολογιστή» ACE, εδώ.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles