18.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Τα μυρμήγκια, χρησιμοποιούν τους αλγόριθμους του Ίντερνετ, μερικά εκατομμύρια χρόνια τώρα

    Η ανθρωπότητα μπορεί να έχει να περηφανευτεί ότι έχει καταφέρει σπουδαία πράγματα, αλλά μερικά από αυτά, υπήρχαν πολύ πριν εμείς τα ανακαλύψουμε. Ας δούμε για παράδειγμα, την περίπτωση των μυρμηγκιών, η διαδικασία συλλογής τροφής των οποίων, λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο με το Internet Transmission Control Protocol (TCP)!

    Ο παραλληλισμός έχει να κάνει με τον τρόπο που τα μυρμήγκια συλλέγουν την τροφή τους. Με τον ίδιο τρόπο που το TCP θα επιταχύνει την μετάδοση δεδομένων, αν τα αρχικά πακέτα υποδεικνύουν χαμηλό bandwidth, έτσι και τα μυρμήγκια θα στείλουν λιγότερους συλλέκτες τροφίμων, αν οι αρχικοί «κυνηγοί», κάνουν πολύ χρόνο να επιστρέψουν από την αποστολή τους.

    Γράφουν στο Stanford News

    Ο ρυθμός με τον οποίο τα μυρμήγκια – συλλέκτες τροφής (που μαζεύουν σπόρους σαν άτομα) ξεκινούν από την φωλιά για αναζήτηση τροφής, αντιστοιχεί στην διαθεσιμότητα των τροφίμων.

    Ένας συλλέκτης, δεν θα επιστρέψει στη φωλιά μέχρι να βρει τροφή. Αν οι σπόροι είναι άφθονοι, οι συλλέκτες επιστρέφουν πιο γρήγορα και πολύ περισσότερα μυρμήγκια εγκαταλείπουν την φωλιά για να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Αν όμως τα μυρμήγκια αρχίζουν να επιστρέφουν με άδεια χέρια, η αναζήτηση επιβραδύνεται και ίσως ματαιώνεται.

    Κι αυτό, δεν είναι το τέλος των ομοιοτήτων μεταξύ του TCP και των μυρμηγκιών. Τα μυρμήγκια χρησιμοποιούν επίσης την τεχνική του TCP για αργή εκκίνηση, στέλοντας ένα κύμα από συλλέκτες (πακέτα) για να υπολογίσουν τη σχετική ποσότητα τροφής (bandwidth) πριν από την κλιμάκωση των αριθμών προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Επίσης, με τον ίδιο τρόπο που μία σύνδεση θα τερματίσει, αν η πηγή σταματήσει να στέλνει πακέτα, τα μυρμήγκια θα σταματήσουν να στέλνουν νέους συλλέκτες, αν δεν επιστρέψει κανένας σε διάστημα 20 λεπτών.

    Ο Balaji Prabhakar, ένας από τους ερευνητές πίσω από αυτή την ανακάλυψη λέει ότι αν η συμπεριφορά των μυρμηγκιών είχε ανακαλυφθεί πριν την επινόηση του Ιντερνετ, θα είχε αλλάξει άρδην τον σχεδιασμό του. Σε κάθε περίπτωση όμως, η διαδικασία συλλογής τροφής έχει υποβληθεί σε πολύ σοβαρές δοκιμές σχετικά με τον χρόνο και υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να μάθουμε από αυτή. Εντωμεταξύ, ποιος ξέρει τι άλλοι αλγόριθμοι υπάρχουν εκεί έξω που περιμένουν να τους ανακαλύψουμε…

    Ο θαυμαστός κόσμος των μυρμηγκιών

    Πηγή: Stanford News via Gizmodo

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles