16.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επιτρέπει σε εταιρείες να παρακολουθούν online επικοινωνίες εργαζομένων

    Σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη την Τρίτη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), οι εταιρείες μπορούν να παρακολουθούν την online προσωπική επικοινωνία (μηνύματα σε υπηρεσίες chat ή emails) εργαζομένων τους, χωρίς να παραβιάζουν κάποια νομοθεσία σχετικά με την ιδιωτικότητα των προσωπικών δεδομένων.

    surfing

    Η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου εκδόθηκε με αφορμή ένα περιστατικό που αφορούσε ένα μηχανικό από τη Ρουμανία ο οποίος απολύθηκε το 2007, αφότου οι εργοδότες του ανακάλυψαν ότι χρησιμοποιούσε τον Yahoo Messenger όχι μόνο για να επικοινωνεί με τις επαγγελματικές του επαφές αλλά και για να στέλνει μηνύματα στην αγαπημένη και τον αδερφό του.

    Ο Bogdan Mihai Barbulescu είχε δημιουργήσει λογαριασμό στην Yahoo, μετά από σχετικό αίτημα της εργοδοσίας του, ώστε να απαντά σε ερωτήματα πελατών. Κάποια στιγμή ενημερώθηκε ότι οι συνομιλίες του παρακολουθούνταν για αρκετές ημέρες και πρέπει να προχωρήσουν σε απόλυσή του, καθώς παραβίασε πολιτική της εταιρείας σύμφωνα με την οποία η συγκεκριμένη εφαρμογή messaging θα έπρεπε να χρησιμοποιείται από εκείνον μόνο για λόγους εργασίας.

    Ο δικαστής απέρριψε την αγωγή που Barbulescu, σύμφωνα με την οποία η ιδιωτικότητά του παραβιάστηκε απ’ αυτή την ενέργεια, σημειώνοντας ότι “δεν είναι παράλογο ένας εργοδότης να θέλει να εξακριβώσει αν οι εργαζόμενοί του εκπληρώνουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις κατά τις ώρες εργασίας.”

    Να σημειώσουμε ότι οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ δεσμεύουν όλες τις χώρες που έχουν επικυρώσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles