15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Archos 45 Platinum hands-on review: Value for money!

    H αγορά κάτω των €200 είναι αυτή τη στιγμή το πεδίο της μάχης όπου οι περισσότεροι κατασκευαστές κονταροχτυπιούνται. Δε το λέμε εμείς, το λένε τα επίσημα στοιχεία, καθώς ένα συντριπτικό ποσοστό των πωλήσεων smartphone εντοπίζεται εκεί. Και το Archos 45 Platinum χτυπά ακριβώς στην «καρδιά» αυτής της κατηγορίας!

    archos 45 platinum 8

    Κατασκευή και σχεδίαση

    Το Archos 45 Platinum είναι κυρίως κατασκευασμένο από πλαστικό και θυμίζει σε ένα βαθμό…Nexus, με τις ελαφρά (μόνο) στρογγυλεμένες γωνίες του και τις “flat” πλευρές του, ενώ το πάχος είναι σχετικά μεγάλο (9,2 mm). Παρά ταύτα είναι καλοφτιαγμένο και στιβαρό, με καλή συναρμογή, ενώ το καπάκι έχει ματ υφή που αφήνει ωραία αίσθηση στο χέρι, προσφέροντας και το απαραίτητο grip. Ειδοποιός διαφορά είναι τα 4 πλήκτρα αφής στην πρόσοψη, αντί για τα συνήθη 3, τα οποία είναι φωτιζόμενα. Πάνω από την οθόνη βλέπουμε μια διακριτική οπή για το ακουστικό και δίπλα της την κάμερα και τους αισθητήρες, ενώ στο πάνω μέρος της συσκευής έχουμε το audio jack και το power/lock πλήκτρο. Σχετικά κοντά του, στην πάνω γωνίας της δεξιάς πλευράς, βρίσκεται το διπλό πλήκτρο έντασης, ενώ και τα δύο παρέχουν καλό feedback, αν και θα θέλαμε να είναι κάπως καλύτερα τοποθετημένα για εύκολη χρήση με το ένα χέρι.

    Στο κάτω μέρος υπάρχει το μικρόφωνο και η microUSB θύρα ενώ στην πλάτη του Archos 45 Platinum βρίσκουμε την κύρια κάμερα με το single-LED flash της και κάτω αριστερά ίσα που διακρίνονται οι οπές του ηχείου. Το καπάκι αφαιρείται και αποκαλύπτει την μπαταρία και τρείς υποδοχές, μια για microSD κάρτα και δύο για full size SIM κάρτες (μια 2G και μια 2G/3G). Ευτυχώς δε χρειάζεται να αφαιρεθεί η μπαταρία για να τοποθετήσετε ή να αφαιρέσετε τις κάρτες.

    archos 45 platinum 3

    archos 45 platinum 11archos 45 platinum 4

    Οθόνη, software, hardware και επιδόσεις

    Η οθόνη της συσκευής είναι TFT 4,5 ιντσών με ανάλυση 540×960 pixels και παρέχει αρκετά καλή φωτεινότητα ενώ δε θα σας αφήσει παραπονεμένους από την ευκρίνειά της. Φυσικά υπάρχει και αυτόματη ρύθμιση φωτεινότητας που λειτουργεί μια χαρά, ενώ από πλευράς απόκρισης υπήρξαν ορισμένες στιγμές που θα την θέλαμε λίγο καλύτερη, αφού σε «γρήγορη» χρήση δεν ανταποκρινόταν 100% σωστά, σε γενικές γραμμές όμως μας κάλυψε.

    Όπως προείπαμε τα πλήκτρα αφής είναι 4 και φωτιζόμενα: Κατά σειρά είναι το “Home”, το “Settings”, το “Back” και το “Search”, αν και το τελευταίο είναι μάλλον μια αχρείαστη προσθήκη σε ένα σύγχρονο smartphone.

    archos 45 platinum 5

    archos 45 platinum 6

    archos 45 platinum 7

    archos 45 platinum 10

    Στο εσωτερικό του Archos 45 Platinum βρίσκουμε ένα τετραπύρηνο chipset της Qualcomm (Cortex-A5) και όχι της MediaTek όπως συμβαίνει συνήθως σε «φθηνά» μοντέλα, χρονισμένο στα 1,2GHz. Συνοδεύεται από 1GB RAM και 4GB αποθηκευτικού χώρου, όμως υπάρχει δυνατότητα επέκτασης μέσω microSD, οπότε μην ανησυχείτε. Ο συνδυασμός των παραπάνω προσφέρει μέτριες επιδόσεις, όπως θα δείτε και στα σχετικά screenshots από benchmarks που τρέξαμε, όμως εδώ μας νοιάζει η ουσία. Αυτή είναι πως η συσκευή δεν είναι αργή και δεν παρατηρήσαμε κάποιο κόλλημα ή σημαντική καθυστέρηση σε καμία περίπτωση, έτσι μας άφησε ευχαριστημένους από πλευράς επιδόσεων.

    Από εκεί και πέρα έχουμε Wi-Fi με δυνατότητες hotspot και DLNA, Bluetooth 3.0 με A2DP και EDR, GPS με Α-GPS και Stereo FM δέκτη, ικανοποιητική συνδεσιμότητα λοιπόν για τη συσκευή της Archos. Το λειτουργικό που τρέχει είναι το παλαιότερο Jelly Bean (4.1.2) και αυτό είναι ένα «μείον» απέναντι στον ανταγωνισμό του που «τρέχει» το 4.2.2, αλλά για τον μέσο χρήστη η διαφορά είναι μικρή, πρακτικά. Στις προεγκατεστημένες εφαρμογές θα βρείτε έναν file manager και 2 apps της Archos για μουσική και video, εκτός φυσικά από τις κλασικές εφαρμογές που βρίσκουμε σε όλα τα Android smartphones.

    archos 45 platinum

    Κάμερα, ήχος και αυτονομία

    Η κύρια κάμερα του Archos 45 Platinum έχει αισθητήρα 5 MPixels και μπορεί να κάνει λήψη 720p video στα 30FPS. Όπως θα περιμάνετε λοιπόν, οι δυνατότητες λήψης της είναι οι «βασικές» και θα καλύψει το μέσο χρήστη, αλλά μη περιμένετε θαύματα. Με την αρωγή και του single-LED flash, πάντως, θα μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε άνετα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Όσο για την εμπρόσθια κάμερα είναι μια απλή VGA (0,3 MPixels) για τα selfies και το video chat σας.

    Παρά τις -σχεδόν- αδιόρατες οπές του ηχείου στο πίσω μέρος της συσκευής, ο ήχος που αποδίδεται μπορεί να φθάσει σε καλά επίπεδα έντασης και μάλιστα χωρίς αλλοίωση, έτσι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Archos 45 Platinum για να ακούσετε μουσική ή να δείτε ένα video χωρίς ακουστικά, ακόμα και σε θορυβώδες περιβάλλον.

    archos 45 platinum 2

    Κλείνουμε με την αυτονομία που λόγω της μικρής -σχετικά- μπαταρίας των 1.600mAh δεν περιμέναμε να είναι εξαιρετική, ωστόσο δε μείναμε παραπονεμένοι αφού χάρη στη μικρή κατανάλωση της συσκευής, μπορεί να μείνει μακριά από το φορτιστή της για 3-3,5 ώρες συνεχούς χρήσης. Ένα αποτέλεσμα γενικά καλό που θα καλύψει εύκολα το 24ωρο του μέσου αλλά και του πιό απαιτητικού χρήστη.

    Όταν στην κατηγορία €150-200 παίζει το Motorola Moto G, κάθε άλλο smartphone έχει δύσκολο έργο, όμως το Archos 45 Platinum αποδεικνύει πως υπάρχουν και άλλα “value-for-money” μοντέλα στην αγορά. Με τιμή στα €165 είναι φθηνότερο από αντίστοιχα 4,5άρια και δεν υστερεί σε κανένα τομέα, χωρίς να είναι και κορυφαίο βέβαια. Είναι μια τίμια πρόταση, μια «χρυσή» αγορά αν θέλετε, που συνδυάζει χαμηλή τιμή με αξιοπρεπή κατασκευή, δυνατότητες και επιδόσεις…βάλτε το στη λίστα των υποψηφίων σας!

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles