20 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Τι κάνει ένα σύννεφο μέσα σε ένα δωμάτιο στη Νέα Υόρκη;

    Ο Ολλανδός Berndnaut Smilde χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως γλύπτη, ωστόσο είναι ένας καλλιτέχνης με ευρύτερες ανησυχίες. Και μία από αυτές, που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, είναι το project “Nimbus”, ένα installation στο οποίο δημιουργεί σύννεφα σε εσωτερικούς χώρους. Και κάπως έτσι, επιτυγχάνει να… ελέγξει τον καιρό, κάτι που κανείς δεν έχει κάνει έως τώρα (ή εν πάση περιπτώσει φτάνει σε κάτι πολύ… κοντινό).

    Ο Smilde ασχολείται εδώ και χρόνια με το ιδιαίτερο αυτό project του (είχαμε ξαναγράψει γι’ αυτόν πριν κάποια χρόνια εδώ), δημιουργώντας σύννεφα μέσα σε ολλανδικά κάστρα, σε γερμανικές εκκλησίες ή ακόμη και σε φυλακές, και τώρα η πρόκληση να το πετύχει αυτό σ’ έναν εσωτερικό χώρο στη… Νέα Υόρκη ήταν μία ακόμη από τις πολλές που έχει αντιμετωπίσει.

    berndnaut-smilde-cloud

    Πώς ακριβώς όμως μπορεί να συνθέσει ένα σύννεφο μέσα σε ένα δωμάτιο; Δε μας εξηγεί ακριβώς, πάντως υπάρχουν κάποια hints για το πώς το επιτυγχάνει και, όπως λέει χαρακτηριστικά “στο περιβάλλον πρέπει να υπάρχει υγρασία και όσο γίνεται… κρύο”. Με τη βοήθεια μίας μηχανής που παράγει καπνό και ένα μπουκάλι που ψεκάζει υδρατμούς, το σύννεφο κάνει ξαφνικά την εμφάνισή του και λίγο μετά εξαφανίζεται.

    Η δημιουργία του παίρνει διάφορα σχήματα και “επιζεί” για 30 δευτερόλεπτα περίπου πριν διαλυθεί, ακόμη και σε τόσο λίγο χρόνο ωστόσο, προλαβαίνει να χαρίσει υπέροχες στιγμές σε ένα φωτογραφικό φακό.

    cloud1

    cloud2

    Το ιδιαίτερο project του Smilde θα εκτεθεί αυτή την εβδομάδα στο art showcase Frieze New York, εμείς ωστόσο που είμαστε μακριά μπορούμε να δούμε τα σύννεφα εσωτερικών χώρων που δημιουργεί στο ακόλουθο video από την προετοιμασία του event της Νέας Υόρκης.

    Όσο για τα μελλοντικά του projects, όπως λέει, τώρα θέλει να φτιάξει και το δικό του… ουράνιο τόξο. Δεν αμφιβάλλουμε ότι θα τα καταφέρει.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles