21.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Bill Ford, να αγιάσει το στόμα σου! [Άποψη]

    O Bill Ford είναι ο Executive Chairman της Ford και υπό κανονικές συνθήκες, δε θα έδινα πολλή σημασία σε κάτι που θα διάβαζα γι’αυτόν…όχι γιατί δε με ενδιαφέρουν οι εξελίξεις εις τας ΗΠΑ, ίσα-ίσα που από εκεί έρχονται οι εξελίξεις στον τομέα της αυτοκίνησης, σε μεγάλο βαθμό…αλλά γιατί έχω συνηθίσει σε αδιάφορες δηλώσεις των «μεγάλων κεφαλιών» των κατασκευαστών και προτιμώ να βλέπω κανένα βιντεάκι στο CarThrottle αντί αυτών.

    Τις προάλλες, όμως, κατάφερε να τραβήξει την προσοχή μου.

    bill_ford_2006

    Ο Βασίλης ο Φόρντ, το λοιπόν, είπε εν ολίγοις ότι οι κατασκευαστές πρέπει να σεβαστούν τους οδηγούς που δεν επιθυμούν να χρησιμοποιούν τους νέους αυτοματισμούς και τα έξυπνα συστήματα των καινούργιων μοντέλων. Αλήθεια, το είπε! Δε ξέρω αν το εννοούσε, δε ξέρω καν πόσοι συνεργάτες ή ανταγωνιστές συμφωνούν μαζί του, αλλά το είπε. Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν «τεχνοφοβικοί» οδηγοί που νιώθουν πιό άνετα έχοντας σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο του οχήματός τους, παρά αφήνοντας τα έξυπνα συστήματα και τους κάθε είδους αισθητήρες να κάνουν τα πάντα αυτόματα. Και μιλάμε κυρίως για το γκάζι, το φρένο, το τιμόνι…

    ”Ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της τεχνολογίας…φρικάρει μερικούς ανθρώπους”, αυτό είπε κατά λέξη, αγγλιστί φυσικά.

    Αν νομίζετε ότι αυτά είναι ακόμη μακριά μας, κάνετε λάθος. Θεωρητικά, δεν είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να δοκιμαστούν και να κυκλοφορήσουν κανονικά, σε μικρή κλίμακα, οχήματα που επιταχύνουν/επιβραδύνουν αυτόματα, που επικοινωνούν με τα υπόλοιπα, που ελέγχουν κάθε γωνιά του δρόμου, που μπορούν να παρκάρουν ή και να οδηγήσουν μόνα τους! Η Google μόλις έβγαλε και ένα μάτσο νέες άδειες για αυτο-οδηγούμενα οχήματα και γενικά έχει τόσα projects στα σκαριά που αφορούν smart cars, που αν τα βλέπαμε ένα πρωί θα νομίζαμε ότι ξυπνήσαμε στην εποχή του…Demolition Man.

    (Ταινιάρα ακόμα και σήμερα.)

    google-self-driving-car

    Ο Βασίλης (ο Φόρντ, ντε!) δεν έκανε ούτε νύξη, φυσικά, στους petrolheads που σιχαίνονται τα ηλεκτρονικά βοηθήματα και οτιδήποτε παρεμβάλλεται μεταξύ του ποδιού τους και της πεταλούδας, των χεριών τους και των τροχών, των ματιών τους και του δρόμου. Άλλωστε, υπάρχουν πάντα ειδικά μοντέλα γι’αυτή την κατηγορία οδηγών, με σπορ χαρακτηριστικά και οδηγική συμπεριφορά, ωστόσο περιλαμβάνονται στην ίδια κατηγορία με τους τεχνοφοβικούς που προαναφέρθηκαν, καθώς μοιράζονται ορισμένα βασικά στοιχεία, έστω και για διαφορετικούς λόγους. Έτσι, έχουν κι αυτοί ένα λόγο να χαίρονται διαβάζοντας τις δηλώσεις του.

    bmw self driving

    Μη με παρεξηγάτε, σίγουρα θέλω σε κάποια χρόνια από τώρα να οδηγείται μόνο του το καθημερινό μου αυτοκίνητο, να κρατούν όλα ίσες αποστάσεις μεταξύ τους χωρίς να κάνω τίποτα, να σταματούν αυτόματα σε ένα εμπόδιο, να παρκάρουν χωρίς να κουνήσω το δαχτυλάκι μου. Άλλωστε, κατά τη γνώμη μου θα είναι το επόμενο μεγάλο breakthrough στην αυτοκίνηση και η επόμενη μέθοδος εξοικονόμησης καυσίμων, περιορισμού ρύπων και μείωσης της κυκλοφοριακής συμφόρησης και των ατυχημάτων. Έχετε ιδέα πόσο μποτιλιάρισμα θα γλιτώναμε αν κανείς δεν κοιμόταν στα φανάρια, αν κανείς δεν έκλεινε λωρίδες και καθυστερούσε τους άλλους χωρίς λόγο, αν όλοι παρκάραμε με 15 εκατοστά περιθώριο εμπρός και πίσω μας, αν δε πατάγαμε γκάζι και φρένο χωρίς λόγο;

    Από την άλλη, όμως, θέλω το αυτοκίνητό μου να έχει τη δυνατότητα να οδηγηθεί και “manually”. Να μπορώ να αλλάξω ταχύτητες (έστω και με τα καταραμένα paddles), να πατάω γκάζι και φρένο χωρίς να επεμβαίνει κανένας «εγκέφαλος», να στρίβω το τιμόνι όσο θέλω, όποτε θέλω και οι τροχοί να κοιτούν εκεί που θέλω. Και να μην ακούω «μπιπ», να μη βλέπω λαμπάκια, να είμαι εγώ και ο δρόμος ρε παιδί μου, εγώ, ο δρόμος και 1 τόνος σίδερο (η καθοδική τάση στα kurb weights συνεχίζεται).

    IMG_5839-2-copy (Large)

    Ευχή και κατάρα δίνω στον Βασιλάκη τον Φόρντ να εννοούσε αυτά που είπε, λοιπόν. Και αν τα εννοούσε, να τα κάνει πράξη και να τον ακολουθήσουν όλοι. Μπορούμε να έχουμε «αυτόματα» οχήματα, θέλουμε να τα έχουμε, αλλά όχι μόνο αυτά. Εκτός αν κρατήσουμε όλοι από μια «γριά» για εκείνες τις σκοτεινές, ήσυχες ώρες, που όλοι κοιμούνται εκτός από όσους είναι εθισμένοι με τους υδρογονάνθρακες, την άκαυτη και τα σκασίματα από το πίσω μέρος…

    Hardly practical, αλλά είναι κι αυτό μία λύση.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    4 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles