24.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    BowieNet: Όταν ο David Bowie δημιουργούσε τον δικό του ISP πίσω στο 1998…

    Την πρώτη μέρα του φθινοπώρου του 1998, ένα “παράξενο” δελτίο τύπου έφτανε σε τεχνολογικές και μουσικές εκδόσεις ανά τον κόσμο. Αφορούσε το λανσάρισμα του BowieNet, ενός ISP που εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο David Bowie, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά πως ήταν ένα βήμα μπροστά από την εποχή του…

    David-Bowie

    Ένας από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες της εποχής του, ο άνθρωπος τα κομμάτια του οποίου σήμερα βρίσκονται στα χείλη όλων λόγω της απρόσμενης απώλειάς του, είχε μία ξεχωριστή σχέση και με την τεχνολογία και φαίνεται πως είχε αντιληφθεί τις προοπτικές του Διαδικτύου ίσως πριν από οποιανδήποτε μουσικό.

    Διαβάστε εδώ για την ιστορία πίσω από το GIF με όλα τα hairstyles του David Bowie που έγινε viral

    Το BowieNet ως ένας πάροχος υπηρεσιών Διαδικτύου προσέφερε δυνατότητα συνδρομής στον αναδυόμενο online κόσμο, σε μία εποχή που ακόμη και μεγάλες εταιρείες βρισκόταν απλά σε φάση… κατανόησης του τι είναι τελικά αυτό το περιβόητο Διαδίκτυο. “Αν ήμουν πάλι 19 ετών, θα προσπερνούσα τη μουσική και να περνούσα κατευθείαν στο Διαδίκτυο”, έλεγε τότε ο Bowie, που γνώριζε ότι μία επανάσταση ερχόταν…

    bowienet

    Ο ISP του έκανε πρεμιέρα την 1η Σεπτεμβρίου του 1998, αρχικά στη Βόρεια Αμερική και αργότερα και σε άλλες χώρες και ήταν συνδεδεμένος και με ένα specialDavid Bowie website. Οι συνδρομητές του είχαν πρόσβαση σε ένα τεράστιο αρχείο με φωτογραφίες, video και συνεντεύξεις του, όπως επίσης και σε ένα blog του καλλιτέχνη, μπορούσαν ωστόσο να αποκτήσουν ακόμη και τη δική τους BowieNet email address, ενώ είχαν δωρεάν MB χώρου για τη δημιουργία των δικών τους προσωπικών σελίδων. Υπήρχαν ακόμη forums και live chat sections, όπου και ο ίδιος o Bowie συμμετείχε, ενώ ανερχόμενες τεχνολογίες όπως τα Flash και RealAudio χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες του site που ήταν κυριολεκτικά… μπροστά από την εποχή του. Ήταν πρακτικά ένα μουσικοκεντρικό social network, αρκετά χρόνια πριν τα Friendster και Myspace εμφανιστούν, η πορεία του οποίου έληξε το 2012 με μία ανακοίνωση στο επίσημο site του καλλιτέχνη.

    Ο David Bowie, πολύ πριν το BowieNet, πίστευε πάντως στην αλληλεπίδραση μεταξύ ποπ μουσικής και τεχνολογίας και ήταν από τους πρώτους που είχαν αντιληφθεί τις επικοινωνιακές δυνατότητες που μπορούσε να του προσφέρει η “έκρηξη” του Παγκόσμιου Ιστού. Το 1996, έγινε ο πρώτος γνωστός καλλιτέχνης στον κόσμο που διένειμε ένα νέο τότε κομμάτι, το Telling Lies σε online μόνο release, επιτυγχάνοντας πάνω από 300.000 downloads.

    Απέκτησε πολύ νωρίς το δικό web site και εξερεύνησε τις δυνατότητες της τεχνολογίας ενός interactive CD-ROM. Το 1994 διέθεσε ένα PC CD που επέτρεπε στους χρήστες να δημιουργούν το δικό τους video για το track “Jump They Say”, όπως επίσης και να παρακολουθούν συνεντεύξεις και μουσικά video από το album “Black Tie White Noise”. Το 1997 ήταν η σειρά του ιδιαίτερα φιλόδοξου live “cybercast” του Earthling concert στη Βοστόνη, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν πολλοί να το δουν απροβλημάτιστα, λόγω της ταχύτητας του Internet τότε.

    Και μετά το λανσάρισμα του BowieNet, ωστόσο, συνέχισε να είναι καινοτόμος. Το 1999, συνεργάστηκε με Γάλλο developer στο adventure game “Omikron: The Nomad Soul” όπου έγραψε μουσική για το soundtrack και εμφανίστηκε και ο ίδιος. Το 2000, λάνσαρε τη δική του online τράπεζα “BowieBanc” με τη φωτογραφία του στις πιστωτικές κάρτες των χρηστών και δωρεάν συνδρομή στο BowieNet. Στις 8 Ιανουαρίου του 2013, ένα video για το single Where Are We Now μπήκε στην ιστοσελίδα του χωρίς προηγούμενη προβολή και δημιούργησε πανικό. Το τραγούδι, προαναγγέλλοντας το πρώτο του νέο του άλμπουμ εντός μίας δεκαετίας, έγινε διαθέσιμο μέσω iTunes σε 119 χώρες και θεωρήθηκε ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο release μέσω digital marketing.

    O David Bowie συζητήθηκε πολύ τις τελευταίες μέρες στα social media, λόγω της κυκλοφορίας του νέου του album BlackStar. Στις 8 Ιανουαρίου, πληθώρα posts που αφορούσαν τα γενέθλιά του κατέκλυσαν το Διαδίκτυο, τρεις μέρες αργότερα ωστόσο το μεγάλο σοκ της απώλειάς του πήρε τη σκυτάλη. Κάποιοι λένε πως “ενορχήστρωσε” το τέλος του με αυτό τον τρόπο και το τελευταίο του video-clip “Lazarus” είναι έως και ανατριχιαστικό, αν το δει κανείς με αυτή τη ματιά…

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles