19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Cat B15: Σκληρή δοκιμή του «αλεξίσφαιρου» smartphone!

    Σε εβδομαδιαία βάση πραγματοποιούμε δοκιμές smartphones και κρίνουμε με γνώμονα τις επιδόσεις τους, το hardware τους, την εμφάνισή τους, τις δυνατότητές τους, την αυτονομία τους…Σπανίως όμως στεκόμαστε πάνω από λίγες αράδες κειμένου στη στιβαρότητα και την ανθεκτικότητα της κατασκευής τους, καθώς ούτως ή άλλως οι περισσότεροι χρήστες προσέχουν τη συσκευή τους σαν τα μάτια τους, προστατεύοντάς την με screen protectors, διαφόρων ειδών θήκες και με όποιο τρόπο μπορούν. Ωστόσο, υπάρχουν και οι χρήστες που χρειάζονται ακριβώς ένα smartphone που να είναι ανθεκτικό σε σκληρή χρήση, λόγω της δουλειάς τους ή των λοιπών ενασχολήσεών τους, που εγκυμονούν πτώσεις στο έδαφος, έκθεση στο υγρό στοιχείο κ.λπ. Το Cat B15 απευθύνεται στους εν λόγω χρήστες, με μια σχεδόν «αλεξίσφαιρη» κατασκευή!

    catb15-2

    Hardware και λειτουργικό

    Ξεκινώντας ανάποδα αυτή τη φορά, για να καταλήξουμε αργότερα στην κατασκευή του Cat B15, τα τεχνικά χαρακτηριστικά δεν περιέχουν κάτι το ιδιαίτερο ή εντυπωσιακό. Διπύρηνος επεξεργαστής στο 1 GHz, 512 MB RAM (η έκδοση που ήρθε στην Ελλάδα, καθώς υπάρχει και η AWS με 1 GB RAM και AGPS) με τη συσκευή να «τρέχει» ένα απλό Android 4.1.2. Καμιά ειδική εφαρμογή, όλα θυμίζουν stock Jelly Bean, με τον αποθηκευτικό χώρο να ανέρχεται μόλις στα 4 GB. Ευτυχώς υπάρχει πρόβλεψη για επέκτασή του μέσω microSD, έως 32 GB επιπλέον. Η συνδεσιμότητα του Cat 15 περιλαμβάνει 3G, Wi-Fi και Bluetooth με EDR, ενώ σημαντικό πλεονέκτημά του είναι το ότι δέχεται δύο κάρτες SIM (full-size), έτσι μπορείτε να έχετε δύο νούμερά σας στην ίδια συσκευή.

    catb15-1

    Η οθόνη του είναι 4″ TFT LCD με τυπική ανάλυση 480 x 800 pixels, έχει αρκετά καλά επίπεδα φωτεινότητας, αν και η χρήση για την οποία προορίζεται αυτό το smartphone σίγουρα θα είναι συχνά σε εξωτερικούς χώρους, οπότε θα υπάρξουν στιγμές έντονης ηλιοφάνειας που θα πρέπει να κοιτάξετε λίγο πιό προσεκτικά για να τη διακρίνετε. Η επιλογή αυτόματης φωτεινότητας θα μπορούσε να είναι καλύτερα ρυθμισμένη αφού στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σχετικά χαμηλά τα επίπεδά της, ενώ δεν απουσιάζει το Gorilla Glass για την προστασία της οθόνης από χτυπήματα και φθορές. Αξίζει να σημειωθεί πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την οθόνη ακόμα και με βρεγμένα χέρια, όπως θα δείτε και στο video.

    Η κάμερα στο πίσω μέρος του έχει ανάλυση 5 MP και δεν συνοδεύεται από φλας, οπότε μη περιμένετε θαύματα από την ποιότητα των λήψεών της. Παρ’όλα αυτά διαθέτει HDR, τραβά video 1080p και στο μενού ρυθμίσεων θα βρείτε αρκετές επιλογές για να τη φέρετε στα μέτρα σας (από απλές όπως έκθεση, ISO, focus, αντίθεση έως και anti-flicker και λήψη καρέ-καρέ για στιγμές δράσης), ενώ μπορείτε να αποθηκεύσετε στιγμιότυπα και κατά τη διάρκεια λήψης video.

    Κατασκευή για σκληρή χρήση

    Το ισχυρό χαρτί του Cat B15 όμως και η αιτία που ξεχωρίζει, είναι η κατασκευή του. Με γνώμονα την ανθεκτικότητα, το περίβλημα της συσκευής είναι μια μίξη αλουμινίου και συνθετικού υλικού στις γωνίες, ώστε σε περίπτωση πτώσεων να μην υπάρχει φόβος ζημιάς. Σύμφωνα με την εταιρεία προστατεύει τη συσκευή από πτώσεις από ύψος έως 1,8 μέτρων σε τσιμέντο, ακόμη κι αν πέσει με την οθόνη (Gorilla Glass εν δράσει). Η στιβαρότητα γίνεται αισθητή πριν καν το πιάσει ο χρήστης στα χέρια του, εξ’αιτίας του όγκου και των λεπτομερειών στο σχεδιασμό, τόσο της πρόσοψης όσο και του πίσω μέρους, θυμίζοντας…στρατιωτικό εξοπλισμό. Τα πλήκτρα είναι πλαστικά, κίτρινου χρώματος και αυτό της ενεργοποίησης/απενεργοποίησης/κλειδώματος βρίσκεται στο πάνω μέρος, ενώ στη δεξιά πλευρά βρίσκουμε τα πλήκτρα της έντασης και της κάμερας. Στο πάνω μέρος επίσης βρίσκεται το audio out (3,5”), καλυπτόμενο με ένα ειδικό πορτάκι, όπως και η USB θύρα στην αριστερή πλευρά του κινητού.

    Τα λαστιχένια, αυτά, πορτάκια εξασφαλίζουν τη στεγανότητα του B15 σε περίπτωση που βραχεί ή ακόμη χειρότερα βρεθεί μέσα στο νερό, αλλά χρειάζεται προσοχή κατά την εφαρμογή τους ώστε να βεβαιωθείτε πως έχουν κλείσει 100%. Επίσης, στη συσκευασία θα βρείτε δύο ανταλλακτικά τέτοια πορτάκια, σε περίπτωση που τα υπάρχοντα φθαρούν ή κοπούν. Η συσκευή είναι αδιάβροχη μέχρι 1 μέτρο βάθους για διάρκεια 30 λεπτών! Επίσης αποτρέπουν κάθε είδους σκουπίδι, σκόνη, χώμα να περάσει στο εσωτερικό της συσκευής και έτσι επιτρέπουν στην Cat να προσθέσει το πρότυπο “IP67” στα χαρακτηριστικά του κινητού, πληρώντας τις άνωθεν προδιαγραφές. Η πλάτη του B15 διαθέτει ένα αποσπώμενο καπάκι με ειδική ασφάλεια για να μην ανοίξει ούτε με την πτώση, το οποίο βγαίνοντας αποκαλύπτει την αφαιρούμενη μπαταρία των 2.000 mAh και την υποδοχή για τις δύο κάρτες SIM, αλλά και τη microSD.

    catb15-3

    catb15-4

    catb15-5

    Φυσικά δε χάσαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι αν το Cat B15 τα καταφέρνει τόσο καλά σε συνθήκες που για οποιοδήποτε άλλο smartphone θα θεωρούνταν τουλάχιστον «βάρβαρες» και το υποβάλλαμε σε μια σειρά μικρών δοκιμασιών που μπορείτε να δείτε και στο video, στο τέλος του κειμένου. Η συσκευή δεν έβγαλε «κιχ» παρά το ότι την αφήσαμε να πέσει στο έδαφος αρκετές φορές από ύψος 1+ μέτρου, ενώ οι ελαστικές γωνίες απεσώβησαν ακόμη και τη δημιουργία σημαδιών (οι αλουμινένιες πλευρές ωστόσο είναι πιό ευαίσθητες)! Τα παιχνίδια με το χώμα και τη λάσπη ήταν…ευχαρίστηση για το κινητό που μπορείτε ακόμα και να ξεπλύνετε κάτω από το τρεχούμενο νερό, ενώ η ύστατη δοκιμασία, η βύθιση στο υγρό στοιχείο για λίγα δευτερόλεπτα, διεξήχθη χωρίς απρόοπτα. Δεν ξέρουμε αν μπορείτε να κάνετε…κολύμπι με το B15 στην τσέπη για ώρες, άλλωστε η ίδια η Cat αναφέρει πως η συσκευή δεν φτιάχτηκε για να παραμένει πολλή ώρα κάτω από την επιφάνεια του νερού, όμως για θαλάσσια σπορ, χρήση υπό βροχή και παρεμφερείς συνθήκες, πρόκειται για ιδανική επιλογή.

    Επιδόσεις, multimedia και αυτονομία

    Μπορεί το hardware στο εσωτερικό του Cat B15 να είναι σε αναντιστοιχία με την τιμή του, ωστόσο τα καταφέρνει αρκετά καλά στο να του προσφέρει μια ομαλή και γρήγορη λειτουργία, ανεξαρτήτως των εφαρμογών που τρέχετε. Φυσικά δεν φτιάχτηκε για βαρύ gaming και τρελό multi-tasking, αλλά δεν θα έχετε πρόβλημα με λογικές, πάντα, απαιτήσεις από αυτό. Δεν έχουμε κάποια παρατήρηση όσον αφορά την αναπαραγωγή video που ούτως ή άλλως εξαρτάται από την οθόνη κυρίως, όμως θα θέλαμε υψηλότερη ένταση από το ηχείο του τηλεφώνου, που ακόμα και στο μέγιστο δεν είναι αρκετά ισχυρό, ειδικά για εξωτερική χρήση.

    catb15-8

    catb15-7catb15-6

    catb15-9

    Κλείνοντας, παραδοσιακά, με την αυτονομία, η μπαταρία των 2000 mAh κρίνεται αρκετή για ένα τέτοιο smartphone, όμως εξαρτάται καθαρά από τη χρήση που θα του κάνετε, το αν θα βγάλει άνετα 24 ώρες χρήσης. Σε θέαση video μέσω Wi-Fi με μέγιστη φωτεινότητα η μπαταρία άντεξε περίπου 4,5 ώρες, ενώ το browsing την εξαντλεί ελαφρώς ταχύτερα. Αν απλώς θέλετε ένα ανθεκτικό τηλέφωνο αλλά και με δυνατότητες smartphone όταν απαιτείται, τότε το Cat B15 δε θα σας απογοητεύσει με την αυτονομία του.

    Το Cat B15 διατίθεται στην Ελλάδα με τιμή περί τα 350 €, αρκετά υψηλή μεν, αλλά με μοναδικά χαρακτηριστικά δε. Πρόκειται σαφώς και ένα smartphone για πολύ «ειδική» χρήση που δεν απευθύνεται στο μέσο χρήστη και γι’αυτό η σύγκριση με τα περισσότερα μοντέλα της αγοράς είναι μάλλον άτοπη. Το σημαντικό, όμως, είναι πως επιβιώνει τις δοκιμασίες αντοχής και μπορείτε να το χρησιμοποιείτε άφοβα, ό,τι κι αν κάνετε. Περισσότερες πληροφορίες για το Cat B15 θα βρείτε εδώ.

     

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles