24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Cosmos A SpaceTime Odyssey: το θαύμα της επιστήμης και της δημιουργίας (Eyes-on)

    34 ολόκληρα χρόνια μετά την αρχική σειρά τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ του Carl Sagan, το Cosmos, η σειρά εκείνη που σκοπό έχει να μιλήσει για τα μυστήρια του σύμπαντος και να μας κάνει να ταξιδέψουμε με τα φτερά της επιστήμης, επέστρεψε. Αυτή τη φορά, ως Cosmos A SpaceTime Odyssey και οικοδεσπότη τον αγαπημένο αστροφυσικό, Dr. Neil deGrasse Tyson.

    cosmos_a_spate_time_odyssey

    Το πρώτο επεισόδιο της σειράς που μεταδόθηκε στις ΗΠΑ εχθές, ξεκινά από τον ίδιο βράχο όπου στεκόταν και ο Carl Sagan, όσο αφηγούνταν το περιεχόμενο της δικής του σειράς. Εκεί, κάπου στη Νότια Καλιφόρνια. Και το ταξίδι που ξεκινά o “παραμυθάς» της επιστήμης για την δική μας γενιά, ο Neil deGrasse Tyson, χρησιμοποιεί την φαντασία ως ένα άλλο διαστημικό όχημα. Που αρχικά μας εξηγεί το μέγεθος του κόσμου, του δικού μας κόσμου, αυτού που έχουμε αντιληφθεί αρχικά με την επιστήμη, αλλά και του χρόνου.

    Το πρώτο επεισόδιο του Cosmos A SpaceTime Odyssey, έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα κάνουν μία τέτοια σειρά ντοκιμαντέρ να παραμείνουν στην ιστορία και να αποτελέσουν τη βάση για περισσότερους ανθρώπους να θελήσουν να μάθουν περισσότερα για τη γη, το διάστημα, τη ζωή και την επιστήμη. Γραφικά, εντυπωσιακά εφέ, κινούμενα σχέδια, την εξιστόρηση τραγικών ιστοριών με τον πιο ανώδυνο τρόπο.

    Cosmos

    Για πολλούς, ειδικά τους σκληροτράχηλους fans της επιστήμης, τα animations και η πομπώδης μουσική αποτελεί ένα όχι απαραίτητο συμπλήρωμα της ούτως ή άλλως συναρπαστικής εξιστόρησης των επιστημονικών ανακαλύψεων που κατάφερε η ανθρωπότητα. Κι όμως, διαφωνούμε. Μία σειρά τέτοια, μπορεί και πρέπει να είναι διασκεδαστική. Για να μπορέσει να μεταδώσει σε όλους εκείνους που δεν ασχολούνται με την επιστήμη, το αποτέλεσμα των ερευνών, του οράματος και της δουλειάς όλων εκείνων που εργάζονται για να εξηγήσουν τον κόσμο και τη ζωή.

    Ο Neil deGrasse Tyson ως οικοδεσπότης είναι γοητευτικός. Το ταξίδι στο γνωστό (μέχρι τώρα) διάστημα και, στον γνωστό (μέχρι τώρα) χρόνο γίνεται μέσα στα πρώτα 40 λεπτά αβίαστα. Σαν να μην είχαν μοχθήσει τόσες χιλιάδες άνθρωποι και τόσες χιλιάδες χρόνια γι αυτή τη γνώση. Και ο τρόπος που ο ίδιος και οι σεναριογράφοι της σειράς τοποθετούν τον άνθρωπο στον χώρο του μέχρι τώρα γνωστού σύμπαντος και του μέχρι τώρα γνωστού χρόνου, είναι εύπεπτος και κατανοητός.

    Ξεκινώντας το πρώτο επεισόδιο της σειράς Cosmos A SpaceTime Odyssey, ο Neil deGrasse Tyson ζητά από τους θεατές του να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους. Φαντασία που όμως δεν είναι αρκετή, γιατί όλα εκείνα που αποτελούν τον κόσμο μας, είναι πολύ πιο θαυμαστά απ’ οτιδήποτε θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Και εξηγεί πως η περιπέτεια που θα εξελιχθεί σε αυτή τη σειρά ντοκιμαντέρ, η περιπέτεια της γνώσης του σύμπαντος, μπόρεσε να γίνει πραγματικότητα από ανθρώπους που ακολούθησαν μία σειρά από πολύ συγκεκριμένους κανόνες: να δοκιμάζεις τις ιδέες μέσα από πειράματα και παρατήρηση. Να δημιουργείς πάνω σε αυτές τις ιδέες που επιτυγχάνουν τις δοκιμές που τους έθεσες. Να απορρίπτεις εκείνες που δεν άντεξαν την δοκιμή. Ακολούθησε τις αποδείξεις, όπου κι αν αυτά σε οδηγήσουν και αμφισβήτησε τα πάντα.

    Και κάπου εκεί, μετά από αυτούς τους απλούς κανόνες της κριτικής σκέψης και της επιστήμης, ο Neil deGrasse Tyson ξεκινά το ταξίδι στον κόσμο. Ένα ταξίδι που μας υπενθυμίζει άλλη μία φορά πως η ανθρωπότητα εξελίχθηκε από αυτούς που αμφισβητούσαν, όχι αυτούς που πίστευαν.

    Αναζητήστε το πρώτο επεισόδιο του Cosmos A SpaceTime Odyssey στις γνωστές «πηγές». Ελπίζουμε κι εσείς να το απολαύσετε όσο κι εμείς. H σειρά θα ολοκληρωθεί σε 14 εβδομαδιαία επεισόδια.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles