22.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    To CTB-Locker, ένα νέο ransomware, επιτίθεται στην Ευρώπη!

    Οι ερευνητές της ESET εντόπισαν ένα νέο είδος επίθεσης στον κυβερνοχώρο που εξαπλώνεται σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική. Ο λόγος είναι μία παραλλαγή της οικογένειας ransomware γνωστή ως CTB-Locker. Κρυπτογραφεί τα αρχεία του χρήστη όπως το CryptoLocker, ζητώντας λύτρα σε Bitcoin. Σύμφωνα με τις έρευνες της ESET, η εκστρατεία έχει μόλις αρχίσει. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το CTB-Locker διατίθενται στην ενημερωτική σελίδα της ESET WeLiveSecurity.com.

    ransomware

    Νωρίς την Τρίτη, 20/1/2015, η Ομάδα Ερευνητών της ESET στη Λατινική Αμερική εντόπισε επανειλημμένα τη δράση του CTB-Locker, ενός filecoder που ανιχνεύθηκε από την τηλεμετρία της ESET ως Win32/FileCoder.DA. Η μόλυνση ξεκινά όταν το θύμα λαμβάνει ένα e-mail με θέμα «fax», με ένα συνημμένο που μοιάζει με αντίγραφο φαξ. Το ενσωματωμένο αρχείο έχει μολυνθεί με το Win32/TrojanDownloader.Elenoocka.A – ένα trojan downloader που προσπαθεί να συνδεθεί με το Internet για να «κατεβάσει» και άλλο κακόβουλο λογισμικό– στη συγκεκριμένη περίπτωση το Win32/FileCoder.DA, γνωστό και ως CTB-Locker. Αν εκτελεστεί  στη συσκευή του θύματος, το CTB-Locker κρυπτογραφεί συγκεκριμένα αρχεία στη συσκευή, κλειδώνει την οθόνη και εμφανίζεται ένα μήνυμα για λύτρα.

    security-lock-800x450_contentfullwidth

    Οι ερευνητές της ESET εντόπισαν επίσης μία ομοιότητα μεταξύ του CTB-Locker και του CryptoLocker: «Και τα δύο έχουν παρόμοιο μοτίβο κρυπτογράφησης των αρχείων των θυμάτων και διαφέρουν μόνο στη χρήση του αλγορίθμου κρυπτογράφησης» σημειώνει ο Pablo Ramos, Επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών της ESET στη λατινική Αμερική. Επίσης, όπως και με το CryptoLocker, ζητείται από το θύμα να πληρώσει λύτρα σε Bitcoin – περίπου 8 Bitcoin (εκτιμώμενη αξία περίπου στα $1.680).  

    Ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι το πασίγνωστο τρίπτυχο της ασφάλειας – backup των αρχείων, ενημέρωση του λογισμικού και προστασία της συσκευής. «Τα αποτελέσματα της επίθεσης του CTB-Locker σε μία εταιρία ή ένα χρήστη που δεν έχει μία λύση backup μπορεί να αποτελέσουν πραγματικό πονοκέφαλο. Σε αναφορές, είδαμε εταιρίες να πληρώνουν χιλιάδες δολάρια για την ανάκτηση των δεδομένων τους» καταλήγει ο Ramos.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles