22.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Cyber war is here: Επιβεβαιώνεται ότι ΗΠΑ και Ισραήλ βρίσκονται πίσω και από τον ιό Flame

    Το γεγονός ότι πίσω από τον επικίνδυνο ιό Stuxnet βρίσκονταν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, πριν τελικά χάσουν τον έλεγχό του, το είχαμε διαβάσει σε ένα άκρως ενδιαφέρον δημοσίευμα της New York Times την πρώτη μέρα του Ιουνίου. Τώρα, έρχεται η ώρα της Washington Post να δημοσιεύσει το δικό της αποκαλυπτικό report, που επιβεβαιώνει αυτό που αποτελεί “κοινό μυστικό” εδώ και καιρό, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ βρίσκονται πίσω και από τον Flame, τον πιο επικίνδυνο ιό υπολογιστών στο Διαδίκτυο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα από την Kaspersky (θεωρείται 20 φορές πιο ισχυρός από τον Stuxnet).

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ φαίνεται, λοιπόν, ότι ανέπτυξαν από κοινού τον άκρως εξελιγμένο ιό Flame, ο οποίος δραστηριοποιείται κυρίως στο Ιράν, συλλέγοντας πληροφορίες με στόχο να επιβραδύνει την ανάπτυξη ενός πυρηνικού όπλου από το κράτος, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους που γνωρίζουν καλά το ζήτημα.

    Το κακόβουλο λογισμικό του Flame έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί στα κρυφά μία εικονική “χαρτογράφηση”, αλλά και να παρακολουθεί τα δίκτυα υπολογιστών του Ιράν, στέλνοντας πίσω μία σταθερή ροή πληροφοριών που αποτελούν σημαντικά “πολεμοφόδια” αυτού του κυβερνοπολέμου. Η “γέννηση” τέτοιων τακτικών φαίνεται ότι χρονολογείται από την εποχή ακόμη του George W. Bush, με τον πρόεδρο Barack Obama σήμερα να επικροτεί, αλλά και να κατευθύνει ο ίδιος τις σχετικές προσπάθειες.

    Πρόκειται για προσπάθειες στις οποίες, όπως φαίνεται, συμμετέχουν, η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ, η CIA, καθώς και στρατιωτικοί κύκλοι στο Ισραήλ και στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η χρήση καταστροφικού λογισμικού, όπως ο ιός Stuxnet, ώστε να υπάρξουν δυσλειτουργίες στον εμπλουτισμό του πυρηνικού εξοπλισμού του Ιράν.

    Όσο, πάντως, μαθαίνουμε λεπτομέρειες για τον Flame, τόσο αποκτούμε καινούριες ενδείξεις, οι οποίες συνηγορούν στο ότι πρόκειται για την πρώτη εκτεταμένη εκστρατεία κυβερνοσαμποτάζ σε έναν αντίπαλο των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον ιό αυτό αλλά και τον Stuxnet να αποτελούν “πολεμοφόδια” μίας ευρύτερης επίθεσης.

    Ο Flame ήρθε στο φως τον προηγούμενο μήνα, αφότου το Ιράν ανακάλυψε μία σειρά από κυβερνοεπιθέσεις στη βιομηχανία πετρελαίου του. Υπήρξαν και πρώιμες εικασίες ότι η Washington είχε ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη του Flame, αλλά η συνεργασία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ισραήλ όσον αφορά τον ιό δεν είχε προηγουμένως επιβεβαιωθεί, παρόλο που ερευνητές ασφαλείας είχαν αναφέρει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο Flame περιέχει σε κάποια σημεία κοινό κώδικα με τον Stuxnet.

    Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να σημειώσουμε ότι τις αποκαλύψεις της Washington Post έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν εκπρόσωποι της CIA, της NSA, του Γραφείου του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών, καθώς και της Ισραηλινής πρεσβείας στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles