18.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    Δοκιμάζουμε το Nokia N8: Οι Φιλανδοί ξανάρχονται

    Όπως έλεγε και η Ίνγκριντ Μπέργκμαν το μυστικό της ευτυχίας είναι «καλή υγεία και κακή μνήμη». Και οι άνθρωποι στη Φιλανδία φαίνεται πως έχουν κάνει το συγκεκριμένο μοτό δεύτερη φύση τους. Μετά το N97 που κανείς δε θέλει να θυμάται, όφειλαν να φτιάξουν ένα κινητό που θα αντιστάθμιζε την όποια αρνητική κρητική στο τέρμα. Και το πέτυχαν με το Ν8.

    Στη γενικότερη φιλοσοφία μιας εταιρείας που αλλάζει ονοματολόγια και όχι συνήθειες, απόλαυσε για αρχή τα βελτιωμένα τεχνικά: 12MP κάμερα, 16GB επεκτάσιμης μνήμης, θύρα HDMI και multitouch οθόνη με τεχνολογία AMOLED. Και είναι και το λειτουργικό. Symbian έκδοσης ^3 λέγεται (αλήθεια πως προφέρεται αυτό;), με βελτιώσεις και σταθερότητα που η Nokia την παρομοιάζει με αυτή βράχου. Μπορεί να του λείπουν οι εφαρμογές, τα προχωρημένα εφέ και η φρεσκάδα των κινητών με Android ή Windows Phone 7, αρκούμαστε όμως στο μέταλλο που επιβάλλεται του software. Αν το Ν8 ήταν άνθρωπος θα ήταν οδηγός στη φόρμουλα 1. Θα λειτουργούσε με τη λογική, θα ζούσε με κανόνες και θα διεκδικούσε πάντοτε μια θέση στο βάθρο. Το αν την κερδίζει είναι άλλο θέμα και αυτό που εξετάζουμε στη συνέχεια.

    Πρώτη επαφή
    Έχω ένα θέμα με την ποιότητα της κατασκευής. Με κακόμαθε βλέπεις το iPhone και έκτοτε οποιαδήποτε σύγκριση με το αρχέτυπο γίνεται μοιραία. Να λοιπόν πως έχουν τα πράγματα: το N8 είναι φτιαγμένο να αντέξει για πάντα. Ένα κομμάτι αλουμινίου με λίγο πλαστικό στα άκρα για να έχει σωστό σήμα και να αλλάζει η μπαταρία, για όσους ξέρουν και δε φοβούνται το κατσαβίδι. Η οθόνη και ένα μόνο πλήκτρο (ακριβώς όπως και στο iPhone) κυριαρχούν στην πρόσοψη, ασχέτως αν στα πλαϊνά γίνεται πανζουρλισμός. Το χαστούκι έρχεται πάντως από πίσω. Ο μεγαλύτερος αισθητήρας που είδε ποτέ ο πλανήτης των smartphones, ο φακός Carl Zeiss, το xenon φλας και το ηχείο, μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Εφεξής μπορείς να αποκαλείς το σύνολο και «εξόγκωμα», αλλά ποτέ μην λησμονήσεις την τεχνολογία που κρύβει. Πρόσεξε μόνο, γιατί το κινητό σε αυτό το σημείο θα αρχίζει σύντομα να ξεθωριάζει. Βλέπεις έρχεται απευθείας σε επαφή με τις επιφάνειες, όποτε καλό θα ήταν να του φερθείς με αγάπη. Επίσης δυο παράπονα που αφορούν στην τοποθέτηση των πλήκτρων: αυτό της κάμερας πατιέται άθελα σου αν καλείς με το δεξί, ενώ αυτό για την εισαγωγή στο μενού προκαλεί αγκύλωση στον αντίχειρα και αποτελεί μια καλή αφορμή για να σου φύγει η συσκευή απ’ το χέρι. Επίσης έχω να δηλώσω πως η τοποθέτηση του είναι ρατσιστική, εφόσον εξυπηρετεί μόνο δεξιόχειρες.

    Τα τεχνικά
    Και τώρα το επίμαχο σημείο. Όλοι μιλούν για την πορεία του επεξεργαστή των 680MHz στον κόσμο του 1GHz. Το έχω διαβάσει και ακούσει περισσότερο και από το αρκτικόλεξο ΔΝΤ – σχεδόν. Όλοι αναμασούν το ίδιο. Με μια λεπτομέρεια: το N8 έχει ξεχωριστό συνεπεξεργαστή γραφικών που αποδίδει τα μάλλα και δεν σε αφήνει ποτέ πεινασμένο. Συνδύασε τα παραπάνω με το λειτουργικό Symbian^3 που έχει περιορισμένες απαιτήσεις σε hardware και θα καταλάβεις γιατί το smartphone της Nokia τα βγάζει πέρα ακόμη και στις πιο δύσκολες αποστολές. Ακόμη και η αναπαραγωγή βίντεο στα 720p δεν φαίνεται να πτοεί το φιλανδικό θαύμα. Αν έπρεπε να γκρινιάξουμε για κάτι, θα ήταν για τα 256MB μνήμης. Χάθηκε ένα ολοκληρωμένο ακόμη; Λέμε τώρα. Ακόμη και έτσι πάντως, το Symbian δύσκολα θα ξεμείνει από RAM – για την ακρίβεια είδαμε σχετικό μήνυμα για πλήρωση της μόλις μια φορά. Κατά τα άλλα το Ν8 σφύζει από τεχνολογικά καλούδια: Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 3.0, GPS, 16GB εσωτερικής μνήμης (με δυνατότητα επέκτασης), αισθητήρες φωτός, εγγύτητας, επιτάχυνσης και ένα μαγνητόμετρο που ζει και αναπνέει κάτω από το αλουμίνιο. Η αυτονομία από την άλλη δεν διεκδικεί όσκαρ, (η μπαταρία σταματάει στα 1.200mAh) είναι εντυπωσιακό όμως που συσκευή προσφέρει δυο συνεχείς ημέρες χρήσης – εκτός και αν αξιοποιείς συχνά την κάμερα.

    Στην πράξη
    Το έχουμε ξαναπεί, θα το πούμε και τώρα: επειδή δεν υπάρχει τέλειο κινητό οφείλεις να πάρεις ότι καλύτερο σου προσφέρει το καθένα. Η οθόνη του N8 για παράδειγμα, μπορεί να υστερεί σε ανάλυση, η ποιότητα της απεικόνισης ωστόσο και η υπακοή στις εντολές γράφουν ιστορία. Το πάνελ της Nokia, παρότι AMOLED διαβάζει στον ήλιο, ενώ τα χρώματα του είναι πολύ ζωντανά και καθόλου κορεσμένα – σε αντίθεση π.χ. με το Galaxy S. Επίσης, μου έκανε τέτοια εντύπωση η πιστότητα που πρέπει να το φωνάξω… έστω και αν δεν ακούγεται: το πληκτρολόγιο δεν χάνει πατήματα! Όσες φορές και αν έγραψα μήνυμα, όσες φορές και αν συνέταξα ραντεβού, το Ν8,υπάκουε πάντοτε σαν τον δεύτερο καλύτερο φίλο του ανθρώπου. Να καταγραφεί επίσης στα πρακτικά ότι η οθόνη καλύπτεται με gorilla glass που έχει πάρει διαζύγιο με τις γρατζουνιές και τα σημάδια. Επίσης, στο κομμάτι της ταχύτητας, η πλοήγηση στο Διαδίκτυο είναι καλή, χωρίς να εντυπωσιάζει (το Android υπερτερεί στην προβολή κανονικών ιστοσελίδων) και η περιήγηση στα μενού είναι μακράν ταχύτερη από αυτή που τα specs αφήνουν να εννοηθεί. Παρόλα αυτά το κόμπιασμα είναι ακόμη εκεί, ενώ σε smoothness το Symbian τερματίζει τελευταίο – τα Windows Phone 7 κρατάνε τα πρωτεία. Εκεί που βγάζουμε πάντως το καπέλο στους τεχνικούς της Nokia είναι στο σήμα, στο ακουστικό και στο μικρόφωνο. Eίναι όλα ΚΟΡΥΦΑΙΑ. Μάλιστα με κεφαλαία. Στο Φιλανδικό μαγαζί ξέρουν από καλούς δέκτες – ακολουθούν η Alcatel και η Motorola.

    Η κάμερα
    Στο φωτογραφικό κομμάτι, το Ν8 σε αφήνει με ανοιχτό το στόμα. Λοιπόν για να σε βάλω στο κλίμα θα σου πω πρώτα δυο λόγια για το hardware. Το φλας είναι xenon που σημαίνει ότι αποδίδει τα ίδια με αυτό μιας compact ψηφιακής. Ο φακός είναι Carl Zeiss, με οπτικά παρόμοια με αυτών της Sony. Όσο για τα 12MP θα μπορούσε να είναι απλά ένα νούμερο. Είναι όμως η μισή αλήθεια. Την υπόλοιπη αναζήτησε τη στο αποτέλεσμα. Αψεγάδιαστες εικόνες, ελάχιστα αναλογικά θόρυβος, τρομακτική λεπτομέρεια και εικόνες που κανένα κινητό δεν μπορεί να ανταγωνιστεί επί του παρόντος, με εξαίρεση ίσως το iPhone. Το βίντεο απ’ την άλλη είναι αρκετά καλό (720p στα 25 καρέ το δευτερόλεπτο), όχι όμως αντάξιο των υψηλών προσδοκιών μας. Να σημειωθεί πως λόγω της ύπαρξης υποδοχής microHDMI (το σχετικό καλώδιο περιλαμβάνεται στη συσκευασία) μπορείς εύκολα να προβάλλεις το περιεχόμενο σου στην τηλεόραση, ακόμη και ταινίες, εφόσον το N8 διαβάζει μέχρι και αρχεία Matroska (.mkv)!

    Το λειτουργικό
    Δεν είναι ότι υστερεί ουσιαστικά. Απλά είναι ξεπερασμένο. Για να στείλεις μήνυμα, για παράδειγμα, πρέπει να εκτελέσεις δυο επιπλέον πατήματα σε σχέση με ένα Android κινητό. Για να συγχρονίσεις τις επαφές και το ημερολόγιο, θα πρέπει πρώτα να δημιουργήσεις έναν OVI λογαριασμό – υπάρχει και η πιο απαιτητική διαδικασία μέσω mail for exchange. Άλλες φορές πάλι θα χαθείς μέσα σε αμέτρητα υπομενού, στα οποία, αν χρειαστείς να ανατρέξεις μελλοντικά, θα αγνοείς πλήρως την ύπαρξη τους. Μου πήρε πέντε ολόκληρα λεπτά, μέχρι να βρω τρόπο να αλλάξω την πολιτική ασφάλειας για να λαμβάνω ολόκληρα μηνύματα HTML, ενώ δεν έχω καταφέρει ακόμη να στείλω e-mail. Δε λέω, σε πολλά πράγματα το Symbian έχει βελτιωθεί. Τα widgets για παράδειγμα σου λύνουν τα χέρια, το ίδιο και οι τρεις αρχικές οθόνες. Απλά κάποιες φορές μένεις με το παράπονο πως η Nokia δεν αξιοποιεί το όπλο που έχει στα χέρια της – το λένε MeeGo λειτουργικό.

    Στο ταμείο
    Όταν σε βλέπουν να μιλάς με το N8, οι ερωτήσεις πέφτουν βροχή «συγνώμη από πού το αγοράσατε», «πόσο καλό είναι;», «να το πάρω;»… Και η σκέψη που έρχεται απευθείας δεν αφορά αποκλειστικά στο φανατικό κοινό της Nokia, αλλά στο πώς το έχτισε και κυρίως στο πώς το συντηρεί ακόμα. Το Ν8 είναι ένα πολύ καλό κινητό που αξίζει τα λεφτά του μέχρι δεκάρας – έστω cent. Μπορεί να υστερεί από άποψη λογισμικού, διαπρέπει όμως σε πληρότητα τεχνικών, σχεδιασμό, κάμερα, ποιότητα κατασκευής και λήψη, τομέας που τα περισσότερα σύγχρονα smartphones υστερούν – ονόματα δε λέμε, οικογένειες δε θίγουμε. Στα 500 ευρώ που στοιχίζει η καλύτερη συσκευή της Nokia μέχρι σήμερα, έχεις πολλές εναλλακτικές σε smartphone. Θα πρέπει να γνωρίζεις όμως, εκ των προτέρων, πως όλες έχουν ημερομηνία λήξης. Όταν οι άλλοι σταματούν, το Ν8 θα συνεχίσει να λειτουργεί ακόμα. Και να λειτουργεί, και να λειτουργεί, και να λειτουργεί. «Made in Finland» έχει στην ούγια και αυτό σίγουρα δε γράφτηκε τυχαία.

    TRY
    + Ποιότητα κατασκευής
    + Κάμερα
    + Δυνατότητες
    + Τιμή αγοράς

    CRY
    – Λειτουργικό σύστημα

    Related Articles

    12 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles