18.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Δοκιμάζουμε το ZTE Black Ice. To smartphone που κοστίζει, μόλις, 139 ευρώ

    Μπορεί οι καιροί να είναι χαλεποί, αλλά το σοφό ρητό λέει ότι ακριβώς σε τέτοιες περιόδους, είναι που δημιουργούνται οι ευκαιρίες. Αυτό σκέφτηκαν και οι Κινέζοι της ZTE, που έχουν πάρει μονότερμα την κατηγορία των low-end smartphones.

    Ναι, ο δρόμος σε αυτό το κομμάτι της αγοράς δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Τώρα μόλις, που γράφω το κείμενο αυτό, θυμήθηκα τέσσερα ανταγωνιστικά μοντέλα που κοστίζουν πάνω-κάτω τα ίδια χρήματα με το Black Ice. Παρεμπιπτόντως ωραίο όνομα. Ήξερες ότι οι Αμερικάνοι το χρησιμοποιούν για να χαρακτηρίσουν τη λεπτή κρούστα πάγου που πιάνουν οι δρόμοι το καταχείμωνο; Έτσι βγαίνει και η ετυμολογία. Το Black Ice ρίχνει ξάπλα τον ανταγωνισμό… Προσωπικά πάντως που το χρησιμοποιώ για περισσότερο από ένα μήνα, δεν έχω παράπονο. Βολεύει στη μεταφορά (ίδιες διαστάσεις με το Blade ΙΙ), είναι γρήγορο (800άρης επεξεργαστής) και μαζί του σερφάρεις με αξιοπρέπεια. Γιατί καλά, χρυσά και άγια τα smartphones, αλλά όπως και να το κάνουμε, αν στο ταμείο πληρώνεις κάτι λιγότερο από 150 ευρώ, οφείλεις να συμφιλιώνεσαι με τα όποια μειονεκτήματα.

    Το μυστικό πάντως στην επιτυχία του Black Ice είναι η ομοιογένεια. Όχι μόνο ανταποκρίνεται με σχετική αμεσότητα, αλλά χάρη στο pure Android ICS λειτουργικό σε κάνει να ξεχνάς τη βαρετή εμφάνιση. Μιας που το έφερε η κουβέντα, δεν θυμάμαι να έχω δει τελευταία, πιο αδιάφορο σχεδιαστικά κινητό. Από την άλλη παραδέχομαι την αίσθηση στο χέρι και την καλή ποιότητα. Για να καταλάβεις η συσκευή δεν έχει κάνει τσικ, παρότι μετράει κάμποσες πτώσεις στο βιογραφικό της – sorry ZTE.

    Την πρώτη φορά που πήρα στα χέρια μου το Black Ice, θυμάμαι είχα εντυπωσιαστεί από την οθόνη. Ναι, έχει χαμηλή ανάλυση (320×480 pixels), ναι, το μέγεθος της είναι στις 3,5 ίντσες (για να μας θυμίζει τις αλλοτινές δόξες του πρώτου iPhone), αλλά η απεικόνιση των χρωμάτων είναι πιστή και οι γωνίες θέασης μεγάλες. Επίσης, έχει σωστά λευκά, ενώ σε αντίθεση με τους περισσότερους ανταγωνιστές, δεν κουράζει μετά από πολύωρη ανάγνωση.

    Μιας που είπα δεν κουράζει… Τι κακό είναι αυτό με τους κατασκευαστές κινητών; Ο καθένας χρησιμοποιεί το δικό του front-end, άλλες φορές με επιτυχία, τις περισσότερες όχι. Χάθηκε να αφήσουν στην ησυχία του το pure Android; Για αυτό βγάζω το καπέλο στους software engineers της ZTE. Αν εξαιρέσεις το σπαστικό αρχικό ξεκλείδωμα και μερικές, κατά τα άλλα, ενδιαφέρουσες επιλογές παραμετροποίησης, θα νομίζεις ότι χρησιμοποιείς το Nexus S. Τόσο ίδια.

    Εκτός από το λειτουργικό όμως, μετράνε και άλλα πράγματα. Όπως για παράδειγμα η αυτονομία. Για να καταλάβεις, μπορεί να είσαι πάνω από το Black Ice όλη την ημέρα, και να σε βγάλει μέχρι την επιστροφή στο σπίτι, χωρίς τον φορτιστή. Επίσης μια διαφορά που αξίζει να θυμάσαι, είναι ότι η κάμερα μπορεί να υστερεί σε απόλυτα νούμερα (3,2MP μόλις), αλλά σε στατικές λήψεις τα καταφέρνει μια χαρά. Για το βίντεο πάλι, η VGA ανάλυση θα σε καλύψει μόνο για τα βασικά. Δηλαδή καμία σχέση με τον τρόπο που συμπεριφέρεται το ZTE στο τηλεφωνικό κομμάτι. Γενικά η ποιότητα του ακουστικού είναι καλή, η λήψη ακόμη καλύτερη, οπότε καταλαβαίνεις ότι δύσκολα θα σε κρεμάσει, σε έναν τομέα που ανέκαθεν έπαιζαν μπάλα μόνο οι «μεγάλοι».

    Πριν μερικά χρόνια λέγαμε ότι το κινέζικο, δεν θα μπορούσε να είναι ένα σοβαρό προϊόν. Δεν θέλω να σε κουράσω αναπτύσσοντας τη θεωρία, αλλά πιστεύω πως το success story έχει να κάνει με άλλα κριτήρια. Όπως ότι μπορείς να νιώθεις άνετος για την επιλογή σου, γιατί με 139 ευρώ ψωνίζεις ένα ολοκληρωμένο Android smartphone. Μέχρι και NFC έχει (το μοναδικό σε αυτά λεφτά). Μαζί με το value for money, όμως παίρνεις δώρο και την τεχνογνωσία της ZTE που εδώ και χρόνια γεμίζει μια βαθιά δεξαμενή γνώσης για τα low-end κινητά, μια κατηγορία που είχε πάντα ψηλά στην ατζέντα της.

    Θα κλείσω το πόνημα με μια διαπίστωση που χρόνια πριν είχα γράψει κάπου και με κοίταγαν λες και είχα κατέβει μαζί με τον Άρμστρονγκ. Δεν εννοώ τον ποδηλάτη. Τον άλλον που είχε κατέβει από το διάστημα. Έγραφα λοιπόν πως: «Δεν χρειάζεται να έχεις το όνομα για να φτιάξεις τη χάρη. Γίνεται και αλλιώς».

     

    Specs: ZTE Black Ice (€139)

    Λειτουργικό Android 4.0.4
    Επεξεργαστής 800MHz
    Μνήμη 4GΒ storage, 512MB RAM, microSD
    Οθόνη 3,5″ LCD πολλαπλής αφής, 320×480 pixels
    Κάμερα 3,2MP
    Συνδεσιμότητα microUSB, Wi-Fi, A-GPS, NFC, HSDPA, FM ραδιόφωνο, είσοδος ήχου 3,5 χιλ.
    Αυτονομία Δε διατίθεται
    Διαστάσεις 115,2 x 62 x 11,5 χιλ.
    Βάρος 120 γρ.

    Related Articles

    8 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles