18.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Δοκιμάζουμε το ZTE Blade III. Άραγε μπορεί να συνεχίσει την επιτυχημένη παράδοση;

    Έφτασε στην χώρα μας το  ZTE Blade III, και θα αναρωτιέστε αν αποτελεί άξιος διάδοχος του πρώτου, σωστά; Διαβάστε παρακάτω για να το ανακαλύψετε. Kόστος και εμπειρία χρήσης θα μας απασχολήσουν στην συγκεκριμένη δοκιμή. Kαι στα δύο, το Blade III αναμένεται να… ξυρίσει την αγορά, κόντρα!
    Η πρώτη γενιά είχε γνωρίσει σημαντική επιτυχία στην χώρα μας – περίπου την εποχή που είχε αρχίσει να γίνεται αισθητή και η οικονομική κρίση – κυρίως λόγω του πολύ καλού λόγου απόδοσης/ τιμή που επεδείκνυε τοποθετώντας την ZTE στον χάρτη των εταιρειών κατασκευής smartphone στην χώρα μας και στην συνείδηση του Έλληνα καταναλωτή.

    Ωραίο δεν δείχνει;

    Την ίδια επιθυμία για επιτυχία φαίνεται πως μοιράζονται τόσο η ZTE, όσο και η Cosmote, που συμφώνησαν ώστε η δεύτερη να διαθέσει αποκλειστικά την τρίτη γενιά του Blade στη χώρα μας. Το δεύτερο επεισόδιο της σειράς (Blade II) δεν το είδαμε ευρέως στην ημεδαπή αν και ο Άγγελος Σφακιανάκης είχε καταφέρει να το δοκιμάσει, εκφράζοντας μάλιστα κολακευτικά σχόλια. Σκεπτόμενος λογικά, πιστεύω ότι θα τα πάει αρκετά καλά στην αγορά, για πολλούς λόγους, ωστόσο για την πλειονότητα των χρηστών, ο λόγος απόδοσης/ τιμή είναι ο σπουδαιότερος και στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε ένα κινητό που τα πηγαίνει πολύ καλά σε αυτόν τον τομέα. Στην ουσία η συγκεκριμένη συσκευή είναι ο ορισμός του «προσιτού smartphone”.

    Ναι, και εμένα μου αρέσει

    Στο Blade III λοιπόν, η ZTE, για να χαμηλώσει σημαντικά το κόστος και να το προσφέρει σε ανταγωνιστική τιμή προτίμησε να του εγκαταστήσει ένα περασμένης γενιάς μονοπύρηνο Snapdragon S3 με συχνότητα λειτουργίας 1GHz (Adreno 200 για τα γραφικά). Η κάμερα και ο επεξεργαστής στην πλειονότητα των περιπτώσεων όπως είναι γνωστό πάνε μαζί, πακέτο, όμορφα και ισορροπημένα.

    Απλό και σοβαρό, χωρίς υπερβολές. Κάπως “ουδέτερο” αλλά σίγουρα όχι αδιάφορο

    Η κάμερα λοιπόν, διαθέτει αισθητήρα 5 Mpixel για να τραβάς φωτογραφίες, κυρίως σε περιβάλλοντα με φως (απουσιάζει το LED flash, σε αντίθεση με το Blade II) ενώ μία ακόμη λύση, για να μειωθεί περαιτέρω το κόστος, ήταν να παραβλέψει την εμπρόσθια κάμερα για τις βιντεοκλήσεις, ακολουθώντας παρόμοια τακτική με του πρώτου Blade, και αγνοώντας την 2η γενιά, που διέθετε. Οι λειτουργίες και οι ρυθμίσεις της κύριας κάμερας, όσο αφορά στο λογισμικό, είναι περιορισμένες και οι απολύτως απαραίτητες. Όσο αφορά στο video, μπορεί και τραβάει σε ανάλυση VGA, αλλά δεν γινόταν και αλλιώς. Θα ήταν δυσαυτοκτονικό για μία κατασκευάστρια εταιρεία, να παρουσίαζε ένα κινητό με κάμερα που είχε την δυνατότητα να τραβάει video 720p ή 1080p αλλά δεν θα μπορούσε να το αναπαράγει με φυσικό τρόπο, και αυτό θεωρώ ότι ισχύει και για το αντίθετο.

    Υποδοχή για ακουστικά και πλήκτρο ενεργοποίησης/ απενεργοποίησης

    Με το Blade III, μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα πολύ καλά, κάποια μέτρια, και κάποια δυστυχώς… καθόλου. Δηλαδή, παίζεις άνετα Angry Birds Space (και πολλά άλλα παιχνίδια χωρίς πρόβλημα), «λίγο» video 720p (σε «parkinson mode» και με την βοήθεια media player τρίτου κατασκευαστή), αλλά η αναπαραγωγή video Full HD (1080p) μένει κόκκαλο ή το πολύ πάει καρέ, καρέ (επίσης με την χρήση media player άλλου από τον native) και για τις βραδινές λήψεις θα χρειαστείς όπλο με φωτοβολίδες (όπως είπαμε απουσιάζει το LED flash), αλλά τι να κάνουμε; Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Mε €175 πάντως, μπορείς να αγοράσεις το πρώτο σου πραγματικά καλό Android smartphone ή να εξαγοράσεις τα αισθήματα της καλής σου για κάποια στραβή που της έκανες και να την βγάλεις εύκολα καθαρή (ιδέα;) χωρίς μεγάλα έξοδα. Το κινητό που έχω στα χέρια μου μπορεί από κάποιους να χαρακτηριστεί φτηνό, αλλά απέχει μακριά από την έννοια φτηνιάρικο. Είναι αξιοπρεπές και τίμιο. Απλώς, δεν απευθύνεται σε performance freaks ή fashion lovers.

    Πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης. Εξέχουν λίγο περισσότερο, και ίσως μερικές φορές να τα πατάς χωρίς να το θέλεις όταν παίζεις κάποιο παιχνίδι, κρατώντας το κινητό σε landscape mode

    Σήμερα άλλωστε είναι περισσότερο θέμα τσέπης από ποτέ, και στην Ελλάδα, που την έχει καταπιεί το μαύρο σκοτάδι της κρίσης, σου δίνεται η δυνατότητα να μπορείς να ανάψεις το κινητό και να σερφάρεις ξέγνοιαστος τα βράδια στο μαξιλάρι ή στον καναπέ σου υπό το αμυδρό αλλά ζεστό φως των κεριών ή της ξυλόσομπας (που λεφτά για πετρέλαιο ε;), χαμογελαστος και να ξεχαστείς. Αν είσαι πιτσιρικάς δεν θα χρειαστεί να παρακαλέσεις και πολύ τον μπαμπά σου να σου δώσει €175 τα Χριστούγεννα για να αποκτήσεις το πρώτο σου Android smartphone, ή αν μεγάλωσες πια (επιτέλους!) το δεύτερο σου, για να μην παίρνεις στην δουλειά το ακριβό high-end που σου έστειλε η ξαδέρφη με κούριερ από τις ΗΠΑ.

    MicroUSB για σύνδεση με υπολογιστή και φόρτιση

    Και αν σε έπεισα άθελα μου ότι αυτό το ZTE είναι γεμάτο συμβιβασμούς, τότε να σε “ξεπείσω”. Ναι, υπάρχουν συμβιβασμοί, αλλά η εμπειρία χρήσης, πιστεύω ότι τους υπερνικά. Αλήθεια πόσα 1080p βιντεάκια ευελπιστείς να δεις στην 4άρα οθόνη του; Το θεωρείς απολύτως απαραίτητο; Οι περισσότεροι YouTube δεν βλέπουμε ακόμα και όταν κολλάμε στο Facebook; Αν δεν ψαρώνεις λοιπόν με την υψηλή ανάλυση στο κινητό, σου λέω προχώρα και δεν θα χάσεις.
    Όσο αφορά στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά, διαθέτει 512MB μνήμης και 4GB αποθηκευτικού χώρου (μέγιστη επεκτασιμότητα 32GB μέσω κάρτας microSD που θα εγκαταστήσεις σε κατάλληλη υποδοχή), WiFi (802.11b/g/n), Bluetooth, A-GPS, DLNA αλλά και ραδιόφωνο, που για πολλούς στην χώρα μας κρίνεται απαραίτητο.

    Μπαταρία στα 1600mAh

    Η υποδοχή για την SIM σου

    Η υποδοχή για την microSD κάρτα μνήμης flash. Έως 32GB μπορείς να εγκαταστήσεις

    Η μπαταρία, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης οθόνης, βρίσκεται στα 1600mAh από τα 1200mAh της δεύτερης γενιάς και θα έλεγα, ότι προσφέρει αρκετά ικανοποιητική αυτονομία στο κινητό, με την έννοια ότι με “φυσιολογική χρήση” (internet, λίγο gaming, email, facebook) μου κράτησε περίπου μιάμιση μέρα, ίσως να κρατούσε δύο, αν δεν το “πείραζα” λίγο περισσότερο λόγω της δοκιμής. Οπότε τι του λείπει πραγματικά; Τώρα που το σκέφτεσαι, όχι και πολλά ε; Χμμμ…

    Το speaker. Βγάζει πολλά πρίμα και λιγότερα μπάσα, ενώ και η ένταση δεν συγκλονίζει αλλά δεν θα έχεις μεγάλο θέμα

    Κάμερα στα 5Mpixel αλλά χωρίς να συνοδεύεται από LED flash. Pity…

    Η τρίτη γενιά του Blade έχει αρκετές ομοιότητες με την δεύτερη γενιά, τουλάχιστον όσο αφορά στα ονομαστικά χαρακτηριστικά.
    Έτσι, έχουμε να κάνουμε με ένα κινητό που διαθέτει οθόνη με κατά 0.5 ίντσες μεγαλύτερη διαγώνιο, στις 4 ίντσες δηλαδή, μολονότι η ανάλυση παραμένει όμοια με εκείνη του Blade II, στα 800 x 480 pixels. Αυτό σημαίνει ότι το pixel density έχει μειωθεί, από τα 267 ppi στα 233 ppi αλλά η διαφορά δεν είναι ιδιαίτερα εμφανής και δεν έχει ιδιαίτερη επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα, το οποίο είναι αρκετά ικανοποιητικό για την κλάση του κινητού. Επιπλέον το touch λειτουργεί υπάκουα στο Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) και χωρίς υστέρηση. Προσωπικά, η οθόνη μου άρεσε αρκετά και με εξέπληξε ευχάριστα.

    Ωραίας αίσθησης το υλικό στο πίσω μέρος. Μοιάζει ελαφρώς με το υλικό που υπάρχει στις πλάτες κάποιων HTC

    Από άποψη αισθητικής, το Blade III δεν διαθέτει κάτι ξεχωριστό για να επικεντρωθούμε, αλλά σίγουρα δεν είναι αδιάφορο. Κάτω από τα τέσσερα πλήκτρα αφής, υπάρχει μία ιδέα πηγουνιού από μαύρο καλής αίσθησης πλαστικό, σαν αυτό της πλάτης. Και μία και αναφέραμε το κάλυμμα στο πίσω μέρος, να πούμε ότι σου δίνει στο άγγιγμα την αίσθηση γόμας, σαν εκείνου που βρίσκουμε σε αρκετά κινητά της HTC, αλλά η αίσθηση δεν είναι τόσο έντονη – το πλαστικό είναι πιο σκληρό – και ίσως αυτό να είναι και για καλό αν κακομεταχειρίζεσαι κάπως το κινητό σου.

    Καλή η TFT οθόνη… Δεν έχει μεγάλες γωνίες θέασης, αλλά είναι ευκρινής και με καλή σχετικά χρωματική απόδοση

    Γύρω από την κατασκευή υπάρχει πλαστικό σε γκρι/ ασημένιο χρώμα και μία αστραφτερή μεταλλική στεφάνη, για μία ιδέα πολυτέλειας, η οποία και από τις δύο μεριές φτάνει έως το επίπεδο τον πλήκτρων αφής. Από εκεί και έπειτα εισέρχεται το πλαστικό “πηγούνι” που αναφέραμε νωρίτερα. Στο πίσω μέρος επίσης, και γύρω από τον φακό της κάμερας, υπάρχει μία μεταλλική ανάγλυφη κορνίζα με χαραγμένη την ένδειξη 5.0 MP που θα θέλεις να γρατσουνάς συνέχεια.

    Υπο γωνία η οθόνη…

    Και πάμε μια βόλτα… μέσα τώρα. Ανοίγοντας το κινητό, και κάνοντας κίνηση ala “pin-to-zoom” γύρω από το εικονίδιο που σου λέει “πατήστε παρατεταμένα” (για να εισέλθεις σε περιβάλλον Android) με ένα ωραίο εφέ εμφανίζονται έξι εικονίδια, ομόρφα τακτοποιημένα για να έχεις πρόσβαση άμεσα σε συγκεκριμένες λειτουργίες πριν εισέλθεις σε επίπεδο “home screen”, όπως στην κάμερα, στα email σου, στα μηνύματα κ.α. Τις λειτουργίες αυτές μπορείς να τις ρυθμίσεις εσύ και το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό η ZTE το ονομάζει “Mi-EasyAccess“. Ωραία και ουσιαστική λεπτομέρεια, που την βρίσκεις και στην ναυαρχίδα της εταιρείας Grand X IN.

    Ανφάς. Στο κάτω μέρος υπάρχουν τα τέσσερα κλασικά πλήκτρα, για τις λειτουργίες menu, home screen, back και search

    Κατά τα άλλα, έχεις να κάνεις με το Android 4.0 Ice Cream Sandwich και όλα είναι οικεία και τακτοποιημένα.  Δεν παρατηρήσαμε κόπωση ή καθυστερήσεις κατά την ενασχόληση μας με το λειτουργικό σύστημα και όλα γίνονται ομαλά. Εντάξει, σε βαριές ιστοσελίδες στο Internet παρατηρήσαμε μία – πολύ μικρή – υστέρηση και η μετάβαση από portrait σε landscape mode δεν γίνεται εν’ ριπή οφθαλμού, αλλά εντάξει, δεν χαλάει η γενική εικόνα. Βλέπεις έχω στο μυαλό μου και αυτό το νούμερο, το μαγικό 175. Για τα video είπαμε. Δεν παίζει 1080p, κουτσοπαίζει 720p (με την βοήθεια λογισμικού, δηλαδή κάποιου media player τρίτου κατασκευαστή όπως o mobo player για software decoding και όχι hardware decoding) αλλά τα καταφέρνει μια χαρά σε μικρότερης ανάλυσης video (π.χ 640×480). Ο ήχος επίσης δεν συγκλονίζει με την ποιότητα του, ούτε η ένταση φτάνει πολύ ψηλά, ωστόσο βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο και σε γενικές γραμμές, θα είσαι ΟΚ.

    Overall, nice!

    ΟΚ λοιπόν το ZTE Blade III. Βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην κατηγορία entry-level και mid-range (πιο κοντά στην δεύτερη) και δεν σου ζητάει να σκάσεις πολλά. Θα τα πας καλά μαζί του, μόνο όμως και αν εσύ δεν ζητάς πολλά.
    Πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να είναι λίγο φθηνότερο, ίσως στα €160 και τότε θα μιλούσαμε για μία πολύ καλή ευκαιρία, ωστόσο δεν θα χαλάσουμε για λίγα χρήματα περισσότερα.

    Εν’ κατακλείδι, αν ψάχνεις ένα καλό και σχετικά φθηνό Android smartphone με μεγαλούτσικη οθόνη, για να κάνεις περισσότερα – και πιο ευχάριστα – από τα απαραίτητα, το ZTE Blade III αποκλείεται να σε απογοητεύσει. Εντάξει, ίσως δεν είναι η επιτομή του best value for money, αλλά είναι σίγουρα μία τίμια προσέγγιση για τον μέσο χρήστη, που είναι βέβαιο ότι δεν θα τον απογοητεύσει! Είναι ένα αξιοπρεπές κινητό και μία συμφέρουσα αγορά, με σοβαρή εμφάνιση, που δεν παριστάνει κάτι άλλο από αυτό που είναι. Εσύ;

    Specs: ZTE Blade III (€174,91)

    Λειτουργικό Android 4.0
    Επεξεργαστής Single-core 1GHz
    Μνήμη 4GΒ storage, 512MB RAM, microSD (έως 32GB)
    Οθόνη 4 TFT πολλαπλής αφής, 480×800 pixels
    Κάμερα 5MP
    Συνδεσιμότητα Bluetooth, Wi-Fi, A-GPS, DLNA, είσοδος ήχου 3,5 χιλ.
    Αυτονομία 833 ώρες αναμονή, 1.200 λεπτά ομιλία
    Διαστάσεις 123 x 63,5 x 10 χιλ.
    Βάρος 130 γρ.

    Δείτε και ένα hands-on video με το Blade III

    Related Articles

    6 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles