18.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    Δομικά υλικά της ζωής ανιχνεύτηκαν στον κομήτη 67p που εξερευνά το διαστημικό σκάφος Rosetta!

    Η αποστολή του διαστημικού σκάφους Rosetta και η ιστορική προσεδάφιση του ρομπότ Philae στον κομήτη 67p ήταν μία σημαντική στιγμή για την ανθρωπότητα και τα συμπεράσματα που αρχίζουν να εξάγονται είναι εντυπωσιακά. Μία νέα ανακάλυψη αφορά χημικές ουσίες ζωτικές για την εμφάνιση και την εξέλιξη της ζωής στη Γη, μεταξύ των οποίων το αμινοξύ γλυκίνη και ο φώσφορος, βασικά συστατικά του DNA και των κυτταρικών μεμβρανών, οι οποίες ανιχνεύθηκαν στον κομήτη. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ίχνη οργανικών στοιχείων έχουν εντοπισθεί σε κομήτες, αυτή τη φορά έχουμε την πρώτη άμεση ανίχνευση οργανικών ουσιών και αυτό από μόνο του είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

    Europe Comet Chaser

    Η σημαντική ανακάλυψη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό “Science Advances” ενισχύει τη θεωρία ότι οι κομήτες ήταν αυτοί που, πέφτοντας κάποτε στον πλανήτη μας, τον «έσπειραν» με τα πολύτιμα βιομόρια, τα οποία αποτέλεσαν τους θεμέλιους λίθους της ζωής. Μία θεωρία βέβαια που αντιμάχεται το ότι η ζωή στη Γη είχε καθαρά γήινη προέλευση, πιθανώς υποθαλάσσια.

    Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την Κάθριν Άλτβεγκ του Πανεπιστημίου της Βέρνης ανέλυσαν στοιχεία που έχουν συλλέξει και στείλει στη Γη τα επιστημονικά όργανα του Rosetta.”Τα αμινοξέα βρίσκονται παντού και η ζωή θα μπορούσε να αρχίσει σε πολλά μέρη του σύμπαντος”, δηλώνει η Άλτβεγκ, σε μία παρατήρηση που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

    Μολονότι πάνω από 100 μόρια έχουν έως σήμερα ανιχνευθεί σε νέφη αερίων και σκόνης του γαλαξία, γνωστά και ως μοριακά νέφη, η γλυκίνη δεν ήταν ανάμεσα σε αυτά. Επίσης το οργανικό αυτό μόριο δεν είχε βρεθεί στα πάνω από 25 μόρια που είχαν μέχρι τώρα ανιχνευθεί στην ατμόσφαιρα γύρω από τους κομήτες. Τα όργανα του Rosetta ανίχνευσαν τη γλυκίνη στο νέφος αερίων και σκόνης που συνεχώς περιβάλλει τον κομήτη 67Ρ. Το εν λόγω απλό αμινοξύ χρησιμοποιείται από τους ζωντανούς οργανισμούς για τη δημιουργία των πρωτεϊνών. Ανιχνεύθηκαν επίσης τα πρόδρομα οργανικά μόρια μυεθυλαμίνη και αιθυλαμίνη, από τα οποία δημιουργείται η γλυκίνη.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles