14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Τελικά ο Watson, ο υπερυπολογιστής της IBM, ασχολείται με την Ιατρική

    Όντως, θα ήταν κρίμα ένας τέτοιος υπερυπολογιστής όπως ο Watson, να περιοριστεί μόνο στα τυχερά παιχνίδια γνώσεων (Jeopardy) και στην εξυπηρέτηση πελατών. Έτσι, οι επιστήμονες της IBM που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press, μετέτρεψαν τον Watson σε… Dr. Watson. Πώς;

    Μέσω μίας ιατρικής εφαρμογής μέσω cloud, αυτή τη στιγμή ο Watson βοηθά τους γιατρούς που την χρησιμοποιούν να αποφασίσουν ποια θεραπεία θα είναι περισσότερο αρμόζουσα για ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο των πνευμόνων. Σύντομα, γιατροί στα ν νοσοκομεία Maine Center for Cancer Medicine και West Med, στη Νέα Υόρκη, μέσω ενός tablet, θα μπορούν να υποβάλλουν ερωτήσεις στο Watson κι εκείνος, σκανάροντας το χιλιάδων σελίδων ιστορικό του ασθενή, θα τους δίνει απαντήσεις για την προτεινόμενη θεραπεία κατατάσσοντάς τις από την περισσότερο αρμόζουσα στη λιγότερο ενδεδειγμένη. Έτσι, οι γιατροί θα επιλέγουν από μία λίστα πιθανών και λιγότερο πιθανών λύσεων.

    Σημειώστε πως ο Watson δεν θα παίρνει ο ίδιος αποφάσεις για την θεραπεία του ασθενή. Απλά θα διευκολύνει τη ζωή των ιατρών, σκανάροντας το πλήθος των δεδομένων του ασθενή αλλά και των διαθέσιμων θεραπειών και θα γλιτώνει χρόνο από τους γιατρούς που θα αποφασίζουν εκείνοι το καλύτερο για τον ασθενή.

    Μη νομίζετε ότι η παραπάνω διαδικασία είναι η πρώτη του φορά. Ο Watson αυτή τη στιγμή, δουλεύει στην πρώτη του δουλειά και κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα για μία ασφαλιστική εταιρεία. Δηλαδή, όχι ακριβώς το ίδιο πράγμα, αλλά υποδεικνύει στην ασφαλιστική ποιες θεραπείες θα πρέπει να εγκρίνουν για τους ασφαλιζόμενούς τους (να εγκρίνουν την δαπάνη τους δηλαδή) και ποιες όχι.

    Η ικανότητα του Watson να απαντά διατυπωμένες ερωτήσεις και παράλληλα με εξαιρετική ταχύτητα να ερευνά μέσα από ένα τεράστιο όγκο δεδομένων είναι εκείνη που εκμεταλλεύονται οι εταιρείες του ιατρικού κλάδου και προσπαθούν να την θέσουν σε εφαρμογή. Η σκέψη βέβαια ότι η υγεία μας μπορεί να εξαρτάται από τα πολύπλοκα κυκλώματα ενός υπολογιστή, δεν είναι η καλύτερη. Από την άλλη, αν αυτό είναι μία καλή αφορμή ώστε να μειώνονται τα ιατρικά λάθη και αν οι γιατροί, δεν ξεχάσουν πως η δική τους οξυδέρκεια και γνώση είναι εκείνη που θεραπεύει τους ασθενείς (τουλάχιστον προς το παρόν), μάλλον όλα θα πάνε καλά.

    Πηγή:  Gizmodo

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles