18.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Αυτός είναι ο 29χρονος που αποκάλυψε το σκάνδαλο PRISM. Ήρωας ή προδότης;

    Η εφημερίδα Guardian αποκαλύπτει (με την συγκατάθεσή του) τον άνθρωπο που έκανε τις αποκαλύψεις που συγκλονίζουν αυτή τη στιγμή την διεθνή ιντερνετική κοινότητα: το Σκάνδαλο PRISM. Τον λένε Edward Snowden, είναι 29 ετών, πρώην τεχνικός για τη CIA και νυν υπάλληλος μίας εταιρείας που χρησιμοποιεί το υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ.

    edward snowdon

    Με μία μακροσκελή συνέντευξή του στη Guardian, ο Snowden αποκαλύπτει τους λόγους που τον οδήγησαν να γίνει ο επόμενος Bradley Manning και να αφήσει πίσω του την άνετη ζωή των ΗΠΑ και να μετακομίσει στο Hong Kong προκειμένου να μην απειλείται από την Αμερικανική δικαιοσύνη όσο διαρρέει στοιχεία για το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα παρακολούθησης των ηλεκτρονικών επικοινωνιών από την NSA.

    Γιατί;

    «Προτίθεμαι να θυσιάσω όλη μου την άνεση γιατί δεν μπορώ να έχω ήσυχη τη συνείδησή μου αφήνοντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ να καταστρέφει την ιδιωτικότητα, την ελευθερία στο διαδίκτυο και τις βασικές ελευθερίες ανθρώπων σε όλο τον κόσμο με αυτό τον μηχανισμό παρακολούθησης που κατασκευάζει με μυστικότητα».

    Τι περιμένει να γίνει μετά την αποκάλυψη του σχεδίου;

    Σε ένα σημείωμα που συνόδευε τα πρώτα έγγραφα που παρέδωσε στις εφημερίδες, έγραψε ο ίδιος: «Καταλαβαίνω πως θα υποφέρω για τις πράξεις μου, αλλά θα είμαι ικανοποιημένος αν η ομοσπονδία του κρυφού νόμου, της ανισότητας και των αλόγιστων εξουσιών που κυβερνούν τον κόσμο που αγαπώ, αποκαλυφθούν έστω και για λίγο».

    Τι τον περιμένει μετά από αυτό;

    Δεν γνωρίζει. Όλες οι εκδοχές ακούγονται εξίσου κακές. Μπορεί να ξεκινήσουν την έκδοσή του οι ΗΠΑ, μία πορεία προς ένα δικαστήριο στην Ουάσινγκτον που θα είναι μακριά και δύσκολη. Ενδεχομένως η Κινεζική κυβέρνηση να τον αναζητήσει για να τον ανακρίνει. Ίσως η υπηρεσίες πληροφοριών διαφόρων χωρών που συνεργάζονται με την NSA και συμμετέχουν στο πρόγραμμα PRISM να θελήσουν να κάνουν τη ζωή του δύσκολη. «Λίγο πιο κάτω από το προξενείο εδώ στο Hong Kong, υπάρχει ένας σταθμός της CIA. Είμαι σίγουρος πως θα είναι απασχολημένοι όλοι εκεί για την επόμενη εβδομάδα. Και όλα αυτά είναι ένα άγχος που θα έχω μέχρι το τέλος της ζωής μου».

    Τι τον έκανε να χάσει την «πίστη» του στο σύστημα που και ο ίδιος συντηρούσε;

    Καθοριστικό γεγονός στην απόφασή του είναι ένα περιστατικό που περιγράφει, στο οποίο αξιωματούχοι της CIA προσπαθούσαν να στρατολογήσουν ένα Ελβετό τραπεζικό ώστε να τους δώσει πρόσβαση σε απόρρητες τραπεζικές πληροφορίες. Λέει ο Snowden ότι το κατάφεραν αυτό μεθώντας τον και βάζοντάς τον να οδηγήσει μεθυσμένος σπίτι του. Όταν τον συνέλαβαν για οδήγηση υπό την επίρροια αλκοόλ, ο πράκτορας της CIA προσφέρθηκε αν βοηθήσει κι έτσι δημιουργήθηκε ένας δεσμός μεταξύ τους που οδήγησε στην επιτυχημένη στρατολόγηση.  «Πολλά από αυτά που είδα στη Γενεύη με έβγαλαν από την ψευδαίσθηση του τι κάνω και πώς η κυβέρνησή μου λειτουργεί, ή τι επίδραση έχει αυτή η λειτουργία στον κόσμο. Συνειδητοποίησα ότι ήμουν μέρος ενός πράγματος που έκανε περισσότερο κακό, παρά καλό

    Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο της Guardian για τον Edward Snowden εδώ. Σίγουρα, το όνομά του θα γραφτεί στην ιστορία. Ως τι όμως; Ως ήρωας ή ως προδότης;

    Related Articles

    5 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles