22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    Έφυγε ο Ray Dolby, “πατέρας” του Dolby Surround

    Ένας σημαντικός Αμερικανός εφευρέτης και πρωτοπόρος του ήχου, το όνομα του οποίου έγινε συνώνυμο της τεχνολογίας noise reduction, αλλά και του ήχου surround υψηλής ποιότητας στο σπίτι ή τον κινηματογράφο, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.

    Roy Dolby

    Ο Ray Dolby πέθανε χθες στο σπίτι του στο San Francisco, όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία που δημιούργησε, την Dolby Laboratories. Τα τελευταία χρόνια, υπέφερε από Αλτσχάιμερ, ενώ το καλοκαίρι είχε διαγνωστεί με οξεία λευχαιμία.

    Ο γιος του, Tom Dolby, δήλωσε μετά το θάνατό του, ότι “ο πατέρας του ήταν ένας μηχανικός στην καρδιά, τα επιτεύγματά του ωστόσο γεννήθηκαν μέσα από την αγάπη του για τη μουσική και τις τέχνες”.

    “Για να είναι κάποιος εφευρέτης” είχε πει κάποτε ο ίδιος, ωστόσο, “πρέπει να είναι πρόθυμος να ζήσει με το αίσθημα της αβεβαιότητας, να εργαστεί στο σκοτάδι προσπαθώντας να ψηλαφήσει μία απάντηση, να συμβιβαστεί με την αγωνία για το αν υπάρχει μια απάντηση”.

    Ο Ray Milton Dolby γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1933 στο Portland. Απέκτησε πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού το 1957 από το Stanford Univeristy και διδακτορικό στη Φυσική το 1961 από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

    Η εταιρεία που δημιούργησε το 1965 αρχικά στο Λονδίνο, για να τη μεταφέρει ένα χρόνο αργότερα στο San Francisco, υπήρξε πρωτοπόρος στις τεχνολογίες μείωσης θορύβου και surround sound που χρησιμοποιούνται σε ταινίες, κινηματογράφους, προσωπικούς υπολογιστές, αλλά και συστήματα οικιακού κινηματογράφου, ενώ το λογότυπο Dolby έγινε συνώνυμο της ποιότητας του ήχου. Το έργο του οδήγησε στη δημιουργία μίας σειράς τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα στη μουσική, τον κινηματογράφο ή το χώρο της ψυχαγωγίας γενικότερα.

    Έχει βραβευτεί με Emmy, Όσκαρ και Grammy, ενώ του έχει απονεμηθεί το “National Medal of Technology” από τον Bill Clinton και περιλαμβάνεται στο Hall of Fame των Εθνικών Εφευρετών στις ΗΠΑ, αλλά και τη Βασιλική Ακαδημία Μηχανικών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2012, το θέατρο στο οποίο φιλοξενούνται τα Όσκαρ μετονομάστηκε σε “Dolby Theater” προς τιμήν του.

    Έχει υπό την κατοχή του περισσότερα από 50 διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ, ενώ η προσωπική του περιουσία, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, υπολογίζεται σε 2.3 δισ. δολάρια. Ήταν παντρεμένος επί 47 χρόνια και είχε δύο γιους, ενώ η φιλανθρωπική δράση αυτού και της γυναίκας του στο San Francisco υπήρξε ιδιαίτερα ενεργή.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles