20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Έγινε αγωγή στην Paramount για να αναγνωριστεί επίσημα η γλώσσα των Κλίνγκονς!

    Ποιος μπορεί να ξεχάσει το υπέροχο σκηνικό που έγινε πριν από δύο χρόνια όταν ένας υπάλληλος έστειλε την επιστολή παραίτησής του γραμμένη στα… Κλίνγκον; Είναι γνωστό πως οι fans του Star Trek είναι πορωμένοι μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο και δεν αστειεύονται με το αγαπημένο τους ιστορικό show, ούτε καν με τη γλώσσα των “κακών” του σεναρίου! Αποκαλύφθηκε λοιπόν πως έγινε αγωγή κατά της Paramount Pictures από μία ομάδα ονόματι Language Creation Society, με τα μέλη της να ισχυρίζονται πως το στούντιο δεν δικαιούται να διατηρεί τα δικαιώματα της γλώσσας των Κλίνγκονς που ακούγεται στο Star Trek!.

    Star Trek, Klingons

    Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά… Στην αρχή του Star Trek οι Κλίνγκονς είτε μιλούσαν Αγγλικά, είτε έκαναν διάφορους λαρυγγικούς ήχους. Το 1984 η Paramount Pictures έβαλε τον Marc Okrand να δημιουργήσει μία νέα γλώσσα για τους Κλίνγκονς και συγκεκριμένα για το Star Trek: The Search for Spock (o Okrand είναι ο δημιουργός και της γλώσσας των Vulcans, βλέπε Spock). Οι fans της σειράς φυσικά ξετρελάθηκαν με τη νέα γλώσσα και έσπευσαν κατά χιλιάδες να την μάθουν. 
    Η Language Creation Society λοιπόν υποστηρίζει πως μπορεί η Paramount να είναι ο δημιουργός της γλώσσας, αλλά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και είναι πλέον μία ζωντανή γλώσσα. Υποστηρίζουν πως όπως κάθε άλλη γλώσσα εξυπηρετεί στην επικοινωνία και στην διατύπωση σκέψεων, άρα δικαιούται να αποκτήσει την δική της “οντότητα” και να αναγνωριστεί και επίσημα, έξω από το κινηματογραφικό πλαίσιο.
    Οι δικηγόροι της Paramount από την άλλη λένε πως πρόκειται για ένα αστείο επιχείρημα αφού μπορεί η γλώσσα να χρησιμοποιείται για επικοινωνία αλλά δεν υπάρχουν Κλίνγκονς για να επικοινωνήσει κανείς! Υποστηρίζουν πως πρόκειται για μία εντελώς φανταστική και αυθεντική γλώσσα και ο δημιουργός της μπορεί να την χρησιμοποιεί όπου και όπως επιθυμεί.
    Η μάχη με την “ιδιοκτησία” της γλώσσας κρατάει καιρό. Το πιο πρόσφατο περιστατικό έγινε ήταν γυρίστηκε το fan film Star Trek: Axanar, με τις μηνύσεις να πέφτουν βροχή από την Paramount επειδή σ’ αυτό ακούγονταν η Κλίνγκον γλώσσα. Μέχρι και ο σκηνοθέτης του Star Trek: Beyond, Justin Lin αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας πως η όλη κατάσταση είχε ξεφύγει και πήρε το μέρος των fans. “Το Trek ανήκει σε όλους μας” είπε τότε χαρακτηριστικά.
    Πάντως το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι όσοι μπαίνουν εδώ και χρόνια σε online chat rooms για να μιλήσουν Κλίνγκον θα συνεχίσουν να το κάνουν.

    https://www.youtube.com/watch?v=K0cFLb-JmaQ

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles