21 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    Εγκαταλείπονται οι ελπίδες για επικοινωνία εκ νέου με το ρομπότ Philae

    Το ρομπότ Philae, που στα μέσα Νοεμβρίου 2014 πέτυχε την ιστορική προσεδάφιση στον κομήτη 67P, φτάνοντας στην “κορύφωσή” της μία από τις πιο φιλόδοξες διαστημικές αποστολές όλων των εποχών, φαίνεται πως δε θα επικοινωνήσει ξανά μαζί μας, με την ομάδα ελέγχου πίσω στη γη να ανακοινώνει ότι εγκαταλείπει πλήρως την ελπίδα πως θα ξαναέχει “νέα” του.

    Philae

    Τον περασμένο μήνα, το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR) είχε αναφέρει ότι οι πιθανότητες να “ξαναμιλήσουν” με το ρομπότ ήταν ελάχιστες και μειώνονταν καθημερινά. Τώρα, ανακοίνωσε ότι έχει φύγει και η τελευταία ελπίδα. Σε δήλωσή του, ο Stephan Ulamec, διαχειριστής του project στο DLR, εξηγεί:

    “Οι πιθανότητες το ρομπότ Philae να επικοινωνήσει με την ομάδα μας στο κέντρο ελέγχου προσεδάφισης είναι, δυστυχώς, κοντά στο μηδέν. Δε στέλνουμε εντολές πια”

    Η προσεδάφιση του ρομπότ Philae στον κομήτη 67P / Churyumov-Gerasimenko ήταν ένα εκπληκτικό επίτευγμα που άφησε εποχή. (Θυμηθείτε εδώ το «ηχητικό ντοκουμέντο» από την προσεδάφιση). Ωστόσο, το υπόλοιπο σχέδιο δεν πήγε ακριβώς όπως αναμενόταν. Όταν η συσκευή προσεδαφίστηκε, αναπήδησε δύο φορές και κατέληξε σε ένα ιδιαίτερα σκοτεινό σημείο, στη σκιά ενός βράχου. Χωρίς το φως του ήλιου, για να μπορεί να φορτίσει μέσω των ηλιακών συλλεκτών του, το Philae εξάντλησε γρήγορα τη μπαταρία του και μέσα σε 57 ώρες σιώπησε. Το ρομπότ  ξύπνησε για λίγο όταν “είδε” ένα μικρό φως του ήλιου, σύντομα όμως σώπασε και πάλι. Έχει παραμείνει “σιωπηλό” από τις 9 Ιουλίου του 2015 και όλες οι πρόσφατες προσπάθειες επικοινωνίας μαζί του ήταν ανεπιτυχείς.

    Το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής σημειώνει ότι, όπως πιστεύουν, το ρομπότ Philae καλύπτεται πλέον από σκόνη και είναι πολύ “παγωμένο” για να ξανατεθεί σε λειτουργία. Ο κομήτης βρίσκεται αυτή την εποχή σε ένα ιδιαίτερα κρύο τμήμα της τροχιάς του, όπου οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν κάτω από τους -179 βαθμούς Κελσίου, αρκετά κάτω από τις θερμοκρασίες αντοχής του ρομπότ κατά το σχεδιασμό του.

    “Θα ήταν πολύ περίεργο αν λάβει και πάλι ένα σήμα” σημειώνει ο Stephan Ulamec, ωστόσο και πάλι η αποστολή θεωρείται επιτυχημένη, καθώς είχε προλάβει να δώσει πολύτιμα δεδομένα στους επιστήμονες τα οποία θα τους βοηθήσουν με τη μελέτη τους δίνοντας ενδεχομένως και σημαντικά στοιχεία για το πώς δημιουργήθηκε το Ηλιακό μας Σύστημα.

    landing-philae
    Η πρώτη φωτογραφία από την προσεδάφιση του Philae στον κομήτη 67P το Νοέμβριο του 2014.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles