16.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Ειδικός όρος στο συμβόλαιο του Stephen Elop τον “επιβραβεύει” για την εξαγορά της Nokia από τη Microsoft!

    Ο Stephen Elop είναι, αναμφισβήτητα, ένα πρόσωπο-κλειδί που έχει παίξει “κομβικό” ρόλο τα τελευταία χρόνια στη σύνδεση Nokia-Microsoft.

    stephen-elop

    Πολύ πριν η αμερικανική εταιρεία εξαγοράσει το τμήμα συσκευών των Φινλανδών, κάτι που έγινε πριν λίγες ημέρες, το όνομα του έως τώρα CEO της Nokia πρωταγωνιστούσε σε “θεωρίες συνωμοσίας” (ή μήπως δεν ήταν και τόσο τελικά;) οι οποίες ανέφεραν ότι η τοποθέτηση του Καναδού manager -και πρώην στελέχους της Microsoft– στην κορυφή της φινλανδικής εταιρείας το Σεπτέμβριο του 2010 δεν ήταν τίποτα άλλο από ένας “δούρειος ίππος” που διευκόλυνε την αμερικανική εταιρεία να πετύχει αυτό που τελικά… έγινε, να εξαγοράσει τη Nokia για ένα “κομμάτι ψωμί” (τα 5.44 δισ. ευρώ της εξαγοράς είναι λιγότερα ακόμη και από τα χρήματα που ξόδεψε η Microsoft για να αγοράσει το… Skype).

    Τελευταίο “επεισόδιο” σ’ αυτές τις θεωρίες -που κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα και τους Φινλανδούς να “ξύνουν” το κεφάλι τους από αμηχανία- αποτελεί η διαρροή ότι το συμβόλαιο του Stephen Elop στη Nokia περιελάμβανε έναν ειδικό όρο, σύμφωνα με τον οποίο ο ίδιος έχει τη δυνατότητα να λάβει ένα σημαντικό ποσό ως bonus σε περίπτωση που η εταιρεία έρθει σε κατάσταση “αλλαγής ελέγχου”, ό,τι δηλαδή ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση της εξαγοράς του handset division της από τη Microsoft.

    Ο “ειδικός όρος” διέρρευσε από μία από τις μεγαλύτερες φινλανδικές εφημερίδες, την Helsingin Sanomat, κι ενώ η Nokia είχε πρώτα ισχυριστεί ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στο όρους του συμβολαίου του σε σύγκριση με αυτούς του προηγούμενου CEO της εταιρείας, Pekka Kallasvuo. Ωστόσο, μετά από τις εξελίξεις, το νομικό τμήμα της Nokia αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι ένας τέτοιος όρος σαν αυτόν που διέρρευσε είναι υπαρκτός. Έτσι, φαίνεται πως ο Stephen Elop, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, θα λάβει ...”ανταμοιβή” του για την πώληση στη Microsoft!

    Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει “σάλο” στη Φινλανδία, όπου, όπως είναι προφανές, η κοινή γνώμη, ακόμη και οι πολιτικοί της χώρας, είναι ενοχλημένοι, έτσι κι αλλιώς, από τις εξελίξεις και το γεγονός ότι η Microsoft απέκτησε με αυτόν τον τρόπο ένα μεγάλο κομμάτι μιας από τις πιο εμβληματικές επιχειρήσεις τους.

    Δυσαρεστημένος φέρεται να είναι ακόμη και ο πρωθυπουργός της χώρας, Jyrki Katainen, αλλά και ο υπουργός οικονομικών, Jutta Urpilainen, με τον πρώτο να μη διστάζει να χαρακτηρίσει τη συμφωνία “εξωπραγματική”, προσθέτοντας ότι “προφανώς οι πρακτικές των ανταμοιβών από μεγάλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο δεν μπορούν να κατανοηθούν με την κοινή λογική”…

    Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, από τη Nokia φαίνεται πως προσπαθούν να “κατευνάσουν” τις ανησυχίες στη χώρα, προτείνοντας μία μορφή συμβιβασμoύ στον Elop, έτσι ώστε να διεκδικήσει λιγότερα χρήματα από το “εξωπραγματικό” ποσό των 25 εκατ. δολαρίων που φέρεται ότι έχει να λάβει από τη Nokia. Ωστόσο, όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί κάτι τέτοιο, καθώς βρίσκεται σε διαδικασία… διαζυγίου με τη σύζυγό του και το ποσό που καλείται να της καταβάλει είναι αρκετά “τσουχτερό”.

    Όπως αντιλαμβάνεστε, όσοι μιλούσαν για “προδοσία” αναφερόμενοι στην τοποθέτηση του Elop ως CEO της Nokia αλλά και τις εξελίξεις που ακολούθησαν (που κάτι μας λέει ότι κάποια στιγμή θα μπορούσαν να “τροφοδοτήσουν” το σενάριο ακόμη και κινηματογραφικής παραγωγής) έχουν πλέον κάθε λόγο να πιστεύουν ότι οι “θεωρίες συνωμοσίας” που υποστήριζαν ίσως αποδειχθούν λίγο περισσότερο αληθινές απ’ ό,τι αρχικά εκτιμούσαν κάποιοι…

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles