21.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Ένας μικρός πλανήτης ήταν η αιτία δημιουργίας του πιο μεγάλου κρατήρα της Σελήνης!

    Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι το «Imbrium Basin», ένας από τους πιο μεγάλους κρατήρες της Σελήνης, ήταν το αποτέλεσμα της σύγκρουσης ενός αστεροειδή με τον φυσικό δορυφόρο του πλανήτη μας. Χάρη σε μια νέα μελέτη του καθηγητή Pete Schultz στο Πανεπιστήμιο Brown, πλέον γνωρίζουμε ότι ο αστεροειδής μπορεί να ήταν τόσο μεγάλος, όσο να χαρακτηριστεί ως πρωτο-πλανήτης. Αρχικά, τα υπολογιστικά μοντέλα υπολόγισαν ότι ο αστεροειδής πιθανόν να είχε 80 χιλιόμετρα διάμετρο. Όμως σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πειραμάτων του Schultz, η διάμετρος αυτής της εξωγήινης πέτρας ήταν τα 240 χιλιόμετρα!

    ψχζωχψω

    Όσοι ζουν στο Βόριο Ημισφαίριο, είναι τυχεροί, καθώς μπορούν να δουν τον διάσημο «Άνθρωπο στο Φεγγάρι» αρκετά συχνά (όπως φαίνεται στην πάνω εικόνα). Το δεξί μάτι του προσώπου είναι γνωστό ως «Mare Imbrium», μια σκοτεινή πεδιάδα λάβας μέσα στο «Imbrium Basin».

    Ο Schultz βάσισε την έρευνα του στα σημάδια που υπάρχουν μέσα στο κρατήρα, τα οποία είναι ορατά από την Γη, χρησιμοποιώντας μόνο ένα μικρό τηλεσκόπιο. Ένα σετ από σημάδια που φαίνονται έξω από το κέντρο, μπορούν να εξηγηθούν ως εξής: αυτό είναι το σημείο επαφής του πρωτο-πλανήτη. Υπάρχει ακόμα ένα σετ από σημάδια σε διαφορετική γωνία, το οποίο αποτελεί μυστήριο μέχρι στιγμής.

    dfdf

    Για να αποκαλύψει την αλήθεια πίσω από αυτές τις μυστηριώδης αυλακώσεις, ο Schultz πραγματοποίησε αρκετά πειράματα σύγκρουσης χρησιμοποιώντας το Vertical Gun Range στο Ερευνητικό Κέντρο Ames της NASA. Οι επιστήμονες μπορούν να προσομοιώσουν συγκρούσεις ουράνιων σωμάτων υψηλής ταχύτητας μέσα στις εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν ένα κανόνι 4 μέτρων που μπορεί να ρίξει βλήματα με ταχύτητα έως και 25.800 χιλιόμετρα την ώρα. Κατά την διάρκεια των δοκιμών, παρατήρησε ότι μικρά κομμάτια μπορούν να διακόψουν την πορεία του βλήματος και να χτυπήσουν την επιφάνεια του αντικειμένου που αντιπροσωπεύει το φεγγάρι με μεγάλη ταχύτητα. Αυτά τα κομμάτια δημιούργησαν σημάδια ίδια με αυτά του δεύτερου σετ στο «Imbrium Basin».

    Έπειτα, ο Schultz και η ομάδα του υπολόγισαν το μέγεθος του αστεροειδή. Αυτή η νέα μέτρηση και η παρουσία των μεγάλων κρατήρων σύγκρουσης σημαίνουν ότι υπήρχε αφθονία πρωτο-πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα 3,8 με 4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles