22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Επιστήμονες δημιούργησαν ολογράμματα χρησιμοποιώντας ήχους

    Όλοι γνωρίζουμε τι είναι τα ολογράμματα, αυτές οι προβαλλόμενες 3D εικόνες που δημιουργούνται μέσω ειδικού χειρισμού του φωτός. Μπορούμε όμως να δημιουργήσουμε ένα ολόγραμμα χρησιμοποιώντας μόνο ήχο; Η απάντηση είναι ναι, μπορούμε. Επιστήμονες του Ινστιτούτου του Max Planck στην Γερμανία χρησιμοποίησαν μικροσκοπικές χάντρες σιλικόνης, τα οποία συναρμολογήθηκαν σε διάφορα σχήματα στην επιφάνεια του νερού και κράτησαν το σχήμα τους όσο ακουγόταν ο ήχος. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργήσουν ηχητικά ολογράμματα.

    dfsdf

    Σύμφωνα με τον Peer Fischer, συν-συγγραφέας της νέας έρευνας, εννοιολογικά είναι είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα όπως τα ολογράμματα που προβλήθηκαν στο Enterprise του Star Trek franchise. Μόνο που δεν δημιουργούν μια εικόνα χρησιμοποιώντας φως, αλλά ήχο.

    Ο Fischer και οι συνάδελφοι του δημιούργησαν πανέμορφα σχέδια  στο νερό, όπως δαχτυλίδια στο σχήμα περιστεριών, μια αναδυόμενη σταγόνα νερού, και μικρές βαρκούλες. Το έκαναν χρησιμοποιώντας ακουστική άνωση, μια τεχνική που χρησιμοποιείται συχνά στην μελέτη φυσαλίδων και αφρού, μεταξύ άλλων εφαρμογές, με την οποία ανέστελουν την κατάσταση τους κρατώντας τους στον αέρα και εμποδίζοντας την βαρύτητα να τους τραβήξει στο έδαφος.

    Τα μόνα που χρειάζεσαι για να κατασκευάσεις ένα σύστημα ακουστικής άνωσης είναι ένας μετατροπέα με δονούμενη επιφάνεια για παραγωγή ήχου, ένα κάτοπτρο και ηχητικά κύματα με συγκεκριμένο συνδυασμό συχνοτήτων (συνήθως υπερήχους). Όταν αυτά τα ανακλώμενα κύματα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με το σωστό τρόπο, τα κοίλα και τα κυρτά μέρη αλληλοεξουδετερώνονται και έπειτα μπορούμε να αιωρήσουμε στο αέρα διάφορα μικρά αντικείμενα, όπως ψάρια και έντομα.

    Δείτε το εκπληκτικό αυτό θέαμα στο παρακάτω βίντεο:

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles