23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Έρχονται τα υφάσματα που καθαρίζονται χωρίς πλύσιμο!

    Η νανοτεχνολογία στην υπηρεσία των νοικοκυρών και όλων όσων δεν έχουν χρόνο ούτε καν να βάλουν πλυντήριο. Τι θα λέγατε λοιπόν για αυτοκαθαριζόμενα υφάσματα (που το μόνο που θέλουν είναι να τα βγάλετε στον… ήλιο για να καθαρίσουν); Μπορεί να ακούγεται φαντασία γίνεται όμως πραγματικότητα από ερευνητές του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης.

    1-nomorewashin
    Το κόκκινο χρώμα δείχνει την παρουσία των νανοσωματιδίων αργύρου – η συνολική κάλυψη στην εικόνα δείχνει τις νανοδομές που αναπτύχθηκαν από την ομάδα του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μελβούρνης και βρίσκονται στο ύφασμα. Εικόνα μεγεθυμένη 200 φορές.

    Οι Αυστραλοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα βαμβακερό ύφασμα που έχει την ικανότητα να αυτοκαθαρίζεται από λεκέδες και οσμές, πολύ εύκολα, απλά με την έκθεσή του στον ήλιο για μερικά λεπτά.

    Καθαρά ρούχα για πάντα υπόσχονται οι ερευνητές, με το αποτέλεσμα φυσικά να οφείλεται στις ειδικές νανοδομές που βρίσκονται ενσωματωμένες στην επιφάνεια των βαμβακερών υφασμάτων. Είναι αόρατες στο γυμνό μάτι, ωστόσο κατά την έκθεση στων ήλιο (ή και σε μία λάμπα) προκαλούν μία αντίδραση που οδηγεί σε διάσπαση της οργανικής ύλης σε υφάσματα.

    Βαμβάκι κλωστοϋφαντουργίας καλυμμένο με νανοδομές αόρατες με γυμνό μάτι. Εικόνα μεγεθυμένη 200 φορές.
    Βαμβάκι κλωστοϋφαντουργίας καλυμμένο με νανοδομές αόρατες με γυμνό μάτι. Εικόνα μεγεθυμένη 200 φορές.

    Φυσικά, η λύση βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμη κοινοί λεκέδες όπως σάλτσα ντομάτας ή κρασί, ωστόσο ανοίγει το δρόμο για τους ερευνητές ώστε να αναπτύξουν τη νέα γενιά υφασμάτων που δε θα χρειάζεται να μπουν ποτέ στο πλυντήριο. Δεν ακούγεται καθόλου άσχημο…

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles