21 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Η Ευρώπη επενδύει 1 δις ευρώ και 10 χρόνια στο Γραφένιο. To “θαυματουργό υλικό του 21ου αιώνα”

    Η μία από τις δύο έρευνες που κέρδισαν το βραβείο Μελλοντικών και Αναδυόμενων Τεχνολογιών, είναι αυτή που αφορά το «θαυματουργό υλικό του 21ου αιώνα», το γραφένιο. Το γραφένιο θεωρείται σπουδαιότερη εφεύρεση ακόμα και από πυρίτιο και μακροπρόθεσμα αναμένεται να γίνει το ίδιο σημαντικό με το ατσάλι και το πλαστικό.

    «Η έρευνα πάνω στο γραφένιο, είναι ένα τρανό παράδειγμα μίας αναδυόμενης μεταγραφικής νανοτεχνολογίας όπου οι ανακαλύψεις σε πανεπιστημιακά εργαστήρια μεταφέρονται ταχύτατα σε εφαρμογές και εμπορικά προϊόντα. Το γραφένιο και τα συναφή του υλικά έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν μία βαθειά επίδραση στον τομέα των ΤΠΕ, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα: η ενσωμάτωση εξαρτημάτων φτιαγμένων από γραφένιο με ηλεκτρονικά που βασίζονται στο πυρίτιο και η σταδιακή αντικατάσταση των τελευταίων, ή δυνατότητα για εντελώς νέες εφαρμογές. Πέρα από τις ΤΠΕ, η έρευνα στο γραφένιο θα επηρεάσει δραστικά την ενέργεια, τις μεταφορές και την υγεία.»

    Του project ηγείται ο καθηγητής του Σουηδικού Πανεπιστημίου Chalmers, Jari Kinaret και στο όλο εγχείρημα θα εμπλακούν περισσότερες από 100 ερευνητικές ομάδες, με 136 βασικούς ερευνητές, συμπεριλαμβανομένων κατόχων Νόμπελ. Η Ελληνική συμμετοχή στο project, όπως διαβάζουμε στο GoodNews.gr αφορά τρία ιδρύματα: το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) μέσω του Κέντρου Γραφενίου (FORTH Graphene Centre) με έδρα την Πάτρα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΑΤΕΙ Κρήτης.

    Αν αναρωτιέστε για το δεύτερο πρόγραμμα που θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Μελλοντική και Αναδυόμενη τεχνολογία και θα χρηματοδοτηθεί, είναι το «στήσιμο» των μεγαλύτερων εγκαταστάσεων στον κόσμο για την κατασκευή του πιο λεπτομερούς μοντέλου του ανθρώπινου εγκεφάλου. Το μοντέλο αυτό θα χρησιμοποιηθεί για να μελετήσουν οι ερευνητές τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος με απώτερο σκοπό, την ανακάλυψη θεραπειών για νευρολογικές ασθένειες.

    Πηγή: Tech Crunch, GoodNews.gr

     

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles