19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Το Facebook γνωρίζει ακόμη και το status που… δεν έχεις δημοσιεύσει

    Στα πλαίσια προσπάθειας καταπολέμησης της “αυτολογοκρισίας”, αποκαλύπτεται πως το Facebook παρακολουθεί ακόμη και ό,τι δεν έχεις δημοσιεύσει στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο.

    Σύμφωνα με μία μελέτη που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα, το Facebook συλλέγει περισσότερα δεδομένα απ’ ό,τι πίστευες, καθώς η εταιρεία συγκεντρώνει στοιχεία και γι’ αυτά που αποφασίζεις να μη μοιραστείς. Πώς γίνεται αυτό; Παρακολουθώντας status updates και δημοσιεύσεις τις οποίες έχεις γράψει, αλλά τελικά δε μοιράστηκες για κάποιο λόγο με τους φίλους σου.

    facebook-tracking

    Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε και πραγματοποίησαν δύο ερευνητές του δημοφιλούς social media site συγκεντρώθηκαν πληροφορίες από όλα τα statuses τα οποία 5 εκατ. χρήστες του Facebook έγραψαν αλλά δε δημοσίευσαν μέσα στο καλοκαίρι του 2012. Αυτό έγινε παρακολουθώντας την HTML φόρμα που οι χρήστες χρησιμοποιούσαν για την εισαγωγή περιεχομένου, πριν ακόμη το δημοσιεύσουν. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η παρακολούθηση αφορούσε την αλληλεπίδραση των χρηστών με τη φόρμα και όχι τις πιέσεις των πλήκτρων του πληκτρολογίου ή το περιεχόμενο των δημοσιεύσεων.

    Μέσα στις 17 μέρες που διήρκησε η έρευνα, πάντως, το 71% των χρηστών που πληκτρολόγησαν ένα status ή ένα comment δεν το δημοσίευσαν.

    facebook-status

    Γιατί συλλέγει το Facebook αυτά τα δεδομένα;

    Το Facebook γνωστοποιεί ότι χρησιμοποίησε αυτές τις πληροφορίες, με στόχο να μελετήσει ζητήματα που έχουν σχέση με την “αυτολογοκρισία” των χρηστών και τους λόγους που μπορεί να την προκαλεί, ωστόσο η δημοσίευση της έρευνας προκαλεί, για ακόμη μία φορά, ανησυχίες όσον αφορά θέματα προσωπικών δεδομένων.

    Αξίζει να σημειώσουμε ότι, πρόσφατα, γνωστοποιήθηκε ότι το site θα αρχίσει να παρακολουθεί και άλλα στοιχεία, όπως τις αλληλεπιδράσεις των κινήσεων του ποντικού από το χρήστη πάνω στην ιστοσελίδα του.

    Και κάπως έτσι αποδεικνύεται, για ακόμη μία φορά, πως, όταν συμμετέχεις σε ένα site της λογικής του Facebook, πρέπει να γνωρίζεις ότι τα δεδομένα που “εκθέτεις” σ’ αυτό δεν είναι πια μόνο δικά σου σε καμία περίπτωση. Η, εν πάσει περιπτώσει, αυτό πρέπει να το πάρεις απόφαση, αν θέλεις να συνεχίσεις να συμμετέχεις σ’ αυτό. Αν δε σου αρέσει, υπάρχει πάντα και το log out, που, κάποιες φορές, δεν είναι καθόλου κακή ιδέα.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles