13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Δοκιμάζουμε πρώτοι στην Ελλάδα το HTC One S. Το smartphone που ρίχνει πόρτα στον ανταγωνισμό

    Κάπου στο σκληρό δίσκο του εγκεφάλου μου κυκλοφορεί ακόμα ένας νευρώνας που τον διατρέχει η αίσθηση από ένα HTC HD2 του 2009. Σφαίρα πήγαινε. Όπως και το HTC P3600, που ήταν (και θεωρείται ακόμα από τους ιστορικούς της τεχνολογίας) ένα από τα αρτιότερα Windows Mobile phones ever. Έ, λοιπόν το HTC One S είναι ο φυσικός απόγονος που σηκώνει στις πλάτες του τη βαριά κληρονομία. Δεν έχει καμία σχέση με τη Microsoft, αλλά όπως και τα δυο προηγούμενα hero products, αποτελεί σταθμό για την εταιρία. Ή για να κάνουμε και τη σύγκριση με το σήμερα, αν το HTC One X είναι το όπλο, το HTC One S είναι το Magnum του επιθεωρητή Κάλαχαν. Σκοτώνει. Σημειώνει τις απόλυτες επιδόσεις στα benchmarks (μόνο στο AnTuTu υστερεί σε σχέση με το Χ) και πάει παντού αέρα. Σε απόλυτα νούμερα, μέχρι και στο Note βάζει τα γυαλιά, αν και το τελευταίο έχει το ελαφρυντικό της απαιτητικής οθόνης.

    Δεν είναι πάντως αυτό το θέμα. Το Asus Transformer Prime για παράδειγμα, είναι πιο δυνατό στα γραφικά. Όμως ο διάβολος, όπως λένε, κρύβεται στη λεπτομέρεια. Και αυτή λέει όλη την αλήθεια. Ότι, δηλαδή το μυστικό του HTC είναι η ομοιογένεια και η απόδοση σε καθημερινή χρήση. Το One S όχι μόνο δείχνει τόσο μάτσο όσο χρειάζεται ένα superphone του 2012. Ούτε αρκείται στο ότι είναι ένα χαρισματικό χαρμάνι που παντρεύει τα hardcore τεχνικά με μια συσκευασία από μέταλλο που δεν χορταίνεις να κρατάς. Αυτό που το χαρακτηρίζει πρωτίστως είναι η ικανότητα που βρίσκεται χαραγμένη στον τρόπο που λειτουργεί το Sense, χωρίς σκαλώματα, χωρίς περιττά εφέ, αλλά με έναν επικά γραμικό τρόπο. Λογικό είναι να μην αρέσει σε όλους το Sense και κάποιοι να προτιμούν το pure Android του Nexus. Είναι κοινώς παραδεχτό όμως, ότι αυτό το front-end λειαίνει τις «γωνίες» του λειτουργικού και συμπληρώνει στην εμπειρία του πολυφορεμένου OS.

    Το σίγουρο είναι ότι αν την έχεις ακούσει και θέλεις την απόλυτη οθόνη, τότε καλύτερα να προσπεράσεις το S και να επενδύσεις τα χρήματα σου στο X, με το LCD πάνελ ανάλυσης 720p. Όχι πως το AMOLED του S στα 960×540 pixels θα σου κακοπέσει. Απλά δεν είναι αυτό που λέμε η τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Στην ουσία είναι μια βελτιωμένη εκδοχή αυτής του Motorola RAZR, με βαθιά μαύρα, μέτρια λευκά και μπουκωμένα χρώματα, τα οποία πάντως στην προβολή φωτογραφιών εντυπωσιάζουν. Γενικά αν είσαι ψείρας και κολλήσεις τη μύτη σου στη γραμματοσειρά, είναι βέβαιο ότι θα τη δεις να πιξελιάζει. Προσωπικά, και μετά από μια εβδομάδα χρήσης του One S συνήθισα στα τερτίπια της απεικόνισης, αρκεί να μην τo τοποθετήσω δίπλα σε κάποιο X.

    Αυτό είναι και το «πρόβλημα» με το S. Ότι το συγκρίνεις μοιραία με τον μεγάλο του αδελφό. Δεν υποστηρίζει για παράδειγμα NFC (αν και στην Ελλάδα δεν έχει κάποια πρακτική χρησιμότητα) και η εσωτερική του μνήμη σταματάει στα 16GB. Ναι, υπάρχει και το αντεπιχείρημα για τα 25 γίγα του dropbox, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να έχεις παντού και πάντα πρόσβαση στο Internet, ούτε να θες να βγάλεις ντε και σώνει τα άπλυτα σου στο cloud. Λέμε τώρα… Πιο λογικό θα ήταν να υπήρχε μια υποδοχή για κάρτα microSD.

    Εκτός από διαφορές πάντως, το S έχει και αρκετές ομοιότητες με τη ναυαρχίδα. Όπως για παράδειγμα την κάμερα στα 8 MPixel που αποτυπώνει το ίδιο εξαιρετικές φωτογραφίες. Τα HTC της σειράς One κατά τη γνώμη μου, είναι τα καλύτερα καμερόφωνα μεταξύ του Android ανταγωνισμού. Τεχνικά μιλώντας το S σου δίνει την επιλογή της ταυτόχρονης λήψης φωτογραφιών και βίντεο, ενώ μπορεί να αποτυπώσει μέχρι και 20 συνεχόμενα καρέ για να διαλέξεις στο τέλος το καλύτερο. Ναι, εννοείται πως τραβάει βίντεο στα 1080p, το οποίο “γράφει καλά” τόσο στο PC όσο και στην ίδια τη συσκευή. Έχει επίσης κάμερα στην πρόσοψη (ανάλυσης VGA) για να εξυπηρετεί σε βίντεοκλήσεις, με τη διαφορά πως η συγκεκριμένη λειτουργία δεν υποστηρίζεται για επικοινωνία μέσω παρόχου.

    Θα μου επιτρέψεις να σταθώ ξανά στην ποιότητα της συσκευής. Κόντρα σε μια ομογενοποιημένη εποχή που όλα ψιλομοιάζουν μεταξύ τους και έχουν για βασιλιά τους το πλαστικό, το One S είναι κατασκευασμένο από unibody μέταλλο (όχι όπως εκείνο το μούφα καπάκι του Sensation XE). Μπορεί στο επάνω μέρος του να υπάρχει ένα μικρό πλαστικό άνοιγμα για την εισαγωγή της microSIM, αλλά καμία σχέση με αυτό του Desire HD, που μετά από λίγο έπαιζε για πλάκα. Γενικά το S είναι βράχος. Δηλαδή είναι για εσένα που ζεις για να απολαμβάνεις το quality. Μιας που το έφερε η κουβέντα, στα χέρια μου κρατάω τη μαύρη συσκευή και ουδέποτε την είδα να ξεφλουδίζει, ακόμη και όταν έπεσε κάτω υπό γωνία. Οι άνθρωποι της HTC ευτυχώς πήραν γρήγορα χαμπάρι το έργο και έκαναν τις όποιες διορθωτικές κινήσεις.

    Νομίζω δεν έχει νόημα να σε κουράζω παραπάνω παραθέτοντας τεχνικά όπως τον δέκτη GPS, το στερεοφωνικό ραδιόφωνο ή το 1GB μνήμης RAM που τα βρίσκεις παντού με ένα κλικ στο διαδίκτυο. Μόνο μια αναφορά στο πακέτο ακουστικό μικρόφωνο, με το πρώτο να τα χαλάει λίγο στη μέγιστη ένταση, εμφανίζοντας σχετικό τριγμό. Ας ελπίσω ότι αυτό είναι μεμονωμένο πρόβλημα του δικού μου τηλεφώνου. Κατά τα άλλα η λήψη είναι κάτι παραπάνω από OK, ενώ δύσκολα θα σε κρεμάσει, ακόμη και σε σημεία που πολλές συσκευές εγκαταλείπουν το… σήμα. Ά, να σου πω και για την αυτονομία. Δεν ξέρω τι γράφεται σε sites του εξωτερικού, αυτό που είδα προσωπικά πάντως στην πράξη, είναι ότι το S θα βγάλει σίγουρα μια ημέρα χρήσης. Ναι, το πιθανότερο είναι να το φορτίζεις κάθε βράδυ, δύσκολα όμως θα σε αφήσει ξεκρέμαστο, τουλάχιστον όχι μέχρι τη στιγμή που θα κοιμηθείς.


    Το One S είναι αυτή τη στιγμή το πιο ολοκληρωμένο Android smartphone που κυκλοφορεί. Δεν έχει τα superwow τεχνικά του One X, ούτε η οθόνη του κατατάσσεται στο “πανελικό” hall of hame. Εκείνο που το κάνει να διαφέρει από την κινητή λαίλαπα είναι η φανταστική του κατασκευή και η αίσθηση που μεταφέρει σε καθημερινή χρήση, την οποία πρέπει νη ζήσεις από κοντά για να αντιληφθείς. Αν με ρωτούσατε ποια συσκευή θα αγόραζα τώρα, θα προτιμούσα μάλλον το S γιατί και κάνει άψογα τη δουλειά του και κυρίως κοστίζει σε σχέση με το X, κάπου 100 ευρώ λιγότερα.

    Ευχαριστούμε το κατάστημα χονδρικής πώλησης agoraseto.gr για την ευγενική παραχώρηση της συσκευής. Το HTC One S διατίθεται προς το παρόν μέσα από την αλυσίδα καταστημάτων ΣΕΗΟΣ Euronics.

     

    Specs: HTC One S (€Αναμένεται)

    Λειτουργικό Android 4.0
    Επεξεργαστής Dual-core 1,5GHz
    Μνήμη 16GB storage, 1GΒ RAM
    Οθόνη 4,3″ AMOLED πολλαπλής αφής, 960×540 pixels
    Κάμερα 8MP τεχνολογίας BSI (διάφραγμα F2.0 και φακός 28 mm), 0,3MP για βίντεοκλήσεις
    Συνδεσιμότητα microUSB, A-GPS, HSDPA, Wi-Fi, Bluetooth, FM radio, είσοδος ήχου 3,5 χιλ.
    Αυτονομία Δε διατίθεται
    Διαστάσεις 130,9 x 65 x 7,8 χιλ.
    Βάρος 119,5 γραμ.

     

    Δες τώρα και το hands-on βίντεο

    Related Articles

    7 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles