19 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Αν διπλώσεις ένα κομμάτι χαρτί 103 φορές, το πάχος του θα είναι σαν τη διάμετρο του σύμπαντος

    Προσπαθήστε να διπλώσετε στη μέση μία σελίδα Α4. Και ξανά. Και ξανά. Μέχρι και την τελευταία δεκαετία, ο μύθος ήθελε να μην μπορείτε να κάνετε αυτή τη δουλειά περισσότερες από 7 -8 φορές. Χμ… όχι ακριβώς. Ο μύθος αυτός έχει καταρριφθεί ήδη και τα μαθηματικά μας λένε ότι αν έχετε ένα κομμάτι χαρτί με αρκετό μέγεθος και αρκετή ενέργεια, τη στιγμή που θα το διπλώσετε ακριβώς στη μέση για την 103η φορά, το πάχος του, θα φτάσει τη διάμετρο του μέχρι τώρα γνωστού σύμπαντος: τα 93 δισεκατομμύρια έτη φωτός! Ε; Ναι.

    Η Britney Gallivan και το "χαρτί" της, διπλωμένο στη μέση 11 φορές
    Η Britney Gallivan και το “χαρτί” της, διπλωμένο στη μέση 11 φορές

    Ένα μέσο κομμάτι χαρτί, έχει μόλις 0,1 χιλιοστά πάχος. Αν το διπλώσετε μία φορά στη μέση, τέλεια, θα έχει το διπλάσιο πάχος. Όσο συνεχίζετε να το διπλώνετε όμως, το πάχος του θα αυξάνει εκθετικά. Έτσι, την 7η φορά που θα το διπλώσετε, θα έχει το πάχος ενός βιβλίου 128 σελίδων. Την 23η φορά που θα το διπλώσετε, το πάχος του θα φτάσει το 1 χιλιόμετρο. Την 51η φορά, το χαρτί σας, θα φτάσει στον Ήλιο!

    Η εκθετική αύξηση είναι μία συναρπαστική έννοια, σε όλες τις επιστήμες. Από τα μαθηματικά έως τη φυσική και τη βιολογία, ή τους υπολογιστές. Αν θέλετε να εντρυφήσετε περισσότερο στα μαθηματικά της υπόθεσης, μπορείτε να διαβάσετε το εξαιρετικά αναλυτικό λήμμα στην Βικιπαίδεια εδώ.

    Αν θέλετε να ακούσετε, όμως, έναν τυπάκο να σας εξηγεί πώς διπλώνοντας ένα κομμάτι χαρτί, μπορείτε να φτιάξετε κάτι που να μοιάζει (σε πάχος) με το σύμπαν, δείτε το παρακάτω βίντεο.

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles