19.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Foxconn: Πώς οδηγείς 150 υπαλλήλους σε μαζική αυτοκτονία;

    Υπάρχουν μέρη που η ανθρώπινη ζωή αξίζει λιγότερο απ’ ότι σε άλλα μέρη. Αυτά τα μέρη, επιτρέπουν σε όλους εμάς, να απολαμβάνουμε στα ράφια των καταστημάτων, αλλά και στις τσέπες μας, τα γυαλιστερά και σύγχρονα gadgets που γεμίζουν τις ώρες μας, είτε με ενημέρωση, είτε με διασκέδαση.

    Την περασμένη Τρίτη, περίπου 150 υπάλληλοι της Foxconn, της γνωστής εταιρείας εργοστασίων συναρμολόγησης gadgets στην Κίνα, με πελάτες όπως η Apple, η Microsoft, η Amazon και άλλοι, απειλούσαν να αυτοκτονήσουν.

    Η κινητοποίηση έγινε στο εργοστάσιο της εταιρείας στην πόλη Wuhan, ένα από τα πολλά εργοστάσια της μεγαλύτερης κατασκευάστριας εταιρείας ηλεκτρονικών ειδών που απασχολεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο υπαλλήλους.

    Η κινητοποίηση, σύμφωνα με αναφορές του τύπου, ξεκίνησε στις 2 Ιανουαρίου, όταν η διοίκηση αποφάσισε να μετακινήσει 600 υπαλλήλους σε άλλη γραμμή παραγωγής, στην πόλη Wuhan, από την κεντρική μονάδα στην πόλη Shenzen. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρθηκαν σε μία νέα γραμμή παραγωγής χωρίς εκπαίδευση, με τους ρυθμούς να παραμένουν στην ίδια ταχύτητα, με αποτέλεσμα στο τέλος της πρώτης ημέρας να λιποθυμούν και να έχουν πληγές στα χέρια τους.

    Οι λόγοι φαίνεται να είναι και οικονομικοί, αφού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times, τους είχαν υποσχεθεί 450 δολάρια αμοιβή (μηνιαίως), συν τις υπερωρίες, αλλά εν τέλει πήραν πίσω αυτή τη συμφωνία, πληρώνοντάς τους μισθό κατά ένα τρίτο λιγότερο από τα συμφωνηθέντα.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα πως η κινητοποίηση έληξε ειρηνικά, με  45 εργαζόμενους να παραιτούνται και τους υπόλοιπους να επιστρέφουν στην εργασία τους. Η ανακοίνωση της εταιρείας νωρίτερα, κατέληγε ως εξής:

    Η ευημερία των εργαζομένων μας είναι πρώτη μας προτεραιότητα, και έχουμε δεσμευτεί να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι τυγχάνουν δίκαιης μεταχείρισης και ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται πλήρως

    Υπενθυμίζουμε πως το 2010, ήταν η χρονιά που η Foxconn “αναγκάστηκε” να βάλει συρματοπλέγματα προστασίας γύρω από τις εγκαταστάσεις της, ώστε να ανακόπτει την πτώση υπαλλήλων της που προχωρούσαν στο απονενοημένο διάβημα. Περίπου το 5% των εργαζομένων στην εταιρεία, παραιτείται κάθε χρόνο.

    Πηγές: NYTimes, Telegraph, PC Mag

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles