21.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Η Γαλλία θέλει να μπλοκάρει την πρόσβαση στο δίκτυο Tor ως μέτρο αντιμετώπισης της τρομοκρατίας

    Στον απόηχο των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, η γαλλική κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει μία νέα νομοθεσία η οποία θα περιορίζει την πρόσβαση στο δίκτυο Tor που προσφέρει “ανώνυμη” επικοινωνία στο Διαδίκτυο, αλλά και σε public Wi-Fi δίκτυα, όπως σημειώνει σε σχετικό δημοσίευμά της η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

    tor-project-gizmodo

    Η Le Monde επικαλείται εσωτερικό έγγραφο που καταρτίστηκε για το Γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών από το Τμήμα Πολιτικών Ελευθεριών και Νομικών Υποθέσεων, ένα έγγραφο που απαριθμεί τους περιορισμούς που πρέπει να εξεταστούν ώστε να συμπεριληφθούν σε δύο νομοσχέδια: ένα για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και ένα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Έτσι, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, free ή shared Wi-Fi δίκτυα δε θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και οι ιδιοκτήτες τους θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ακόμη και νομικές κυρώσεις αν δεν τα απενεργοποιήσουν.

    Όσο για τη δεύτερη πρόταση, με στόχο την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, περιλαμβάνει προτάσεις για την απαγόρευση ή τον αποκλεισμό του δικτύου Tor, με τη συνεργασία μάλιστα των Internet providers στη χώρα. Το δίκτυο Tor, ένα project που υπόσχεται και προσφέρει διαδικτυακή ανωνυμία, πρακτικά κρυπτογραφεί τα δεδομένα κάθε χρήστη και τα διαβιβάζει μέσα από χιλιάδες τυχαίες διαδρομές, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την ανίχνευσή του. Το γεγονός, πάντως, ότι αξιοποιηθεί στο παρελθόν σε πολλές “παράνομες” δραστηριότητες το έχει βάλει πολλές φορές στο στόχαστρο των αρχών.

    Και οι δύο προτάσεις θα μπορούσαν να φτάσουν στη Γαλλική βουλή μέσα στο επόμενο έτος, ωστόσο υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσο θα μπορούσαν να παραβιάζουν το Σύνταγμα της χώρας.

    Αν, πάντως, η Γαλλία οδηγηθεί στο μπλοκάρισμα του Tor θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα κάνει κάτι τέτοιο, με το Ιράν και την Κίνα να έχουν κάνει στο παρελθόν σχετικές (επιτυχημένες) προσπάθειες.

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles