19 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Gameover Zeus. Εξαρθρώθηκε η σπείρα των hackers που γονάτισαν 500.000 PC!

    To Gameover Zeus, αποτέλεσε ένα από τα πιο επικίνδυνα εγκληματικά δίκτυα στην ιστορία του Internet, καθώς οι hackers που συμμετείχαν στο εν λόγω botnet δίκτυο από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι σήμερα είχαν καταφέρει να αποκτήσουν πρόσβαση στα ευαίσθητα τραπεζικά δεδομένα περισσότερων από 500.000 PC σε ολόκληρο τον κόσμο. Το αποτέλεσμα των ενεργειών τους, ήταν να κάνουν φτερά δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από τους τραπεζικούς λογαριασμούς χιλιάδων ανυποψίαστων  χρηστών.

    Gameover_Zeus

    Ωστόσο, το Gameover Zeus σύμφωνα με μία επίσημη ανακοίνωση των αρχών των Η.Π.Α. πλέον θα πρέπει να θεωρείται παρελθόν. Ύστερα από μία συντονισμένη επιχείρηση (η οποία διεξήχθη με τη συμβολή του FBI, της βρετανικής αστυνομίας και της Europol), η σπείρα των hackers που για περισσότερα από 3 χρόνια είχε ταλαιπωρήσει χιλιάδες PC users έχει εξαρθρωθεί και οι εγκέφαλοι της ήδη οδηγούνται στη δικαιοσύνη. Οι αρχές κατάφεραν ύστερα από αγώνες πολλών μηνών να ελέγξουν το malware που χρησιμοποιούσαν οι hackers και κατάφερναν να μολύνουν τα PC, ελέγχοντας πλήρως  τους servers της εγκληματικής οργάνωσης. Μάλιστα, μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να καθαρίσουν περισσότερα από 300.000 PC, τα οποία βρέθηκαν συνδεδεμένα με το δίκτυο του Gameover Zeus, ενώ παράλληλα κατόρθωσαν να απενεργοποιήσουν και το Cryptolocker, ένα “ransomware”, το οποίο εισέβαλλε απροειδοποίητα στο PC του χρήστη και του ζητούσε να καταβάλει ένα σεβαστό ποσό για να αφήσει ελεύθερα τα αρχεία του. Υπολογίζεται ότι το Gameover Zeus με αυτόν τον τρόπο και με άλλες διαδικτυακές απάτες κατόρθωσε να αποσπάσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια από τους άτυχους PC users που έπεφταν στη παγίδα του.

    Αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο εγκέφαλος του Gameover Zeus, Evgeniy Mikhailovich Bogachev, αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες όπως ξέπλυμα χρήματος, διαδικτυάκη απάτη και hacking και το πιθανότερο είναι να περάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής του στη φυλακή. Χωρίς αμφιβολία, αυτή ήταν μία πολύ μεγάλη νίκη των αρχών στη μάχη τους ενάντια στο οργανωμένο ηλεκτρονικό έγκλημα.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles