23.3 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
More

    Google I/O 2015: H Google εισέρχεται δυναμικά στην εποχή του Internet of Things με το Project Brillo!

    O αντιπρόεδρος της Google, Sundar Pichai, είχε σήμερα πολλούς κρυμμένους άσσους στο μανίκι του κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο πλαίσιο του Google Developers Conference. Ένας από αυτούς ήταν και το Project Brillo, μία νέα εξελιγμένη πλατφόρμα από την Google, η οποία ουσιαστικά σηματοδοτεί την απόφαση της Google να πρωταγωνιστήσει και στον αναπτυσσόμενο τομέα του Internet of Things.

    Google-brillo-operating-system-for-internet-of-things

    Το Project Brillo δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα εξελιγμένο ελαφρύ λειτουργικό σύστημα, το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για να καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες και να συνενώνει μία σειρά από smart συσκευές, οι οποίες βρίσκονται σε κάθε σύγχρονο σπίτι (ξεκινούν από υπολογιστές και smart τηλεοράσεις και καταλήγουν μέχρι σε πλυντήρια και έξυπνα… κουδούνια). Αυτή η βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που η Google επιχειρεί να κάνει αισθητή την παρουσία της στον τομέα του Internet of Things, καθώς πριν από πολλά χρόνια και συγκεκριμένα το 2011 (που ακόμη δεν υπήρχε καν ο παραπάνω όρος), η Google είχε επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο με το Android@Home, το οποίο όμως τελικά ήταν ένα project που δεν είχε την ανάλογη εξέλιξη και στην πορεία εγκαταλείφθηκε.

    project brillo slide

    Ο πυρήνας του Brillo OS βασίζεται στο λειτουργικό Android, μόνο που στην περίπτωσή του έχουμε να κάνουμε με μία απλοποιημένη προγραμματιστικά version του Android. Αυτό συμβαίνει γιατί το εν λόγω ειδικά σχεδιασμένο OS καλείται να συνενώσει μία τεράστια γκάμα συσκευών μέσω Wi-Fi ή Bluetooth, όπου η καθεμία όχι μόνο διαθέτει τις δικές της ιδιαιτερότητες αλλά παράλληλα έχει και ένα “ταβάνι” στις δυνατότητες της (άλλες για παράδειγμα οι δυνατότητες ενός υπολογιστή και άλλες ενός φούρνου). Φυσικά, ο ιθύνων νους της Google δεν αναφέρθηκε σε στοιχεία και λειτουργίες του Brillo OS, που αφορούν τους απλούς καταναλωτές και προτίμησε στη διάρκεια της ομιλίας του να επικεντρωθεί στην ανάλυση της Weave, που αποτελεί ένα είδος γλώσσας επικοινωνίας για τους developers και η οποία αναμένεται να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί προγραμματιστικά το οικοδόμημα του Brillo OS.

    google-project-brillo

    Όσον αφορά για το πότε θα μπορούν οι developers να πειραματιστούν με το συγκεκριμένο OS, τα developers tools θα είναι διαθέσιμα μέσα στο Γ’ τρίμηνο του 2015, ενώ τα εργαλεία για την Weave θα ακολουθήσουν ένα ή δύο μήνες αργότερα. Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για μία προσπάθεια την οποία θα την παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles