21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Google Nexus 6 hands-on review: Bigger is better?

    To νέο Android super-phone, το καλύτερο από τα όλα τα “pure” Google smartphones, είναι εδώ και με άγριες διαθέσεις. Το Nexus 6 βρέθηκε στα χέρια μας, το ξεψαχνίσαμε και παρακάτω θα δείτε αν όντως είναι το κορυφαίο.

    nexus 6 (2) (Large)

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά

    • Διαστάσεις: 159.3 x 83 x 10.1 mm
    • Βάρος: 184 γρ.
    • Οθόνη: 5,96” AMOLED (1440 x 2560 pixels)
    • Επεξεργαστής: Qualcomm Snapdragon 805 (4-core 2,7 GHz)
    • Μνήμη: 3GB RAM, 32/64GB αποθηκευτικού χώρου
    • Συνδεσιμότητα: 3G, 4G (Cat. 6), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac-dual-band-DLNA-Hotspot-Direct, Bluetooth v4.1-A2DP-LE, microUSB v2.0 (slimport)-Host, MHL, GPS (με A-GPS, GLONASS)
    • Λειτουργικό: Android 5.0.1
    • Κάμερα: 13 MPixel, dual-LED flash, λήψη 4K video στα 30 FPS κα 1080p στα 30 FPS, HDR+, εμπρόσθια 2 MPixel (1080p)
    • Μπαταρία: 3.220mAh
    • Ειδικά χαρακτηριστικά: nano-SIM, ανθεκτικό στο νερό
    • Περιεχόμενα συσκευασίας: Καλώδιο USB, φορτιστής (fast charging)

     

    Κατασκευή και σχεδίαση

    Το Nexus 6 “φωνάζει Motorola” από μέτρα μακριά. Το μεγάλο “M” στο πίσω μέρος και η σχεδίαση που είναι σχεδόν όμοια με του Moto X προδίδουν από την πρώτη στιγμή το ότι η Motorola ενεπλάκη στη δημιουργία αυτού του θηρίου, λίγο πριν αφήσει την αγκαλιά της Google για να βρεθεί στους κόλπους της Lenovo. Μια κύρια διαφορά του Nexus 6 σε σύγκριση με τους προκατόχους του είναι η χρήση μετάλλου περιμετρικά της συσκευής, το οποίο λειτουργεί και ως επέκταση της εσωτερικής κεραίας, ενώ το πίσω μέρος παραμένει πλαστικό (αλλά ποιοτικό). Η συσκευή είναι ελαφρώς καμπύλη (όχι και η οθόνη της, βέβαια) ώστε να είναι ευκολότερη στη χρήση.

    nexus 6 (5) (Large)

    Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, ξεκινάμε με “φάουλ”. Το Nexus 6 ήθελε να πιάσει την κορυφή, αλλά η 6άρα οθόνη οδηγεί σε μεγάλες διαστάσεις και βάρος. Ναι, είναι δύσχρηστο με το ένα χέρι, ακόμα και για χρήστες με μεγάλες παλάμες. Το περιθώριο κάτω είναι αρκετά μικρό αλλά οι 6 ίντσες κάπου πρέπει να χωρέσουν, δε γίνεται αλλιώς. Από τη στιγμή που ξεπεράστηκε το οριακό σημείο των 5,5-5,7 ιντσών, η συσκευή καθίσταται ιδανική μόνο για χρήση με τα δύο χέρια. Τα υλικά δεν προσφέρουν πολύ grip οπότε χρειάζεται προσοχή. Ευτυχώς τα πλήκτρα είναι σωστά τοποθετημένα στη δεξιά πλευρά ώστε να τα φθάνει ένας τεντωμένος αντίχειρας.

    nexus 6 (4) (Large)

    Στο πάνω μέρος υπάρχει το συρταράκι της nano-SIM και δίπλα του το audio jack, ενώ στο πίσω μέρος και γύρω από την κάμερα υπάρχει το LED ring. Η κάμερα βρίσκεται σε μια μικρή εσοχή οπότε δε θα γρατζουνιστεί εύκολα. Τέλος, να τονίσουμε πως το Nexus 6 αντιστέκεται σε περιορισμένη επαφή με το υγρό στοιχείο, αν και δεν είναι ικανό να βυθιστεί στο νερό χωρίς να πάθει ζημιά. Στη συσκευασία περιλαμβάνεται ο turbo φορτιστής της Motorola που επιτυγχάνει ταχεία φόρτιση αν χρειαστεί.

    nexus 6 (6) (Large)

    Hardware και λειτουργικότητα

    Η Google ήθελε να φτιάξει ένα smartphone με κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά και η συνταγή είναι απλή: Μεγάλη οθόνη, η υψηλότερη ανάλυση που είναι εφικτή αυτή τη στιγμή και ένα από τα top chipsets της αγοράς. Ωστόσο, έχουμε AMOLED panel, που συνεπάγεται “πραγματικό” μαύρο, πολύ καλή φωτεινότητα, εξαιρετικό λόγο αντίθεσης και συνολικά υψηλότατη ποιότητα απεικόνισης. Κανένα παράπονο από την οθόνη, που όμως με το μέγεθός της αναγκαστικά “μεγάλωσε” υπερβολικά τη συσκευή.

    nexus 6 menu

    Στο εσωτερικό κρύβεται το Snapdragon 805 στα 2,7GHz μαζί με 3GB μνήμης RAM και το Adreno 420 GPU. Συνδυαστικά είναι ένα ταχύτατο σύνολο που αγγίζει τα κορυφαία scores σε κάθε μετροπρόγραμμα, κάτι που φυσικά μεταφράζεται και σε κορυφαίες επιδόσεις σε real-life apps. Αυτονόητο το οτι το Nexus 6 δεν κολλάει, δεν καθυστερεί, είναι πολύ ομαλό και ταχύτατο στη χρήση, σε συνδυασμό με το Android 5.0 Lollipop. Λίγες και γνωστές οι προεγκατεστημένες εφαρμογές, λιτό αλλά ουσιαστικό interface και εδώ λάμπει η 6άρα οθόνη που δίνει άπλετο χώρο για δουλειά και διασκέδαση.

    nexus 6 menu 2

    Από πλευράς συνδεσιμότητας, υπάρχουν τα πάντα, σχεδόν. Ακόμα και Cat 6 LTE δίκτυα υποστηρίζονται (Vodafone και Cosmote στην Ελλάδα παρέχουν 4G+ ταχύτητες εντός Αθήνας), ενώ απουσιάζουν το FM ραδιόφωνο και οι υπέρυθρες, όλα τα υπόλοιπα είναι εκεί. Φυσικά σε κάποιους θα λείψει η microSD και θα αρκεστούν στα 32 ή 64 GB αποθηκευτικού χώρου (προτείνουμε τα 64GB αλλά και τα 32GB είναι αρκετά).

    Κάμερα, ήχος, αυτονομία

    Η κάμερα του Nexus 6 έχει αισθητήρα της Sony, ανάλυσης 13 MPixel και παρ’ότι δεν είναι η καλύτερη των καλυτέρων εκεί έξω, είναι σίγουρα ανάμεσα στις κορυφαίες. Εξαιρετικές λήψεις φωτογραφιών με ή χωρίς HDR+ και 4K video στα 30FPS, αλλά με λίγες επιλογές και ρυθμίσεις, χωρίς slow-motion video και μέτρια ποιότητα της εμπρόσθιας κάμερας των 2,1 MPixel (για τα δεδομένα της συσκευής). Από modes θα βρείτε το panorama, το photo sphere για 360 σφαιρικές λήψεις και το Lens Blur για “θόλωμα” γύρω από ένα συγκεκριμένο αντικείμενο που θέλετε να τονίσετε σε μια λήψη. Το flash αποτελείται από 2 LEDs που βρίσκονται στο ring γύρω από το φακό της κάμερας και κρίνεται πολύ καλό.

    nexus 6 (7) (Large)

    nexus 6 camera (2) nexus 6 camera (1) nexus 6 camera (3) nexus 6 camera (5) nexus 6 camera (6) nexus 6 camera (8) nexus 6 camera (7)

    Το Nexus 6 φέρει όχι ένα, αλλά δύο ηχεία στο εμπρός μέρος του, πάνω και κάτω από την οθόνη, μαζί με ακουστικό και μικρόφωνο αντίστοιχα. Παράγουν αρκετά ισχυρό ήχο, stereo, έτσι η θέαση ταινιών, η ακρόαση μουσικής, τα παιχνίδια, είναι όλα απόλαυση. Μόνο μειονέκτημα (που αφορά περισσότερο την κάμερα και λιγότερο τα ηχεία) είναι η λήψη μονοφωνικού ήχου στα videos και όχι stereo. Ικανοποιημένοι σε μεγάλο βαθμό από τον ήχο της συσκευής, λοιπόν.

    nexus 6 (3) (Large)

    Κλείνουμε με την αυτονομία που οφείλεται στη μπαταρία των 3.220mAh. Όπως είναι αναμενόμενο το Nexus 6 έχει μεγάλες απαιτήσεις από αυτή και έτσι θα βγάλει μεν το 24ωρο του απαιτητικού χρήστη, αλλά το βράδυ θα χρειαστεί φόρτιση. Με λογική χρήση μπορεί να βγάλει και 1,5 μέρα χωρίς να συνδεθεί στην πρίζα, ενώ υπολογίστε γύρω στις 7 ώρες διαρκούς χρήσης. Όσο για την ταχεία φόρτιση μέσω του ειδικού φορτιστή της Motorola, όσο χαμηλότερη η στάθμη της μπαταρίας, τόσο το καλύτερο, καθώς με 15 λεπτά φόρτισης θα φθάσει από το 0% στο 25% περίπου, ιδανικό χαρακτηριστικό για δύσκολες καταστάσεις.

    nexus 6 (5) (Large)

    Το Nexus 6 είναι ένα κορυφαίο smartphone, το δίχως άλλο. Ωστόσο, στην πορεία μάλλον “παραμεγάλωσε” με αποτέλεσμα να μην είναι το ιδανικό για πολλούς χρήστες, παρά μόνο για λίγους και πολύ απαιτητικούς. Το να συμβαίνει αυτό λόγω της τιμής δεν είναι παράλογο, αλλά λόγω μεγέθους είναι κρίμα, καθώς με μια οθόνη 5,5 ιντσών θα μπορούσε να απευθυνθεί σε πολύ ευρύτερο κοινό. Όπως κι αν έχει, αν ξέρετε γιατί το παίρνετε, δε θα σας απογοητεύσει πουθενά, τουναντίον, θα σας ενθουσιάσει με τις επιδόσεις του και την ποιότητά του. Και εκτός αυτού, είναι η τελευταία μεγάλη σύμπραξη Motorola και Google, έτσι αποκτά και… ιστορική αξία. Στην ελληνική αγορά τιμάται στα €699 (32GB), αγγίζοντας και εκεί… κορυφή, ενώ η συσκευή που είχαμε στα χέρια μας ήταν ευγενική προσφορά της Vodafone, μέσω της οποίας μπορείτε επίσης να το αποκτήσετε.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles