21.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    H «θρυλική» γραμμή εντολών του MS DOS δίνει τη θέση της στο PowerShell

    Ίσως πολλοί από εσάς να θυμάστε το MS DOS, το λειτουργικό της Microsoft που κυριαρχούσε στην αγορά πριν ακόμη μας απασχολήσουν τα Windows. Πρόκειται για ένα λειτουργικό, στο οποίο ο χρήστης για να επιτελέσει διάφορες διεργασίες, όπως να ανοίξει μια λίστα φακέλων, έπρεπε να δώσει σχετικές εντολές, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η απομνημόνευσή τους. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, η Microsoft τοποθετούσε τη γραμμή εντολών σε κάθε έκδοση του λογισμικού που κυκλοφορούσε, για όλους εκείνους τους χρήστες οι οποίοι ήθελαν να επιτελούν διάφορες διεργασίες με αυτόν τον τρόπο.

    Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι σύντομα θα αλλάξει, καθώς η γραμμή εντολών απουσιάζει από την τελευταία και πιο πρόσφατη έκδοση των Windows 10 που έγινε διαθέσιμη σε χρήστες του προγράμματος Windows Insiders. Αντικαταστάθηκε από μια τεχνολογία, η οποία φέρει την ονομασία PowerShell και με την οποία είναι εφικτή η δημιουργία διάφορων scripts. Η ιστορία του MS DOS είναι εν μέρει θρύλος, εν μέρει μύθος, σε κάθε περίπτωση είναι αυτό που έκανε πλούσιους τον Bill Gates και τον συνιδρυτή της Microsoft, Paul Allen.

    bill-gates

    Η ιστορία του MS-DOS

    Η IBM πριν από αρκετές δεκαετίες ήθελε να κατασκευάσει μια νέα συσκευή, έναν προσωπικό υπολογιστή, ο οποίος θα εκμεταλλευόταν τις δυνατότητες ενός γρήγορου chip και ως εκ τούτου βρισκόταν σε αναζήτηση ενός λειτουργικού. Απευθύνθηκε στο άτομο που εκείνη την εποχή ήταν γνωστός για το πεδίο δραστηριοποίησής του και του ζήτησε να προβεί στη δημιουργία του, τον Gary Kildall. Φήμες τον θέλουν να μην συμφωνούσε με την IBM στην τιμή. Εν τω μεταξύ η IBM είχε αποφασίσει πως δεν ήθελε να δημιουργήσει μόνη της το λογισμικό αυτό.

    Έτσι απευθύνθηκε τελικά στη Microsoft για να συνεργαστούν σε μια γλώσσα προγραμματισμού η οποία λεγόταν Basic. Μιλώντας με την IBM, ο Gates αποφάσισε να προβεί στην εξαγορά ενός λογισμικού και παράλληλα προσέλαβε το άτομο που εργάστηκε στη τροποποίησή του, για να προκύψει τελικά το MS DOS. Φήμες λένε πως ο Bill Gates κατέβαλλε το ποσό των 75.000 δολαρίων για να το αγοράσει και στη συνέχεια το προσέφερε στην IBM έναντι του ποσού των 50.000 δολαρίων, με τον όρο όμως πως θα μπορούσε να το αδειοδοτήσει και σε άλλους κατασκευαστές.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles