23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Happy 20th birthday WorldWideWeb!

    6 Αυγούστου 1991: Η δημοσίευση της πρώτης ιστοσελίδας σε αυτό που γνωρίζουμε τώρα ως WorldWideWeb από τον Tim Berners-Lee, μία πράξη και μία τεχνολογία που από τότε θα άλλαζε δραστικά την ζωή μας. 20 χρονών γίνεται σήμερα ο παγκόσμιος ιστός. Πώς δημιουργήθηκε όμως;

    Η ανάγκη για το WorldWideWeb, τον παγκόσμιο ιστό (που είναι μία μόνο εφαρμογή του internet) όπως το γνωρίζουμε, ξεκίνησε από το γνωστό CERN (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Έρευνας) και την ανάγκη ανταλλαγής αρχείων και δεδομένων των φυσικών σε όλο τον κόσμο. Με αυτό το σκεπτικό, ο Sir Tim Berners-Lee και ο Βέλγος Robert Cailliau προχώρησαν σε αρκετές δοκιμές μέχρι να καταλήξουν στην μορφή που έγινε εν τέλει αποδεκτή από το CERN: ένα παγκόσμιο δίκτυο από έγγραφα, τα οποία θα συνδέονται μεταξύ τους με hypertext συνδέσμους, για διάφορες ανάγκες, όχι αποκλειστικά αυτές των φυσικών. Όραμα του Berners-Lee ήταν ένας κόσμος όπου ο καθένας θα μπορούσε να ανταλλάσσει πληροφορίες και ιδέες προσβάσιμες από όλους. Και τα κατάφερε!

    Σε έναν υπολογιστή κατασκευασμένο από την εταιρία ΝeXT, την εταιρία που έφτιαξε ο Steve Jobs μετά την απομάκρυνσή του από την Apple στα μέσα της δεκαετίας του 80, ο Berners-Lee κατασκεύασε τον πρώτο browser, με το όνομα WorldWideWeb. Στο τέλος του 90, ένας παγκόσμιος ιστός, μικρογραφία αυτού που γνωρίζουμε, φιλοξενούνταν σε ένα server του CERN. Αυτή ήταν η εικόνα του browser έτσι όπως έτρεχε στο λειτουργικό NeXT:

    6 Αυγούστου 1991 το WorldWideWeb δόθηκε στον κόσμο, αν και κανείς δεν ήξερε γι αυτό, παρά ελάχιστοι. Η πρώτη ανακοίνωση ήρθε από τον Berners-Lee στο group alt.hypertext και ακόμα φιλοξενείται από τα Google Groups εδώ. Η συγκεκριμένη δημοσίευση εξηγεί πώς να κατεβάσει κανείς τον browser αλλά και να επισκεφτεί την πρώτη ιστοσελίδα http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html . Η ιστοσελίδα δεν είναι πια διαθέσιμη αλλά μία επόμενη εκδοσή της που δημιουργήθηκε το 1992 είναι διαθέσιμη εδώ, και ήταν ουσιαστικά ένας οδηγός για αρχάριους στην νέα αυτή τεχνολογία.

    Η συνέχεια των πραγμάτων έγινε με πολύ γρήγορα βήματα. Το βασικό ήταν η απόφαση του CERN ότι το WorldWideWeb θα ήταν διαθέσιμο για οποιονδήποτε ήθελε να το χρησιμοποιήσει, δωρεάν. Η απόφαση αυτή ουσιαστικά διαμόρφωσε το internet με τον τρόπο που τον γνωρίζουμε τώρα. Δημιουργήθηκαν αρκετοί browsers αρχικά για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των χρηστών, με τον Mosaic να είναι αυτός που ουσιαστικά είχε την μεγαλύτερη απήχηση. Διατέθηκε στα τέλη του 1993, λειτουργούσε σε Unix, Commodore Amiga, MacOS και Windows, ενώ ήταν η βάση πάνω στην οποία δημιουργήθηκε ο Internet Explorer (version 1? :) ). Ο πρώτος browser που διατέθηκε στο ευρύ κοινό ήταν ο Netscape Navigator, τον οποίο οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν από τον Mosaic. Αλήθεια, πόσοι από εσάς τον θυμάστε;

    Η ανάπτυξη εύχρηστων browsers συνέπεσε και με την πρόσβαση πια που παρήχαν εταιρίες τηλεφωνίας σε ανθρώπους έξω από την επιστημονική κοινότητα, στο διαδίκτυο. Αυτό, συν το γεγονός ότι ήταν ένας ελεύθερος χώρος δράσης, χωρίς περιορισμούς από τον CERN αρχής εξ αρχής, οδήγησαν σε αυτό που σήμερα βιώνουμε όλοι στο web. Αυτό που άρχισε με στατικά HTML έγγραφα, εξελίχθηκε στο Flash αλλά και το HTML5 που βλέπουμε πια, ενώ η πληθώρα των πληροφοριών και του περιεχομένου, έχει ήδη ανοίξει την συζήτηση για το πώς, πια, ο παγκόσμιος ιστός θα μπορεί να διαχειρίζεται αυτές τις πληροφορίες, προς όφελος του χρήστη.

    Ποιο είναι λοιπόν το μέλλον του WorldWideWeb και πώς θα είναι τα επόμενα 20 χρόνια; Το βίντεο που ακολουθεί, απεικονίζει την συζήτηση για το σύστημα πάνω στο οποίο ίσως θα πρέπει να ξαναστηθεί ο παγκόσμιος ιστός. Με λιγότερο προσανατολισμό πια στον όγκο των πληροφοριών και περισσότερο στην σύνδεση μεταξύ τους. Όπως κι αν έχει, αυτή τη στιγμή γιορτάζουμε τα 20α γενέθλια μίας τεχνολογίας που έχει επιδράσει στη ζωή μας όσο λίγες. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχουν ήδη γενιές που αναθράφηκαν με πρόσβαση στο internet και το χάσμα μεταξύ αυτών και των προηγούμενων γενεών φανερώνει την επίδραση αυτή. Να ευχηθούμε στο WorldWideWeb να τα χιλιάσει; Σίγουρα θα γίνει αυτό. Ίσως θα ήταν περισσότερο σκόπιμο να ευχηθούμε να παραμείνει ελεύθερο, έτσι όπως δημιουργήθηκε και παραδόθηκε από το CERN. Αυτή θα είναι μία καλή ευχή.

    Πηγές: CERN, Wikipedia, The Next Web Photo: Mark A. Quimoyog

    Web 3.0 from Kate Ray on Vimeo.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles