18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Hisense F20 review & hands-on video: Τίμια πρόταση!

    Όλα τα χρόνια της δραστηριοποίησής μου στο χώρο της ενημέρωσης του κοινού για τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά των smartphones έχω χειριστεί πολλές συσκευές, ιδιαίτερα από την αγορά της Κίνας. Μια αγορά, η οποία τα τελευταία χρόνια άρχισε να αναδεικνύεται. Ποιος ήταν όμως ο λόγος μιας τέτοιας εξέλιξης; Μα φυσικά, ο συνδυασμός δυο πολύ σημαντικών παραγόντων που γρήγορα έπεισαν το καταναλωτικό κοινό για την αξιοπιστία των συγκεκριμένων συσκευών, δηλαδή ο συνδυασμός της χαμηλής τιμής πώλησης του προϊόντος και ταυτόχρονα ο εξοπλισμός της συσκευής με κορυφαία χαρακτηριστικά, που μπορούν να ανταγωνιστούν ευθέως άλλα επώνυμα smartphones του είδους. Σήμερα όμως, έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε μια εταιρεία που πολλοί από εσάς μπορεί να μην την έχετε ακούσει μέχρι τώρα. Ο λόγος για τη Hisense και τα smartphones της που έφθασαν στο Digitallife.gr.

    Στη σημερινή παρουσίασή μας θα γνωρίσουμε το Hisense F20, ένα smartphone το οποίο έρχεται με Android. Ποιες είναι οι επιδόσεις της συσκευής; Κατάφερε να μας εντυπωσιάσει; Εξυπηρετεί τις καθημερινές ανάγκες μας; Μπορείτε να το εμπιστευθείτε για καθημερινή χρήση; Καθίστε αναπαυτικά και συνεχίστε να διαβάζετε τις επόμενες γραμμές.

    Hisense F20

    Hisense – Μια σύντομη γνωριμία με τη Hisense

    Ήρθε η στιγμή να κάνουμε μια σύντομη αναφορά και να γνωρίσουμε τη Hisense. Πρόκειται για μια κινεζική εταιρεία, η οποία όμως έχει κάποιες εγκαταστάσεις στο Midrand του Γιοχάνεσμπουργκ καθώς και στο Century City του Cape Town. Η Hisense έχει παρουσία σε όλη την περιοχή, διαθέτοντας τα προϊόντα της σε πλήθος καταστημάτων λιανικής πώλησης (πάνω από 3.000) και σε περισσότερα από 500 καταστήματα αλυσίδων ηλεκτρονικών ειδών. Όμως, η εμπορική της δραστηριότητα δεν σταματά εδώ. Εξάγει τα προϊόντα της σε πάνω από 10 γειτονικές χώρες (Namibia, Mozambique, Zimbabwe, Malawi, Zambia, Botswana και Lesotho).

    Οι συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει η εταιρεία στο χώρο των ηλεκτρονικών ειδών τα τελευταία 17 χρόνια έχoυν αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά των LED TVs και των λευκών συσκευών, όπως τα ψυγεία. Ωστόσο το 2012, ξεκίνησε τη δραστηριοποίηση σε δυο νέους κλάδους. Τα ηλεκτρικά πλυντήρια και φυσικά στα smartphones, ένα εκ των οποίων θα γνωρίσουμε σήμερα. Το Hisense F20.

    Εξωτερικά χαρακτηριστικά

    Με δεδομένο ότι αποτελεί την πρώτη μου παρουσίαση στο Digitallife.gr, αυτή θα περιγράψει και τη μεθοδολογία που θα ακολουθήσω σε αυτό αλλά και στα επόμενα Reviews. Η πρώτη κατηγορία που εξετάζω πάντα σε μια νέα συσκευή που καλούμαι να διατυπώσω τη γνώμη μου είναι τα περιεχόμενα που την συνοδεύουν.  Η συσκευασία της πρότασης της Hisense περιλαμβάνει στο εσωτερικό της πλήθος από παρελκόμενα, των συνηθισμένων αξεσουάρ δηλαδή που συναντά κανείς σε μια τυπική συσκευασία smartphone.

    hisense f20 smartphone

    Αρχικά τα χρώματος άσπρου ακουστικά του Hisense F20 δε με ικανοποίησαν απόλυτα. Ωστόσο θα πρέπει πάντοτε να αναλογιστούμε και τον παράγοντα του κόστους, καθώς η κινεζική εταιρεία με αυτό τον τρόπο μπορεί να κρατήσει τη τιμή της συσκευής σε πιο χαμηλά επίπεδα

    hisense f20 hands free

    Στη συνέχεια ακολουθεί ο μετασχηματιστής του φορτιστή, ο οποίος αναγράφει με μικρά γράμματα την ονομασία της εταιρείας και σύμφωνα με την ετικέτα είναι της τάξεως των 5.0v, δηλαδή και να τον χάσετε αν έχετε οποιονδήποτε άλλο στα ίδια volt μπορείτε να φορτίσετε τη συσκευή σας απροβλημάτιστα. Όπως είναι φυσικό, συνοδεύεται ο μετασχηματιστής και από ένα καλώδιο USB για την φόρτιση. Είναι αρκετών εκατοστών σε μήκος, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να είστε «κρεμασμένοι» σε πρίζα.

    Η συσκευή που μας δόθηκε για παρουσίαση ήταν στις αποχρώσεις του άσπρου. Στο πίσω μέρος, στο καπάκι συναντάμε την εμπορική ονομασία της εταιρείας να δεσπόζει. Στο ίδιο μέρος και λίγο πιο πάνω, βλέπουμε την κάμερα μαζί με το flash. Στην αριστερή πλευρά όπως κοιτάμε τη συσκευή υπάρχουν τα πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης καθώς και το πλήκτρο ενεργοποίησης και απενεργοποίησης, στη πάνω πλευρά υπάρχει η θύρα των ακουστικών, ενώ στο κάτω μέρος υπάρχει η παραδοσιακή θύρα φόρτισης.

    hisense f20 smartphone back

    Η οθόνη παρουσιάζει κάποιες δαχτυλιές μετά από χρήση, ενώ τα bezels θα τα θέλαμε λίγο μικρότερα. Η ποιότητα του ακουστικού της κλήσης είναι αρκετά καλή, αν και λίγο χαμηλή ακόμη και σε πλήρη ένταση, χωρίς όμως να προκαλεί ανησυχίες. Ιδιαίτερα θετική ήταν η εντύπωση που μου άφησε η ποιότητα του ηχείου σε βίντεο μουσικής του youtube αλλά και σε μουσική από την βιβλιοθήκη μου. Ακόμη και σε υψηλά επίπεδα δεν υπήρχε καμιά παραμόρφωση του ήχου, ενώ σε γενικές γραμμές μείναμε πολύ ευχαριστημένοι για μια συσκευή αυτού του κόστους.

    hisense f20 smartphone

    Τεχνικά χαρακτηριστικά του Hisense F20

    Ας περάσουμε τώρα στα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής. Όπως εύκολα μπορεί κάποιος να διαπιστώσει και από την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, το Hisense F20 έρχεται με Android 5.1 Lollipop, έναν τετραπύρηνο επεξεργαστή Snapdragon 210, μια μπαταρία των 2.500 mAh καθώς και 1GB RAM. Επίσης η συσκευή διαθέτει 8GB εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο, εκ των οποίων διαθέσιμα προς χρήση είναι μόλις τα 3.45 GB. Το ευχάριστο όμως είναι ότι υποστηρίζει την επέκταση του αποθηκευτικού χώρου μέσω κάρτας SD. Τέλος φέρει οθόνη 5.5 ιντσών, καθώς και μια κάμερα των 8MP (περισσότερα για την κάμερα θα αναφέρουμε στη συνέχεια του review).

    hisense f20 smartphone

    Ο Snapdragon 210 της Qualcomm

    H συσκευή όπως έχουμε ήδη προαναφέρει έρχεται με chipset Snapdragon 210. Πρόκειται για ένα SoC το οποίο παρουσιάστηκε από την εταιρεία το 2014 και διέθετε σαφείς βελτιώσεις σε σχέση με τον προκάτοχό του. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι Adreno 304 GPU, δυνατότητα εγγραφής video 1080p καθώς και συνδεσιμότητα LTE 4G. Στόχος της κυκλοφορίας του συγκεκριμένου SoC εκ μέρους της εταιρείας ήταν το να καταστεί αυτό διαθέσιμο για ένα πλήθος οικονομικών συσκευών στην αγορά, (όπως και τελικά έγινε). Με την κυκλοφορία του, δόθηκε στους κατασκευαστές η δυνατότητα δημιουργίας οικονομικών συσκευών με συνδεσιμότητα LTE, συσκευές με τιμές ακόμη και κάτω από τα 100 δολάρια.

    Snapdragon-Qualcomm

    Το Android 5.1 Lollipop στο Hisense F20

    Ήρθε η ώρα να περάσουμε στο λογισμικό που τρέχει το Hisense F20. Πρόκειται για το Android 5.1.1. Με την ενεργοποίηση της συσκευής για πρώτη φορά και με την σύνδεσή της σε δίκτυο Wifi, το λειτουργικό μας ενημερώνει ότι χρειάζεται να εγκατασταθεί μια σημαντική ενημέρωση. 

    hisense f20

    Με την εκκίνηση της συσκευής ερχόμαστε αντιμέτωποι με το User Interface, το οποίο μας άρεσε πάρα πολύ. Το design με τον launcher που επέλεξε η Hisense να εξοπλίσει τη συσκευή είναι από εκείνα τα πράγματα που θα τραβήξει τον επίδοξο χρήστη, οπωσδήποτε. Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε τώρα σε ένα ερώτημα που ίσως πολλοί από εσάς μας ρωτήσετε. Υπήρχε bloatware; Η απάντηση είναι ναι. Υπήρχαν αρκετές εφαρμογές που δε βλέπω την χρησιμότητά τους να βρίσκονται εγκατεστημένες εκ των προτέρων εκεί. Εντάξει, το Facebook το θεωρώ λογικό να το έχει προεγκατεστημένο, λόγω της δημοφιλούς φύσης της εφαρμογής, αλλά κάτι άλλες άγνωστες σε μένα εφαρμογές όπως το Wechat και το quick pdf scanner δεν είχαν καμιά θέση κατά την γνώμη μου. Το καλό είναι ότι μας επέτρεψε να αφαιρέσουμε αρκετές από αυτές, με αποτέλεσμα να μην καταναλώνουν πολύτιμους πόρους συστήματος.

    screenshot 1

    Ποια είναι η συμπεριφορά του λειτουργικού; Τα συναισθήματα που μας άφησε η γρήγορη ενασχόληση με το λειτουργικό είναι ανάμικτα. Από την μια το μοναδικό design ήταν από εκείνα τα χαρακτηριστικά που με τράβηξαν αμέσως, από την άλλη όμως η κύλιση του λειτουργικού, η αλλιώς το ρολάρισμα θα μπορούσε να είναι και ταχύτερο. Αναμφίβολα, αυτό μπορεί σε κάποιους πιο “απαιτητικούς” χρήστες να μην αρέσει, ωστόσο ο μέσος χρήστης (που άλλωστε αποτελεί και την αγορά που στοχεύει η πρόταση της Hisense) σίγουρα θα μείνει ευχαριστημένος.

    Θέλησα να διερευνήσω ποιος ήταν ο λόγος των -έστω μικρών- κολλημάτων στη συσκευή. Δεν θεωρούσα κύριο υπαίτιο τον 210 καθώς έχουν περάσει από τα χέρια μου και άλλες συσκευές με τον συγκεκριμένο επεξεργαστή και με παρόμοια ακόμη και υποδεέστερα τεχνικά χαρακτηριστικά και η εμπειρία ήταν καλύτερη. Γρήγορα διαπίστωσα ότι έφταιγε ο launcher. Έτσι δοκίμασα έναν άλλον από το Play Store, τον ευρέως γνωστό ως Nova. Μονομιάς τα όποια προβλήματα λύθηκαν αμέσως και τα κολλήματα ελαχιστοποιήθηκαν. Μπορείτε λοιπόν να κάνετε και αυτή την παρέμβαση στη συσκευή σας, στην περίπτωση που δε σας ικανοποιεί ο launcher που διαθέτει το Hisense F20.

    screenshot 2

    Ιδιαιτέρως ευχαριστημένοι μείναμε και από τον File manager της συσκευής, το UI και τον τρόπο με τον οποίο προβάλλει τα αρχεία, σε κατηγορίες αλλά και βάσει αποθηκευτικού μέσου. Μπορείτε να πάρετε μια πρώτη γεύση από τις εικόνες που ακολουθούν. Σε γενικές γραμμές το design του Android 5.1 στο Hisense F20 μας άρεσε αρκετά, παρά τα περιστατικά lags που εντοπίσαμε.

    screenshot 3

    Κάμερα και αυτονομία μπαταρίας

    Πάμε τώρα να μιλήσουμε για την ποιότητα της φωτογραφικής μηχανής  και φυσικά για την αυτονομία της μπαταρίας, ένας κρίσιμος τομέας για πολλούς υποψήφιους κατόχους. Όπως προαναφέραμε η συσκευή έρχεται με κάμερα των 8MP στο πίσω μέρος αλλά και μια στο μπροστινό κατάλληλη για λήψη φωτογραφιών selfies ή την πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων. Ομολογουμένως η ποιότητά της ήταν σε αρκετά καλά επίπεδα.

    screenshot 4

    Ας περάσουμε στην κύρια κάμερα της συσκευής. Στο UI βλέπουμε να υπάρχει πλήθος επιλογών που επιτρέπουν στο χρήστη να επιλέξει μεταξύ διάφορων λειτουργιών λήψης της φωτογραφίας του. Επίσης, μπορείτε να ρυθμίσετε τα εφέ, από τα διαθέσιμα της συσκευής, ενώ ένα ειδικό μενού που χαρακτηρίζεται ως More Parameters, σας δίνει τη δυνατότητα να προβείτε στις απαραίτητες ρυθμίσεις παραμέτρων σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Η ποιότητα της κάμερας ήταν ομολογουμένως καλή, σας επιτρέπει να βγάζετε κάποιες βασικές φωτογραφίες ικανοποιητικής ποιότητας. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τρία δείγματα εικόνων από την κάμερα, τα οποία θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε μια πιο σφαιρική άποψη για την ποιότητα που σας προσφέρει (όπως θα διαπιστώσετε, την τιμητική του έχει ένας πολύ αγαπημένος φίλος που μου κρατά συντροφιά).

    hisense f20 smartphone

    Η αυτονομία της μπαταρίας, παρά τα 2.500 mAh μόλις, ήταν σε αρκετά καλά επίπεδα. Συγκεκριμένα μου επέτρεψε την ενασχόληση με το smartphone για δυο ολόκληρες ημέρες, περιήγηση στο διαδίκτυο, κλήσεις μηνύματα, με ένα απλό κλείσιμο το βράδυ (23:00 – 9:00). Γενικώς η Hisense έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στον τομέα αυτό.

    screenshot 5

    Επιδόσεις σε καθημερινή χρήση και benchmarks

    Έχοντας μιλήσει αναλυτικά για κάθε πτυχή της συσκευής, σίγουρα θα σας βοηθήσει να σχηματίσετε μια καλύτερη γνώμη για το αν αποτελεί μια ιδανική επιλογή για εσάς ή για κάποιο συγγενικό πρόσωπο. Ωστόσο έκρινα σκόπιμο να αφιερώσω μια ολόκληρη ενότητα της παρουσίασής μου για τις επιδόσεις της συσκευής σε καθημερινή χρήση, ενώ παράλληλα τρέξαμε και ορισμένα benchmarks για όσους επιθυμούν να κατανοήσουν τις επιδόσεις με νούμερα. Επειδή όπως προανέφερα, αυτή η παρουσίαση αποτελεί και την πρώτη μου στο Digitallife.gr, θα αποτελέσει μια ευκαιρία να αναφερθώ και στη μεθοδολογία που θα εφαρμόζω σε αυτό αλλά και στις επόμενες παρουσιάσεις. Τα benchmarks που επέλεξα να τρέξω είναι δύο, το AnTuTu και το GFXBench.

    Το AnTuTu είναι ένα από τα πιο δημοφιλή benchmarks στο χώρο των φορητών συσκευών και όχι μόνο. Η εφαρμογή για Android, εξετάζει πολλά μέρη της συσκευής και δίνει στο τέλος ένα συνολικό αποτέλεσμα με τη μορφή σκορ. Φυσικά το σκορ αυτό δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία για εμάς, απλά μας βοηθάει να το συγκρίνουμε με το αντίστοιχο άλλης συσκευής. Ως εκ τούτου, μια συσκευή με 2.000 σκορ είναι κατά δυο φορές περίπου πιο ισχυρή σε σχέση με μια που δίνει αποτέλεσμα στο AnTuTu 1000. Τρέξαμε στο Hisense F20 το AnTuTu. Στη συνέχεια οι δοκιμές μας ολοκληρώθηκαν με το GFX bench. Οι μετρήσεις που πήραμε συνοψίζονται παρακάτω.

    hisense f20 benchmarks

    Να σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια των δοκιμών μας δεν είδαμε αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας της συσκευής, κάτι πολύ σημαντικό για μία συσκευή της συγκεκριμένης κατηγορίας.

    Επίλογος

    hisense f20

    Τελικά, μετά την εντατική ενασχόλησή μου με το Hisense F20, μείναμε αρκετά ικανοποιημένοι. Οι επιδόσεις του δε θα σας αφήσουν με το στόμα ανοικτό, αλλά εκ των προτέρων δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από μια συσκευή σε αυτό το εύρος τιμής, με τον Snapdragon 210 και με μόλις 1GB αποθηκευτικού χώρου. Μας άρεσε το UI του Android που επέλεξε η εταιρεία, όπως επίσης και αρκετά καλά στοιχεία σε όλους τους τομείς.

    hisense f20 smartphone

    Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Expus για την παραχώρηση της συσκευής για τις ανάγκες της παρουσίασης.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles