19.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Huawei Ascend P7 hands-on review: Κινέζικη απειλή!

    Οι συσκευές εκ Κίνας έρχονται στην Ευρώπη με πολύ άγριες διαθέσεις και δείχνουν ικανές να κατατροπώσουν οτιδήποτε…Κορεάτικο (και όχι μόνο) βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές και την κορυφή. Η Huawei, αφού μας έδωσε μια αρκετή καλή γεύση από τη Βαρκελώνη και το MWC, αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία της για τα καλά και το νέο Ascend P7 είναι το ισχυρό της όπλο!

    huawei ascend p7 (3)

    Κατασκευή και σχεδίαση

    To Ascend P7 ελκύει με το σχεδιασμό του από την πρώτη στιγμή. Κρύσταλλο εμπρός-πίσω και ανοδιωμένο αλουμίνιο στο περίγραμμα, σε στυλ…Apple, το οποίο διακόπτεται προσωρινά στο κάτω μέρος για να δώσει τη θέση του σε μια στρογγυλεμένη λωρίδα πλαστικού. Εκεί βρίσκεται και η microUSB θύρα, ενώ στο πάνω μέρος βρίσκονται το audio jack και το noise cancelling mic. Η αριστερή πλευρά είναι τελείως «καθαρή» ενώ, αντίθετα, έχει «φορτωθεί» η δεξιά με πλήκτρα έντασης, στρογγυλό power/lock και δύο συρταράκια (παρέχεται το ειδικό εργαλείο για την εξαγωγή τους) που κρύβουν microSD και microSIM. Τα πλήκτρα είναι πολύ καλά σε αίσθηση και feedback, αν και μάλλον θα προτιμούσαμε αυτά της έντασης στη θέση των slots των καρτών, για να βρίσκονται πιό κοντά στον αντίχειρα (για τους δεξιόχειρες).

    huawei ascend p7 (4)

    huawei ascend p7 (5) huawei ascend p7 (6)

    Το μέγεθος προϊδεάζει για μεγάλο βάρος, αλλά τα μόλις 124 γραμμάρια το καθιστούν…πούπουλο και οι γωνίες της συσκευής ξεγελούν και κρύβουν τα 6,5 χιλιοστά πάχους! Στο εμπρός μέρος βρίσκουμε ένα notification LED πολλών χρωμάτων πάνω από το ακουστικό, ενώ τα πλήκτρα αφής βρίσκονται μέσα στην οθόνη. Στο πίσω μέρος δεσπόζει το λογότυπο της Huawei με την κάμερα και το flash να εντοπίζονται στην πάνω-αριστερή γωνία και το ηχείο κάτω και αριστερά. Η συσκευή είναι πολύ ελκυστική τόσο στο λευκό όσο και στο μαύρο χρώμα και είναι από τα ελαφρύτερα και λεπτότερα 5άρια που έχουμε δεί, ενώ «εκλύει» ποιότητα από μακριά. Μόνο αρνητικό, το ότι είναι κάπως ευαίσθητο σε χτυπήματα και γρατζουνιές, ειδικά στις γωνίες και στις πλευρές του, η θήκη είναι must, άλλωστε το Ascend P7 έχει και μια τάση να γλιστράει όταν το χειρίζεστε με το ένα χέρι…Πολλές φορές γλιστρούσε μόνο ακόμη και σε σχεδόν επίπεδες επιφάνειες!

    Οθόνη, hardware, software, επιδόσεις

    Η οθόνη είναι 5 ιντσών, IPS με ανάλυση full HD 1080p και έχει την αναμενόμενη ποιότητα απεικόνισης, αφού παρόμοια panels «φορούν» αρκετές συσκευές της αγοράς πλέον. Ειδοποιός διαφορά είναι η από τη μία η ρύθμιση της θερμοκρασίας χρώματος μέσω από τη συσκευή, σε ένα μεγάλο εύρος, έτσι μπορείτε εύκολα να πετύχετε το σωστό «λευκό» και τους χρωματικούς τόνους που θέλετε! Και από την άλλη τα εξαιρετικά επίπεδα φωτεινότητας που ακόμη και υπό ήλιο κάνουν τη χρήση ανετότατη, ενώ η αυτόματη ρύθμιση είναι αρκετά καλή και διαθέτει offset για να έρθει στα μέτρα σας. Δύο χαρακτηριστικά που είναι τόσο απλά αλλά και τόσο σημαντικά, δίνουν πολλούς πόντους στο Ascend P7. Φυσικά Gorilla Glass 3 καλύπτει την οθόνη, για μέγιστη προστασία.

    ascend p7 menu

    Στο εσωτερικό του Ascend P7 βρίσκουμε ένα οκταπύρηνο chipset (HiSilicon Kirin 910T) με Cortex A9 πυρήνες στο 1,8 GHz. Στα συνθετικά benchmarks τα πήγε αρκετά καλά (αν και δεν πλησιάζει τα κορυφαία scores των ναυαρχίδων των άλλων κατασκευαστών), ενώ τα 2GB μνήμης RAM καθιστούν παιχνιδάκι το multi-tasking. Ωστόσο, παρατηρήσαμε πολύ ελαφρύ “lag” σε κάποιες λίγες περιπτώσεις, το οποίο δεν είναι τακτικό και ενοχλητικό, αλλά για τους πιό «ευαίσθητους» σε τέτοια θέματα, είναι εκεί, ενίοτε. Σε γενικές γραμμές, πάντως, το Ascend P7 δικαιώνει τη φήμη του και είναι ταχύτατο, καλύπτοντάς μας απόλυτα. Υποστηρίζει 4G/LTE δίκτυα, ο εσωτερικός χώρος αποθήκευσης είναι 16GB και επεκτείνεται μέσω microSD, ενώ στον εξοπλισμό του προσθέστε το Bluetooth 4.0, το NFC, το Wi-Fi 802.11 a/b/g/n με Direct και Hotspot δυνατότητες, υποστήριξη USB On-the-go, GPS με A-GPS και GLONASS και FM ραδιόφωνο.

    To Ascend P7 τρέχει Android KitKat 4.4.2 αλλά διαθέτει και το UI της Huawei, το οποίο δίνει ένα διαφορετικό τόνο στην εμφάνιση και τη λειτουργία της συσκευής, χωρίς να ξεφεύγει από την «τροχιά» του Android. Τα εικονίδια είναι όμορφα και «γεμάτα», ενώ κεντρικό πλήκτρο για το μενού δεν υπάρχει: Όλες οι εφαρμογές βρίσκονται στις homescreens και έτσι μπορείτε με απλά swipes να βρεθείτε σε αυτές. Αν κάτι τέτοιο σας φαίνεται περίεργο ή ενοχλητικό, δε θα έπρεπε, καθώς μπορείτε να προσθέσετε όσες homescreens και widgets θα θέλατε χωρίς πρόβλημα, απλά πάντα κάπου εκεί θα βρίσκονται και τα υπόλοιπα apps, τα οποία μπορείτε να οργανώσετε και σε φακέλους βέβαια.

    ascend p7 power saving

    Τα quick toggles είναι πλήρως παραμετροποιήσιμα αλλά μόνο 5 «βασικά» από αυτά εμφανίζονται μόλις κατεβάσετε τη γραμμή ειδοποιήσεων, τα υπόλοιπα κρύβονται σε ένα κουμπί, ακριβώς από κάτω. Ενδιαφέρον είναι το ότι στις ειδοποιήσεις εμφανίζονται ανά περιόδους κάποιες εφαρμογές που συνεχίζουν να τρέχουν ενώ έχετε πάψει να τις χρησιμοποιείτε και καταναλώνουν ενέργεια, έτσι το λειτουργικό σας δίνει τη δυνατότητα να τις κλείσετε με ένα άγγιγμα, κάτι σαν τη γνωστή «εκκαθάριση» των ειδοποιήσεων που γνωρίζουμε! Εκτός από το “Back” και το “Home” υπάρχει και το “Recent Apps” πλήκτρο, μέσα από το οποίο μπορείτε να μεταβείτε σε κάποια πρόσφατη εφαρμογή.

    Το μενού των ρυθμίσεων είναι απλό και εύχρηστο, ενώ εκεί βρίσκουμε πλειάδα επιλογών και δυνατότητων που κάνουν το Ascend P7 να ξεχωρίζει από ένα απλό smartphone. Μπορείτε να αλλάξετε την κλασική homescreen σε ένα «βασικό» layout με tiles που θυμίζουν…Windows Phone, με σκοπό την εύκολη χρήση από άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με smartphones ή το Android OS γενικότερα. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε το Do Not Disturb mode ώστε να δέχεστε κλήσεις και SMS μόνο από συγκεκριμένες (ή καμία) επαφή κατά τη διάρκεια του διαστήματος που θα ορίσετε. Μπορείτε να θέσετε ποιές εφαρμογές θα μπορούν να συνεχίσουν να τρέχουν μετά το κλείδωμα/σβήσιμο της οθόνης και ποιές θα διακόπτονται αυτόματα, ιδανικό για να εξοικονομήσετε ενέργεια! Μπορείτε να θέσετε ποιές εφαρμογές θα τρέχουν αυτόματα όταν ενεργοποιείτε τη συσκευή αλλά και ποιές μπορούν να στέλνουν ειδοποιήσεις στη σχετική μπάρα. Επίσης, το interface υποστηρίζει διάφορα gestures μέσω κίνησης, όπως μείωση έντασης κουδουνίσματος όταν σηκώσετε τη συσκευή ή απάντηση στην κλήση μόλις τη φέρετε στο αυτί σας, αλλά και ενεργοποίηση του “glove” mode για χρήση με γάντια! Και επιπλέον διαθέτει ένα κυκλικό shortcut που κρύβει μέσα του βασικές εφαρμογές και λειτουργίες, το οποίο μπορείτε να τοποθετήσετε όπου θέλετε στις άκρες της οθόνης για ευκολότερο χειρισμό. Μπορεί να μην έχει, λοιπόν, υπέρυθρες ή να air gestures, αλλά η Huawei φρόντισε να εξοπλίσει αρκετά καλά το Ascend P7 ώστε να καλύψει τον απαιτητικό χρήστη.

    ascend p7 antutu

    Κάμερα, ήχος, αυτονομία

    Με αισθητήρα 13 MPixels η κύρια κάμερα του Ascend P7 αφήνει αρκετές υποσχέσεις. Πως είναι στην πράξη; Οι λήψεις είναι ανεκτής ποιότητας, αλλά έχουν αρκετό θόρυβο ακόμη και την ημέρα, κάτι που μας παραξένεψε ελαφρώς. Το φλας το βράδυ δεν είναι και το ισχυρότερο που έχουμε δεί. Διαθέτει HDR και τη δυνατότητα εφαρμογής φίλτρων και ειδικών εφέ, αλλά το μενού της κάμερας θυμίζει λίγο stock Android και δεν εντυπωσιάζει. Το καλό είναι πως μπορείτε να κάνετε λήψη με απλό άγγιγμα, αν θέλετε, ενώ και το autofocus λειτουργεί όπως πρέπει. Τα videos είναι 1080p στα 30fps και συνολικά η κάμερα κρίνεται μέτρια για 13άρα, μακριά από τον high-end ανταγωνισμό στα ίδια MPixels. Δείτε και μόνοι σας:

    huawei ascend p7 camera (Large)

    huawei ascend p7 camera (4) (Large)

    huawei ascend p7 camera (3) (Large)

    huawei ascend p7 camera (2) (Large)

    Όσο για την εμπρόσθια κάμερα, είναι η μεγαλύτερη που έχουμε δεί, στα 8 MPixels και θα υπερ-καλύψει οποιαδήποτε ανάγκη για selfies και video κλήσεις!

    Το μοναδικό ηχείο στο πίσω μέρος της συσκευής δεν προδιαθέτει αλλά είναι πολύ ισχυρό και καθαρό, έτσι κάνει θαύματα, ειδικά όσον αφορά τους ήχους κλήσεων και ειδοποιήσεων. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη το ακούσετε, ενώ θα απολαύσετε και την απόδοσή του κατά την αναπαραγωγή μουσικής και videos/ταινιών.

    Όσον αφορά την αυτονομία, το Ascend P7 κρίνεται μάλλον λίγο άνω του μετρίου. Η μπαταρία είναι αρκετά μεγάλη μεν, στα 2.500mAh και στην πράξη κατάφερνε να τα βγάλει πέρα με ένα απαιτητικό και «βαρύ» 24ωρο, αλλά με τέτοια χωρητικότητα και τόσα power-saving modes περιμέναμε κάτι καλύτερο. 5-6 ώρες αναπαραγωγής βίντεο και 4-5 ώρες συνεχούς χρήσης δεν είναι καθόλου άσχημα, πάντως, και σίγουρα δύσκολα θα ξεμείνετε από μπαταρία τη στιγμή που δεν πρέπει.

    huawei ascend p7 (2)

    Η Huawei με το Ascend P7 επιχείρησε να φτιάξει έναν «φονέα γιγάντων» και εν μέρει τα κατάφερε. Είναι μια πολύ καλαίσθητη συσκευή, ποιοτική, με high-end hardware και μπόλικες βοηθητικές λειτουργίες, ενώ η τιμή της είναι σχεδόν υποδιπλάσια από την επίσημη λιανική τιμή των κορυφαίων ναυαρχίδων (€399)! Αυτό είναι και το κύριο όπλο του, αφού με μια πιό προσεκτική ματιά, υστερεί σε κάποιους τομείς και σε άλλους πλησιάζει την κορυφή, χωρίς να καταφέρνει να την αγγίξει. Ακόμη κι έτσι, αποτελεί πολύ καλή επιλογή για την οικονομική κατηγορία στην οποία τοποθετείται, εκεί όπου αυτή τη στιγμή παίζουν πολλά κορυφαία “minis” αλλά λίγα ποιοτικά «5άρια», όπως το Nexus 5. Το μόνο σίγουρο είναι πως με συσκευές σαν το P7, η Huawei σύντομα θα ανεβεί στην εκτίμηση των χρηστών εκείνων που ακόμη σχεδόν αγνοούν την ύπαρξή της, αλλά και των πιό “ψαγμένων”.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles