19.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Η Apple τα βάζει ανοικτά με την αμερικανική κυβέρνηση: Δε θα ανοίξουμε την κερκόπορτα που θέλετε στα iPhone!

    Σε μία σπάνια ανοικτή επιστολή που δημοσιεύτηκε πριν λίγο στο apple.com, ο Tim Cook εκφράζει την αντίθεση της Apple στη διαταγή ενός αμερικανού δικαστή να βοηθήσει η εταιρεία ώστε να υπάρξει νομική παρέμβαση σε ένα iPhone ιδιοκτησίας ενός από τους εκτελεστές του μακελειού του San Bernardino που συγκλόνισε τις ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο.

    apple-message

    Ο Tim Cook σημειώνει ότι, πρακτικά, το FBI ζητάει από την εταιρεία να δημιουργήσει μία κερκόπορτα στην ενσωματωμένη κρυπτογράφηση των iPhone, κάτι που αρνείται να κάνει εδώ και πολλά χρόνια. Αναφέρει ότι η συμμόρφωση στην εντολή θα έχει πολύ μεγαλύτερες συνέπειες απ’ ό,τι αφορά την ίδια τη νομική υπόθεση, υπονομεύοντας την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών και δίνοντας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ “το ισοδύναμο ενός κλειδιού ικανό να ανοίξει εκατοντάδες εκατομμύρια κλειδαριές”.

    “Η κυβέρνηση ζητά από την Apple να χακάρει τους ίδιους της τους χρήστες και να υπονομεύσει δεκαετίες προόδου στον τομέα της ασφάλειας ώστε να προστατεύσουμε τους πελάτες μας” γράφει ο Cook. “Δεν μπορούμε να βρούμε κάποιο προηγούμενο αμερικανικής εταιρείας που να έχει αναγκαστεί να εκθέσει τους πελάτες της σε μεγαλύτερο κίνδυνο επιθέσεων”, συνεχίζει.

    Η Apple αναφέρει ότι το FBI της έχει ζητήσει να δημιουργήσει μια νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος iOS που θα έθετε σε κίνδυνο ορισμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Από το λανσάρισμα του iOS 8 η Apple έχει σταματήσει να αποθηκεύει στις συσκευές της κλειδιά κρυπτογράφησης που δυνητικά επιτρέπουν σε τρίτους να ξεκλειδώσουν δεδομένα χρηστών, έτσι η εταιρεία έχει πρακτικά “τα χέρια της δεμένα” και δε μπορεί να συμμορφωθεί με σχετικές δικαστικές εντολές, όπως στην περίπτωση του San Bernardino. Ήταν ασαφές μέχρι τώρα πώς η Apple θα μπορούσε να παρακάμψει αυτό το χαρακτηριστικό, αλλά, όπως γράφει ο Cook, το FBI έχει ζητήσει ξεκάθαρα την τροποποίηση του λειτουργικού έτσι ώστε οι κωδικοί πρόσβασης να μπορούν να αποθηκεύονται σ’ αυτό σε ηλεκτρονική μορφή. Αυτό θα καταστούσε ευκολότερο για ένα iPhone να ξεκλειδωθεί κατά τη διάρκεια ενός σχετικού attack, χρησιμοποιώντας έναν ισχυρό υπολογιστή που θα δοκιμάζει ταχύτατα εκατοντάδες χιλιάδες πιθανούς συνδυασμούς κωδικών.

    “Μπορεί το FBI να χρησιμοποιεί διαφορετικές λέξεις για να περιγράψει το εργαλείο, αλλά αυτό συμβαίνει: Το να δημιουργήσεις μία version του iOS που να παρακάμπτει την ασφάλεια με αυτό τον τρόπο χωρίς αμφιβολία δημιουργεί μία κερκόπορτα γράφει χαρακτηριστικά ο CEO της Apple.

    Ερευνώντας την υπόθεση του μακελειού στο San Bernardino, το FBI έχει ζητήσει από την Apple πληροφορίες που προέρχονται από ένα iPhone 5c ιδιοκτησίας του Syed Farook, ο οποίος, μαζί με τη γυναίκα του Tashfeen Malik, σκότωσαν 14 ανθρώπους σε μία κλινική στην Καλιφόρνια στις 2 Δεκεμβρίου. Τα χαρτιά του δικαστηρίου αναφέρουν ότι η πρόσβαση στα δεδομένα απαιτούσε τεχνική βοήθεια που η Apple “αρνήθηκε να παράσχει εθελοντικά” κάτι που οδήγησε στη σχετική διαταγή από το δικαστή.

    Ο Cook καταλήγει πάντως στην ανοιχτή επιστολή του, σημειώνοντας: “Αν και πιστεύουμε ότι οι προθέσεις του FBI είναι καλές, θα ήταν λάθος για την κυβέρνηση να μας αναγκάσει να οικοδομήσουμε μια κερκόπορτα στα προϊόντα μας και, τελικά, φοβόμαστε ότι αυτή η απαίτηση θα μπορούσε να υπονομεύσει τις ίδιες τις ελευθερίες και την ελευθερία που η κυβέρνησή μας έχει ως στόχο να προστατεύσει.”

    Η υπόθεση σίγουρα θα έχει συνέχεια και αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.

    Related Articles

    6 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles