18.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Η Google γιορτάζει 15 χρόνια με ένα δώρο. Τον αλγόριθμο “Hummingbird” που αλλάζει τις αναζητήσεις σας…

    Η Google γιορτάζει ένα σημαντικό “ορόσημο” σήμερα,τα 15 χρόνια της εταιρείας, προσφέροντας με αυτή την αφορμή ένα δώρο στους χρήστες της “εμβληματικής” της μηχανής αναζήτησης.

    15-years-Google

    Την αναβάθμιση του αλγορίθμου που χρησιμοποιείται σ’ αυτήν – του μαθηματικού δηλαδή τύπου που επεξεργάζεται τα δισεκατομμύρια των εγγράφων του Διαδικτύου, ώστε να σας προσφέρει τις κατάλληλες “απαντήσεις” σε κάθε σας ερώτημα, όσο απαιτητικό και αν είναι αυτό.

    Ο νέος αλγόριθμος έχει την ονομασία “Hummingbird” (πρόκειται για το γνωστό πουλί “κολιμπρί”) και ξεκίνησε να χρησιμοποιείται “σιωπηλά” τον προηγούμενο μήνα, ενώ σήμερα εξυπηρετεί περισσότερο από το 90% των αναζητήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Χθες, μία μέρα πριν την 15η επέτειο της εταιρείας, ο Amit Singhai, Senior Vice President της αμερικανικής εταιρείας στο κομμάτι των αναζητήσεων, παρουσίασε στους δημοσιογράφους το νέο αλγόριθμο, σε ένα event που πραγματοποιήθηκε στο “ιστορικό” γκαράζ στο Menlo Park που ο Larry Page και ο Sergey Brin ίδρυσαν την εταιρεία.

    google_garage

    Ήταν, βέβαια, και ένα event εορτασμών για τα 15 χρόνια της εταιρείας, τα οποία κλείνουν σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου. Το γκαράζ, στο οποίο οι ιδρυτές της Google ξεκίνησαν την εταιρεία που έμελλε να εξελιχθεί σε παγκόσμιο κολοσσό του Διαδικτύου, βρισκόταν τότε στην ιδιοκτησία της Susan Wojcicki, αδερφής της συζύγου του Sergey Brin με την οποία τώρα βρίσκεται σε διάσταση. Η Wojcicki, η οποία είναι σήμερα Senior Vice President of Ads and Commerce της Google, πούλησε το σπίτι στην αμερικανική εταιρεία το 2006.

    Επιστρέφοντας στο θέμα του Hummingbird, η τελευταία φορά που η Google είχε πραγματοποιήσει αλλαγές στον αλγόριθμο αναζητήσεών της ήταν το 2010, όταν είχε ονομάσει τον ενημερωμένο της αλγόριθμο “Caffeine”. Όταν είχε ξεκινήσει να χρησιμοποιείται, μάλιστα, είχε προκαλέσει “θύελλα” αντιδράσεων, καθώς απομάκρυνε από την κορυφή των αποτελεσμάτων τα links που προσπαθούσαν να “ξεγελάσουν” τον αλγόριθμο, γεμίζοντας με συνήθεις αναζητήσεις-κλειδιά τις σελίδες τους.

    Το Hummingbird, από την άλλη πλευρά, επικεντρώνεται στην παροχή πιο σχετικών αποτελεσμάτων στα ερωτήματα των χρηστών, που πλέον είναι ολοένα και πιο σύνθετα, κατανοώντας την έννοια και τη λογική πίσω από κάθε ένα. Και σε αντίθεση με τον “Caffeine”, μπορεί να επεξεργαστεί ένα ερώτημα με βάση συνολικά το νόημα μίας ερώτησης, σε αντίθεση με τους προηγούμενους αλγόριθμους που επεξεργαζόντουσαν κάθε λέξη χωριστά.

    H Google τονίζει ότι ο νέος αλγόριθμος είναι σημαντικός, δεδομένου ότι πλέον οι χρήστες αναμένουν μία πιο φυσική αλληλεπίδραση με μία μηχανή αναζήτηση σαν να κάνουν μία συζήτηση μαζί της – για παράδειγμα χρησιμοποιώντας τη φωνή τους για να κάνουν μία αναζήτηση σε “έξυπνες” συσκευές.

    Και καθώς η Google και η μηχανή αναζήτησης της βρίσκονται σε εορταστικό mood δε θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι διαφορετικό και με το Doodle που εμφανίζεται σήμερα στην κεντρική της σελίδα. Σε ένα ιδιαίτερο παιχνίδι, καλείστε να βγάλετε καραμέλες από μία πινιάτα, πετυχαίνοντας το μεγαλύτερο δυνατό σκορ, το οποίο φυσικά μετά μπορείτε να μοιραστείτε στο Google+.

    Google Pinata

    Τέλος, χάρη σε ένα easter egg της εταιρείας, πληκτρολογώντας “Google in 1998″ γυρίζετε 15 χρόνια πίσω, βλέποντας πώς ήταν τότε η μηχανή αναζήτησης της αμερικανικής εταιρείας, όταν έκανε τα πρώτα της βήματα.

    Google-in-1998

    Χρόνια πολλά Google!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles