22.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    IBM Simon. Το πρώτο smartphone γίνεται 20 ετών και… μπαίνει στο μουσείο!

    Το 1994 η IBM κατασκεύασε το Simon, ένα φορητό τηλέφωνο το οποίο παρόλο που θεωρείται “αρχαίο” (εάν συγκριθεί με τις σημερινές εξελιγμένες συσκευές κινητής τηλεφωνίας), παρόλα αυτά όπως αναφέρουν οι περισσότεροι ειδικοί, αποτελεί τον πρόγονο όλων των smartphones! Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του London Science Museum για να γιορτάσουν τη συμπλήρωση 20 ετών από τη κυκλοφορία της συσκευής, ανακοίνωσαν ότι το IBM Simon θα εκτεθεί στους χώρους του μουσείου στο πλαίσιο της έκθεσης “Information Age” που θα λάβει χώρα τον προσεχή Οκτώβριο.

    IBM_Simon

    To ΙΒΜ Simon ήταν μία ογκώδης και εξαιρετικά βαριά συσκευή (ζύγιζε κοντά στα 500 γραμμάρια) που έμοιαζε περισσότερο με walkie-talkie και όταν μάλιστα βγήκε στην κυκλοφορία τον Αύγουστο του 1994, στοίχιζε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 900 δολαρίων! Ωστόσο, παρά την υπερβολικά υψηλή τιμή του, οι πωλήσεις του Simon έφτασαν τις 50.000 μονάδες μέσα στο (μικρό) χρονικό διάστημα των έξι μηνών που ήταν διαθέσιμο στην αγορά. To πρώτο smartphone έφερε μία μονόχρωμη LCD touch-sensitive οθόνη με διαγώνιο 4.5 ιντσών, όπου χρησιμοποιώντας την ειδική γραφίδα ο χρήστης του μπορούσε να κρατήσει σημειώσεις, να ζωγραφίσει βασικά σχέδια ή να την χρησιμοποιήσει ως κλασικό πληκτρολόγιο. Επίσης, ένα από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά του IBM Simon ήταν ότι μπορούσε να συνδεθεί με PC μέσω της RS232 θύρας, να χρησιμοποιηθεί για την αποστολή και ανάγνωση fax, ενώ παράλληλα μέσω της διαθέσιμης PCMCIA θύρας ο πρόγονος των σημερινών smartphones μπορούσε να τρέξει third party εφαρμογές που έρχονταν με τη μορφή κάρτας.

     

    03-ibmsimonΜπορεί το Simon να αποτελεί σήμερα ένα μουσειακό έκθεμα, ωστόσο δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε την τεράστια αξία και τον καινοτόμο χαρακτήρα του, καθώς προσέφερε μία σειρά από features που ήταν πολύ μπροστά για τα δεδομένα της εποχής του. Η έκθεση “Information Age: Six Networks That Changed Our World” του London Science Museum, θα ξεκινήσει στις 25 Οκτωβρίου, οπότε εάν σας βγάλει ο δρόμος σας προς Λονδίνο μεριά αξίζει να την επισκεφτείτε για να δείτε από κοντά τον “παππού” των σημερινών smartphones.

    6-40-years-of-the-cell-phone-simon

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles