17.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Ιδού το αρχαιότερο σουτιέν στον κόσμο

    Η αρχαιολόγος Beatrix Nutz έφερε στη δημοσιότητα μία ιδιαίτερη ανακάλυψή της από ανασκαφές σε μεσαιωνικό κάστρο στην Αυστρία. Και δεν αφορά τίποτα άλλο πέρα από… γυναικεία εσώρουχα.

    Η ανακάλυψή αυτή καταρρίπτει την άποψη, σύμφωνα με την οποία, τα σουτιέν είναι ανακάλυψη των τελευταίων 100 ετών, καθώς φαίνεται πως οι γυναίκες τα φορούσαν ακόμη και… 600 χρόνια πριν.

    Οι στηθόδεσμοι που βρέθηκαν έχουν εξαιρετική ομοιότητα με αυτούς που φορούν οι γυναίκες σήμερα. Πρόκειται για τέσσερα σουτιέν που βρέθηκαν ανάμεσα σε περισσότερα από 2.700 κομμάτια υφασμάτων, όπως σεντόνια, κλινοσκεπάσματα και άλλα, ανακατεμένα με χώμα, ξύλο, άχυρο και κομμάτια από δέρμα. Διέθεταν δύο μεγάλες τιράντες, ενώ, πιθανότατα, είχαν ειδικό “ιμάντα” στο πίσω μέρος τους, ο οποίος δεν έχει διατηρηθεί, αλλά υποδεικνύεται από τα μερικώς σχισμένα άκρα των θηκών τους.

    Οι στηθόδεσμοι ήταν περίπλοκα διακοσμημένοι με δαντέλα και άλλα στοιχεία, κάτι που υποδηλώνει ότι οι γυναίκες της εποχής είχαν στο μυαλό τους να θέλξουν μ’ αυτά τους… συντρόφους τους.

    Στο κάστρο Lemberg στο Τιρόλο βρέθηκε ακόμη ένα λινό εσώρουχο που μοιάζει πολύ με γυναικείο, φαίνεται όμως ότι είναι ανδρικό, καθώς οι γυναίκες δε φορούσαν τίποτα κάτω από το τις φούστες τους εκείνη την εποχή. Αντιθέτως, τα σλιπ θεωρούνταν σύμβολο της ανδρικής κυριαρχίας και εξουσίας…

    Πηγές: io9 &  Washington Post

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles