16.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Το ηλεκτρονικό έγκλημα και οι διαστάσεις του

    Η ζωή μας έχει μεταφερθεί online. Από τις φιλίες μας και τις στιγμές μας με φωτογραφίες, τραγούδια, like ή share στα κοινωνικά μας δίκτυα μέχρι τις σχέσεις μας, τις επισημάνσεις των ημερομηνιών του γάμου μας ή για τους πολύ τολμηρούς κάποιου διαζυγίου που θέλουν να μοιραστούν.

    γράφει η ομάδα της εταιρείας ανάκτησης δεδομένων TicTac.gr

    Όλη μας η ζωή, η καθημερινότητά μας, οι γνώσεις μας με τα online μαθήματα, οι ταινίες μας με τα βίντεο σε YouTube ή Vimeo, η εργασία μας έχουν μεταφερθεί όλα στο Διαδίκτυο. Όπως λοιπόν είναι πολύ φυσικό, το Internet έχει υπάρξει χώρος και για παρασπονδίες και εγκλήματα (όπως οικονομικά ή ψυχολογικά με μεγαλύτερο παράδειγμα αυτό του bullying).

    Εδώ έρχεται να προστεθεί όμως ένας ακόμη πονοκέφαλος όσον αφορά τη διαχείριση αυτού που λέμε Internet. Διότι πώς ερευνάς ένα ηλεκτρονικό έγκλημα; Πώς αποδίδεις δικαιοσύνη; Πώς φτάνεις σε κάποιο συμπέρασμα;

    cyber-crime

    Οι ντεντέκτιβ τύπου Sherlock Holmes δεν μπορούν πλέον να αποδώσουν. Αυτοί έχουν μάθει να λύνουν τα μυστήρια με μια σειρά πειστηρίων απτών. Με κάποιο σημάδι σε ένα συρτάρι, με κάποιο έγγραφο, με μια μουντζούρα σε έναν τοίχο. Αυτά όμως δεν μπορούν να βοηθήσουν και πολύ όταν έχουμε να κάνουμε με ένα ηλεκτρονικό έγκλημα. Εκεί χρειαζόμαστε ειδικούς.

    Ανθρώπους που δεν ψάχνουν σε κάποιο φυσικό χώρο αλλά εξειδικευμένους να βρίσκουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία σε ηλεκτρονικούς φακέλους, αρχεία, αποθηκευτικά μέσα και λοιπά υπολογιστικά συστήματα.

    Και για να είμαστε λίγο πιο συγκεκριμένοι, αυτά είναι μερικά παραδείγματα του τι μπορεί να βρεθεί μέσω μιας ηλεκτρονικής έρευνας:

    – αρχεία που κάποιος είχε στην κατοχή του και θέλει να κρύψει – η έρευνα αυτή δηλαδή μπορεί να βρει και αρχεία τα οποία έχουν διαγραφεί ακόμη και έπειτα από πολύ καιρό

    – η τοποθεσία κάποιας συσκευής και το ιστορικό της, εφ’ όσον διαθέτει GPS (όπως τα tablet, τα smartphones, κλπ)

    – οι σελίδες που επισκέπτεται κάποιος στο Internet καθώς και το ιστορικό της δραστηριότητας του, ακόμα και αν αυτό έχει διαγραφεί

    – συνομιλίες και παλιές δραστηριότητες στα κοινωνικά δίκτυα

    – ανάκτηση δεδομένων από συσκευές στις οποίες έχει γίνει format

    – αναγνώριση εάν κάποιο βίντεο έχει πειραχτεί, εάν έχει διαγραφεί κάποιο σημείο του και φυσικά ανάκτηση του διαγραμμένου μέρους του

    – η σύγκριση φωτογραφιών ατόμων ή οχημάτων για δικαστική χρήση, και πολλά άλλα.

    Οι κινήσεις αυτές πρέπει πάντα να γίνονται από ειδικούς που γνωρίζουν πλήρως το πόσο ευαίσθητα είναι αυτά τα ψηφιακά πειστήρια, την νομοθεσία που τα περικλείει καθώς και την απόλυτη διασφάλιση της διατήρησης και μη αλλοίωσης τους.

    Εάν όλα τα ανωτέρα δεν συμβαδίζουν με τις αντίστοιχες νομοθεσίες, υπάρχει περίπτωση η εν λόγω έρευνα να αμφισβητηθεί σε κάποια δίκη ή ακόμη και να καταλήξει άκυρη στην περίπτωση που προσβάλει την ιδιωτικότητα κάποιου τρίτου ή καταπατά πνευματικά δικαιώματα και προσωπικά δεδομένα.

    Στην περίπτωση που χρειάζεστε μια τέτοια έρευνα, μην εμπιστευθείτε την λεπτή αυτή διαδικασία στον οποιονδήποτε. Οι τεχνικοί της Tic Tac είναι εκπαιδευμένοι για να φέρνουν εις πέρας ακόμη και τις πιο δύσκολες περιπτώσεις.

    Τα παραδείγματα μιλάνε από μόνα τους

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles