20.7 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Ελεγχόμενο “εθνικό Internet” σχεδιάζεται στο Ιράν

    Μία νέα μορφή “λογοκρισίας”, που θα μπορούσε να περιγραφεί ως “εθνικό Internet”, σχεδιάζεται στο Ιράν, με στόχο να “αποσυνδέσει” στην ουσία τον ιρανικό κυβερνοχώρο από τον υπόλοιπο κόσμο. Η ηγεσία του Ιράν προχωράει σε αυτό το σχέδιο, θεωρώντας ότι αποτελεί έναν τρόπο για να ελέγξει πλήρως το Διαδίκτυο όπως ισχυρίζονται παρατηρητές της ιρανικής πολιτικής εντός και εκτός της χώρας. Το Ιράν, που αποτελεί ένα από τα πιο εξελιγμένα κράτη στον κόσμο στην online λογοκρισία, προωθεί επίσημα το “εθνικό Internet” ως ένα μέτρο εξοικονόμησης κόστους για τους καταναλωτές, αλλά και ως έναν τρόπο να διατηρηθούν οι ηθικές αξίες του Ισλάμ. Τον περασμένο Φεβρουάριο, κι ενώ οι διαμαρτυρίες όσων προασπίζονταν τη δημοκρατία εξαπλώνονταν με ταχείς ρυθμούς στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ο Reza Bagheri Asi, διευθυντής του ινστιτούτου ερευνών του υπουργείου τηλεπικοινωνιών, δήλωσε σε ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι σύντομα το 60% των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα βρίσκονται στο νέο εσωτερικό δίκτυο, ενώ, μέσα σε δύο χρόνια, αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Η ασυνήθιστη αυτή πρωτοβουλία φαίνεται ότι αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης προσπάθειες να αντιμετωπίσει το καθεστώς αυτό που θεωρεί ως “σημαντική απειλή”, την ηλεκτρονική εισβολή των δυτικών ιδεών και τις εξωτερικές επιρροές – κυρίως αυτές που προέρχεται από τις ΗΠΑ. Σε πρόσφατες ομιλίες ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμεϊνί, και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι, αποκάλεσαν, μάλιστα, αυτή την ανερχόμενη απειλή ως “πόλεμο ήπιας μορφής”.

    Ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμεϊνί, υποστηρίζει πως η ηλεκτρονική εισβολή των δυτικών ιδεών ισοδυναμεί με πόλεμο ήπιας μορφής.

    Πριν λίγες μέρες, δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν στον τοπικό τύπο σημειώνουν μάλιστα ότι το Ιράν σκοπεύει να αναπτύξει και το δικό του λειτουργικό σύστημα τους επόμενους μήνες, ώστε να αντικαταστήσει τα Windows της Microsoft. Η ανάπτυξη του, η οποία δεν έχει επιβαβαιωθεί επίσημα, έχει αποδοθεί στον Reza Taghipour, υπουργό τηλεπικοινωνιών του Ιράν. Εκφράζονται, πάντως, επιφυλάξεις σχετικά με το αν στο Ιράν έχουν την τεχνογνωσία και τους πόρους να δημιουργήσουν software και εφαρμογές αντίστοιχες των Δυτικών.
    Η ανακάλυψη, τον τελευταίο χρόνο, του worm Stuxnet, που προκάλεσε ανησυχίες σχετικές με την ασφάλεια του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ήταν ίσως από τους λόγους που επιτάχυναν την ανάπτυξη του “εθνικού Internet”, καθώς στο Ιράν πιστεύουν ότι αυτή η επίθεση “ενορχηστρώθηκε” από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Στη χώρα δεν φοβούνται τόσο μία φυσική επίθεση από τη Δύση, αλλά μία μέσω του Διαδικτύου. Το “εθνικό Διαδίκτυο” του Ιράν θα είναι ένα πραγματικα “halal” δίκτυο, με στόχο να διατηρήσει τους μουσουλμάνους σε ένα “ηθικό” επίπεδο, αναφέρει ο Ali Aghamohammadi, επικεφαλής των οικονομικών υποθέσεων του Ιράν. (ο όρος “Halal” σημαίνει συμμόρφωση με τον ισλαμικό νόμο). Ο κ. Aghamohammadi δήλωσε ότι το νέο δίκτυο θα λειτουργεί αρχικά παράλληλα με το κανονικό Internet, ενώ τράπεζες, υπουργεία και μεγάλες επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στο κανονικό δίκτυο. Όταν ολοκληρωθεί το project, το “εθνικό Internet” θα μπορούσε να αντικαταστήσει το παγκόσμιο στο Ιράν, όπως και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες. Οι αντιδράσεις θεωρούνται δεδομένες, καθώς το περιορισμένο “εθνικό Internet” ενδέχεται να εμποδίσει τις επενδύσεις από τη Ρωσία, την Κίνα και άλλους εμπορικούς εταίρους. Υπάρχουν όμως και γενικότερες διαμαρτυρίες… Το Ιράν έχει ένα ανεπτυγμένο “πολιτισμό” Internet και τα blogs παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Ακόμη και ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ έχει ένα. Θεωρείται, μάλιστα, ότι περίπου 11 στους 100 Ιρανούς είναι online, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών, αποτελώντας από τα υψηλότερα ποσοστά ανάμεσα στις συγκρίσιμες χώρες της περιοχής. Λόγω αυτού, κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών για τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές του 2009, ο κόσμος ήταν σε θέση να παρακολουθεί τα γεγονότα σχεδόν ζωντανά, μέσω video και εικόνων που κυκλοφόρησαν σε Twitter και Facebook. Πάντως, το Ιράν δεν είναι η μόνη χώρα στην οποία σχεδιάζονται περιορισμοί στο Internet, καθώς παρόμοιες κινήσεις έχουν ήδη γίνει στη Μιανμάρ, την Κούβα αλλά και τη Βόρεια Κορέα.

    Η δολοφονία της Neda Agha-Soltan καταγράφηκε σε βίντεο από ανώνυμο διαδηλωτή και αμέσως ανέβηκε στο διαδίκτυο. Το βίντεο έγινε διάσημο και το πρόσωπο της Neda έγινε το σύμβολο της της αντίστασης-αμφισβήτησης της επανεκλογής του Αχμαντινετζάντ στο Ιράν.

    Πηγή: Wall Street Journal

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles