17 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Ιστορική απόφαση Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων από ΕΕ σε ΗΠΑ

    Μία απόφαση-ορόσημο με τεράστια σημασία από Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ίσως αλλάξει τα δεδομένα στο κομμάτι της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στην Ευρώπη και επηρεάσει τεχνολογικούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο, όπως η Google ή το Facebook.

    Η χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) επιβεβαιώνει το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών στην ιδιωτικότητα απέναντι στις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, αμφισβητώντας την επάρκεια της προστασίας που παρέχεται από τις αρχές “ασφαλούς λιμένα” για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και καθιστώντας την, πρακτικά, νομικά “ανίσχυρη”.

    Max Schrems

    Την Τρίτη, το ευρωπαϊκό δικαστήριο απεφάνθη υπέρ του Max Schrems, του γνωστού φοιτητή και ακτιβιστή από την Αυστρία που έχει κινηθεί δικαστικά τα τελευταία χρόνια αρχικά ενάντια στο Facebook, ζητώντας να μπουν “εμπόδια” και “φραγμοί” στη ροή δεδομένων από την ΕΕ στις ΗΠΑ.

    Η διαβίβαση προσωπικών δεδομένων από την ΕΕ στην Αμερική καλυπτόταν έως τώρα από τη συμφωνία “ασφαλούς λιμένα” (Safe Harbor) , η οποία επέτρεπε σε εταιρείες τεχνολογίας να μοιράζονται διασυνοριακά τα δεδομένα των χρηστών τους. Τώρα, ωστόσο, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη πρέπει να βεβαιώνονται για τη συμβατότητα με τους νόμους της ΕΕ, πριν υποβάλλουν προσωπικά στοιχεία των πελατών στους περιορισμούς των ΗΠΑ, όπως αναφέρει το δικαστήριο, σε μία σαφή αποδυνάμωση της συμφωνίας “ασφαλούς λιμένα“.

    Και μπορεί οι κολοσσοί της τεχνολογίας να μην υποδέχονται με ενθουσιασμό τις εξελίξεις, οι ακτιβιστές ωστόσο πανηγυρίζουν, σημειώνοντας ότι το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων επιβεβαίωσε ό,τι η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών του Διαδικτύου ήδη γνωρίζει, σε μία εποχή όπου έχουν προηγηθεί οι αποκαλύψεις του Edward Snowden: ότι οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να θεωρηθούν “συνένοχες” σε θέματα που αφορούν τις μαζικές παρακολουθήσεις της κυβέρνησης, καθώς έχουν φτάσει στο σημείο να διαπραγματεύονται ακόμη και τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των χρηστών για μια καλύτερη σχέση με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

    Ο μεταπτυχιακός φοιτητής νομικής Max Schrems, από το Salzburg της Αυστρίας, είχε ξεκινήσει μία μεγάλη νομική διαμάχη, απέναντι στο Facebook αρχικά. Όλα ξεκίνησαν μετά την παρακολούθηση μίας διάλεξης από ένα στέλεχος του social network στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών του Πανεπιστημίου Santa Clara στη Silicon Valley. Επιστρέφοντας στην Αυστρία, ο Schrems, προβληματισμένος από ότι είχε ακούσει, ζήτησε να του σταλεί ένα CD με τα προσωπικά δεδομένα του που είχε συγκεντρώσει το Facebook και έκπληκτος διαπίστωσε ότι αυτό περιελάμβανε μηνύματα και πληροφορίες που είχε διαγράψει από το προφίλ του κατά τη διάρκεια των τριών ετών που διατηρούσε το λογαριασμό του στο social network. Έτσι, αποφάσισε να συντάξει μία σειρά καταγγελιών με τη βοήθεια μίας ιρλανδικής επιτροπής προστασίας δεδομένων (καθώς οι Ευρωπαίοι χρήστες του Facebook βρίσκονται κάτω από τους όρους της ιρλανδικής θυγατρικής της εταιρείας). Η ιρλανδική αρχή ελέγχου είχε τότε, ωστόσο, απορρίψει την καταγγελία, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην από τις 26 Ιουλίου του 2000 απόφασή της είχε κρίνει ότι, με βάση τη συμφωνία “ασφαλούς λιμένα”, οι ΗΠΑ μπορούν να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας στα προσωπικά δεδομένα που εξάγονται από την ΕΕ. Στη συνέχεια, και μετά την απόρριψη, ο Schrems είχε μεταφέρει την καταγγελία στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και κατόπιν η υπόθεση παραπέμφθηκε στο ΔΕΚ, όπου μετά από αρκετά χρόνια ο αυστριακός φοιτητής δικαιώνεται

    snowden-tweet

    Σαφώς, στην εξέλιξη της υπόθεσης έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι αποκαλύψεις του Edward Snowden σχετικά με τις παρακολουθήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, οι οποίες μεσολάβησαν και άλλαξαν τα δεδομένα, με το δικαστήριο να κάνει ιδιαίτερες αναφορές και στο πρόγραμμα PRISM, μέσω του οποίου οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν πρόσβαση σε servers κολοσσών της τεχνολογίας όπως η Google, η Αpple και το Facebook. “Συγχαρητήρια Max Schrems, έχεις αλλάξει τον κόσμο για το καλύτερο” έγραψε στο twitter του ο ίδιος ο Edward Snowden, χαιρετίζοντας μία απόφαση που φαίνεται πως ανοίγει το δρόμο για κάτι καλύτερο σχετικά με την ιδιωτικότητά μας στο Διαδίκτυο…

    Διαβάστε την απόφαση του δικαστηρίου στα ελληνικά (tnx Chris).

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles