21.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Ιστορική μέρα: Η NASA ανακοίνωσε αποδείξεις για την ύπαρξη νερού στον πλανήτη Άρη

    Η σημερινή συνέντευξη τύπου της NASA, που παρακολουθήσαμε live μέσω τηλεοπτικών δεκτών αλλά και διαδικτυακά σε όλο τον κόσμο, έγραψε ιστορία. Κι αυτό γιατί κάτι που υποπτευόμασταν το τελευταίο διάστημα, ότι δηλαδή υπήρχαν ενδείξεις για νερό σε ρέουσα μορφή σε κάποια σημεία του πλανήτη στην παρούσα περίοδό του, επιβεβαιώθηκε από τους επιστήμονες.

    15-195_perspective_2
    Αυτή η εικόνα προσομοιώνει μία “ματιά από ψηλά” σε ένα από τα σημεία του πλανήτη Άρη, όπου σκούρες αυλακώσεις εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών περιόδων, πιθανότατα περιλαμβάνοντας νερό σε υγρή μορφή. Η περιοχή αυτή είναι εντός του κρατήρα Hale και οι αυλακώσεις έχουν το μήκος περίπου ενός γηπέδου ποδοσφαίρου.

    Ο Άρης φαίνεται πως δεν είναι σήμερα ο ξηρός, αφιλόξενος πλανήτης που πιστεύαμε κάποτε. Για πρώτη φορά, φασματικά δεδομένα από το διαστημικό σκάφος Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη αποδεικνύουν ότι υπάρχει αλμυρό νερό σε ρευστή μορφή στον “κόκκινο” πλανήτη (μέχρι στιγμής είχαν βρεθεί μόνο ενδείξεις πάγου), ενώ στη δημοσιότητα δόθηκαν και χαρακτηριστικές φωτογραφίες με κοιλάδες, αυλακώσεις και κανάλια.

    Οι αυλακώσεις, που βρίσκονται σε διάφορες τοποθεσίες του πλανήτη, δεν είναι μόνιμες, αλλάζουν σχήματα ανάλογα με την εποχή και, κατά τη διάρκεια της “καλοκαιρινής” περιόδου για τον πλανήτη -την οποία διανύουμε τώρα με βάση την τροχιά του γύρω από τον ήλιο- μεγαλώνουν, ενώ το “φθινόπωρο”, όταν ο καιρός ψυχραίνει αρκετά, εξαφανίζονται. Η ύπαρξη υπολειμμάτων από ένυδρα άλατα σ’ αυτές, όπως διαπιστώθηκε από τις αναλύσεις του MRO, αποτελεί μία σαφή απόδειξη για την ύπαρξη νερού στον Άρη, σε μία ανακοίνωση που φέρνει πραγματική φρενίτιδα.

    15-195_perspective_6

    Στη συνέντευξη τύπου, η NASA σημείωσε πως, πέρα από τις μη επανδρωμένες αποστολές που υπάρχουν έως τώρα, έχει σκοπό να στείλει και επανδρωμένες άμεσα στον Άρη, καθώς τα τωρινά ευρήματα αυξάνουν τις πιθανότητες ύπαρξης κάποιας μορφής μικροβιακής ζωής στον πλανήτη, κάτι που βέβαια προς το παρόν δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Ωστόσο, οι επιστήμονες σημείωσαν ότι πλέον θα επικεντρώσουν τις έρευνές τους στα σημεία που υπάρχει η ροή νερού, ώστε να ερευνήσουν καλύτερα αυτές τις πιθανότητες.

    Δείτε videos από τις στιγμές της μεγάλης ανακοίνωσης 

    Related Articles

    3 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles