22.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    #JeSuisCharlie

    #JeSuisCharlie. Είναι το hashtag ή, αν προτιμάτε, το σύνθημα που “δονεί” το twitter, τα social media, τη Γαλλία, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη σήμερα, λίγες ώρες μετά από μία από τις πλέον σοκαριστικές τρομοκρατικές επιθέσεις που έχει δει ο κόσμος μας τον τελευταίο καιρό και την πιο αιματηρή στη Γαλλία τα τελευταία χρόνια. Την επίθεση οπλισμένων κουκουλοφόρων που “γάζωσαν” τα γραφεία της εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι και στέρησαν τη ζωή από 12 άτομα, μεταξύ των οποίων 10 εργαζόμενοι στο φύλλο (4 από τους οποίους ήταν διάσημοι σκιτσογράφοι) αλλά και δύο αστυνομικοί.

    charlie-hebdo

    Η κινητοποίηση, όπως είναι προφανές, δεν έχει παραμείνει στα social media, με διαδηλώσεις διαμαρτυρίας να έχουν δώσει ήδη βροντερό “παρών”, πέρα από τη γαλλική πρωτεύουσα, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας – και όχι μόνο βέβαια. Μεταφέροντας πλακάτ με το #JeSuisCharlie“, το όνομα της Charlie Hebdo, αλλά και κάποια από τα σκίτσα που έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς η εφημερίδα (με αντικομφορμιστική διάθεση και στόχο να σατυρίσει τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό και λοιπά “κακώς κείμενα” της κοινωνίας) ο κόσμος δίνει το “παρών” στις διαδηλώσεις ενώνοντας τις φωνές του και καταδικάζοντας μία επίθεση εναντίον της ελευθερίας του τύπου, του λόγου και της έκφρασης.

    85b6297d-e884-4e69-bf81-8c185e721b26-620x413

    a5564c4d-e748-47d8-af5b-aa4ef496f241-620x372

    Οι αναφορές για τους δράστες της σοκαριστικής επίθεσης, που έγινε στην “καρδιά” της γαλλικής πρωτεύτουσας, μιλούν για δράση φανατικών ισλαμιστών, με βάση τις μαρτυρίες παρευρισκομένων, αλλά και λόγω της “ιστορίας” του φύλλου και τη σατυρική διάθεση που έχει δείξει στο παρελθόν μεταξύ άλλων και απέναντι στο πρόσωπο του Μωάμεθ.

    Ένα εβδομαδιαίο σατυρικό φύλλο στη Γαλλία, η Charlie Hebdo, έχει μακρά ιστορία, στηλιτεύοντας με τα άρθρα και τα σκίτσα της το ισλάμ, αλλά και την ακροδεξιά, τον καθολικισμό, τον ιουδαϊσμό, πρόσωπα από την πολιτική σκηνή αλλά και το χώρο του πολιτισμού.

    charlie-hebdo-cover ch1057

    Το Φεβρουάριο του 2006, η εφημερίδα είχε συγκεντρώσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, αναδημοσιεύοντας γελοιογραφίες του Μωάμεθ από τη Δανία μαζί με κάποιες δικές της και πουλώντας συνολικά πάνω από 300.000 αντίτυπα την ίδια ημέρα. Το Νοέμβριο του 2011, ένα τεύχος με την ονομασία “Charia Hebdo” (σαφής η παραπομπή στο νόμο της Σαρία), στο οποίο η εφημερίδα είχε αναφέρει “σατυρικά” το όνομα του προφήτη Μωάμεθ ως “αρχισυντάκτη”, είχε ως αποτέλεσμα τα γραφεία της να δεχθούν επίθεση με μολότοφ. Ένα χρόνο αργότερα, η Charlie Hebdo είχε δημοσιεύσει και πάλι σκίτσα του Μωάμεθ στον απόηχο των αντιδράσεων που είχε προκαλέσει η προβολή ταινίας που θεωρήθηκε βλάσφημη και προσβλητική για το ισλάμ.

    Λίγη σημασία έχουν όλα αυτά ωστόσο, αντικρίζοντας κανείς video και φωτογραφίες από τη σημερινή επίθεση ενάντια στην Charlie Hebdo, που αφήνει τον καθένα σοκαρισμένο. Ως ένα ακόμη δείγμα του πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο θρησκευτικός φανατισμός (που αν κάποιος παρατηρεί τα τελευταία χρόνια τις εξελίξεις έχει, δυστυχώς, στο μυαλό του πολλά σχετικά παραδείγματα), αλλά και συνολικά ως ένα τεράστιο σοκ, μαζί με οργή και απογοήτευση, για μία ακόμη απειλή ενάντια στην ελευθερία της έκφρασης.

    je-suis-charlie

    Και ως άνθρωποι που είτε έχουμε γράψει έστω μία ανούσια γραμμή σε κάποιο έντυπο, είτε απλά πιστεύουμε στην ελευθερία του τύπου, το #JeSuisCharlie δε θα μπορούσε παρά να μας πει πολλά…

    UPDATE: Σήμερα 8/1 στις 17:00 έξω από το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας (Σίνα 31) πρωτοβουλία πολιτών πραγματοποιεί συνάντηση σε ένδειξη συμπαράστασης στο πένθος του γαλλικού λαού. Δείτε περισσότερα εδώ.

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles