22.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Kevin Mitnick: Ο πρώτος “διάσημος” χάκερ εξηγεί πώς ξεκίνησαν οι περιπέτειές του

    Ο Kevin Mitnick, ένας από τους πρώτους διεθνώς γνωστούς hackers, ήταν ο εφιάλτης της πόλης του Los Angeles, της Motorola, της Nokia, της Sun Microsystems, της Fujitsu Siemens, μέχρι και του FBI. Μέχρι που τον έπιασαν.

    Από τα 5 χρόνια που παρέμεινε στη φυλακή, 6 μήνες πέρασαν σε απόλυτη απομόνωση καθώς, οι αστυνομικοί έπεισαν τον δικαστή ότι «μπορεί να ξεκινήσει πυρηνικό πόλεμο, σφυρίζοντας σε ένα τηλέφωνο» (!!!)

    Ο Kevin Mitnick έχει γραφτεί στην ιστορία των υπολογιστών ως ένας από τους πρώτους ανθρώπους που δοκίμαζαν με επιτυχία να «σπάσουν» υπολογιστικά συστήματα. Γεννημένος το 1963, εργάζεται πια ως σύμβουλος ασφαλείας, είναι συγγραφέας και συνεχίζει φυσικά, να είναι χάκερ.

    Στα πλαίσια μίας σειράς συνεντεύξεων που δίνει στο Gizmodo, ο Mitnick εξηγεί πώς ξεκίνησε την δραστηριότητά του.

    Στην «Τρίτη λυκείου» μου επέτρεψαν να παρακολουθήσω μαθήματα υπολογιστικής επιστήμης στο Λύκειο Monroe. Για να σας δώσω μία ιδέα για την τεχνολογία της εποχής, τότε χρησιμοποιούσαμε ακουστικό modem και ένα τηλέτυπο. Οπότε, όταν έγραφες προγράμματα για τον υπολογιστή σε Basic και Fortran, θα πληκτρολογούσες τα προγράμματά σου στον τηλέτυπο και θα άκουγες το μηχάνημα να περνάει το πρόγραμμά σου στον υπολογιστή. Ήταν κάτι μαγικό για μένα. Μπορούσαν να γράψω προγράμματα σε αυτό το τερματικό που συνδεόταν με ένα υπολογιστικό εγκέφαλο και το έκανε να κάνει ότι ήθελα.

    Αλλά πάμε πίσω σε αυτά τα μαθήματα. Είχαμε ένα καθηγητή που μας έδωσε μία εργασία: να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα σε Fortran που θα βρίσκει τους πρώτους 100 αριθμούς της αλληλουχίας του Fibonacci, πράγμα που πίστευα πως ήταν ιδιαίτερα βαρετό. Οπότε, έφτιαξα το πρώτο πρόγραμμα phishing. Το ονόμασα “Login Simulator”. Εκείνη την εποχή, για να κάνει log in ένας καθηγητής, ή ένας μαθητής σε ένα υπολογιστή, θα πληκτρολογούσαν «Hello» και ο υπολογιστής θα τους καλούσε να εισάγουν τον αριθμό λογαριασμού τους και τον κωδικό τους. Το πρόγραμμά μου λοιπόν, προσομοίωνε την σελίδα εισαγωγής στοιχείων, αποθήκευε τα στοιχεία των λογαριασμών τους σε ένα αρχείο και…

    Όταν ο καθηγητής μου ήρθε και με ρώτησε για την εργασία μου, του έδειξα το Login Simulator και όλα τα στοιχεία λογαριασμών που είχα μαζέψει. Μου έβαλε άριστα. Αν αυτό γινόταν σήμερα, μάλλον θα είχε καλέσει την αστυνομία να με συλλάβουν. Υπήρχαν κι άλλες φάρσες που κάναμε τότε, όπως ότι είχαμε αλλάξει την γραμμή τηλεφώνου στο σπίτι των γονιών ενός φίλου μου με ένα δημόσιο τηλέφωνο. Έτσι, κάθε φορά σήκωναν το τηλέφωνο στο σπίτι, τους ζητούσαν να «βάλουν» 25 cents. To πρώτο project όμως, το Login Simulator ήταν η αφορμή να ξεκινήσει η αγάπη μου για το hacking.

    Ο Kevin Mitnick που, από το 1995 που συνελήφθη την πρώτη φορά, έχει μπει στο πάνθεον των ανθρώπων που έκαναν το hacking τρόπο ζωής,  έχει -επισήμως- παραδεχτεί ότι:

    • Χρησιμοποίησε τα συστήματα έκδοσης εισιτηρίων του Los Angeles για να μην πληρώνει εισιτήριο
    • Χάκαρε τα συστήματα της DEC για να δει τον πηγαίο κώδικα του VMS, πράγμα που κόστισε στην DEC 160000 δολάρια
    • Πήρε πλήρη διαχειριστικά δικαιώματα σε ένα minicomputer της IBM για να κερδίσει ένα στοίχημα.
    • Χάκαρε τα συστήματα των εταιρειών Motorola, NEC, Nokia, Sun Microsystems και Fujitsu Siemens

    Φημολογείται, αλλά δεν έχει παραδεχτεί πολύ περισσότερα και πολύ πιο ενδιαφέροντα «εγκλήματα» που αφορούν πολύ μεγάλες εταιρείες, αλλά και το ίδιο το FBI. Φέρεται μέχρι και να έχει χακάρει τα συστήματα συνομιλιών που χρησιμοποιούσαν οι πράκτορες της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας. Αλλά, όλα αυτά, περνούν στη σφαίρα του μύθου. Θα παρακολουθήσουμε τη σειρά συνεντεύξεων του πρώτου mega-hacker της εποχής των υπολογιστών και θα μάθουμε πολύ περισσότερα από αυτό τον άνθρωπο που από τα πρώτα του χρόνια, έβλεπε την τεχνολογία σαν ένα τρόπο να κάνει τα πράγματα… αλλιώς.

    Πηγές: Gizmodo, Wikipedia, Mitnick Security

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles